Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Фејсбук најавио проверу информација на мрежама у ЦГ
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

04. 08. 2020.

Аутор: ФоНет Извор: Данас

Фејсбук најавио проверу информација на мрежама у ЦГ

Из Фејсбука је најављено да ће са једном домаћом невладином организацијом покренути независни програм за проверу информација које се објављују на друштвеним мрежама у Црној Гори.

У Црној Гори се, у сусрет парламентарним изборима заказаним за 30. август, очекује раст броја лажних вести на друштвеним мрежама али и повећање профила, страница и портала иза којих не стоји ничије име и презиме, рекао је Радију Слободна Европа медијски продуцент Вук Вуковић.

Имајући у виду пандемију ковид-19 и немогућност вођења традиционалне предизборне кампање на терену, политичке странке које ће се борити за мандате изабрале су друштвене мреже за вођење политичке кампање и представљање програма. У Црној Гори, то је углавном Фејсбук.

„Огроман број информација се очекује од политичких партија путем друштвених мрежа и то ће бити основни критеријум на основу којег ћемо одлучивати коме да поверимо глас на изборима. У том правцу иду активности политичара у Црној Гори, који су препознали мреже као један од кључних терена на којима треба да се води овогодишња изборна трка“, сматра Вуковић, који је аутор књиге Друштвени медији и управљање комуникацијама.

Он истиче да ни ове године изборна битка неће бити вођена на неким важним темама за Црну Гору, већ на продукцији замишљених непријатеља.

Према његовим речима, може се очекивати повећање броја страница на друштвеним мрежама иза којих не стоји нико именом и презименом.

Из Фејсбука је најављено да ће са једном домаћом невладином организацијом у Црној Гори покренути независни програм за проверу чињеница. Према образложењу, означаваће се одређене информације као лажне и на тај начин ће се смањивати њихова видљивост.

„Борба против лажних вести је одговорност коју схватамо озбиљно и зато константно радимо на томе како да помогнемо да се заустави ширење дезинформација на нашој платформи,“ рекла је стратешки менаџер за развој партнера компаније Фејсбук Софи Ејерс, пренео је портал Раскринкавање.

Новинар и оснивач више онлајн платформи Душко Михаиловић сагласан је да се може очекивати повећано ширење лажних информација у сусрет изборима.

„Већ су се појавили неки нови портали, без информација о власништву и о новинарима који пишу текстове, а нема ни адресе и слично“, указује Михаиловић.

Коментаришући стратегију за сузбијања дезинформација у коју ће бити укључен Фејсбук, Михаиловић каже да то може бити мач са две оштрице.

„Имате армије тролова и ботова који могу запањујућом брзином да шире лажне вести, а проверавање чињеница је прилично мукотрпан и дуготрајан посао. Мали проценат лажних вести се проверава, па се може створити други ефекат да ви кад наиђете на вест која није означена као лажна мислите да је исправна, јер ови који би требало да је провере не могу да постигну да испроверавају све изворе лажних вести“, казао је Михаиловић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси