Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Поуздани извори уместо “пријатељица са Инфективне клинике”
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

03. 08. 2020.

Аутор: Милена Поповић Извор: Данас

Поуздани извори уместо “пријатељица са Инфективне клинике”

“Пријатељица са Инфективне клинике” од почетка пандемије вируса корона постала је једна од најцитиранијих особа на друштвеним мрежама у Србији.

Тврдила је, између осталог, да су лекари установили како витамин c убија вирус, да ковид 19 заправо и није вирус већ бактерија, да је ношење маски потпуно бескорисно, као и да је у здравственим центрима широм земље већ почело уписивање пацијената за добијање вакцине.

Осим што се чини да готово сви који користе друштвене мреже у Србији познају неког на Инфективној клиници, заједничко за већину ових информација је да углавном немају много везе са истином. Напротив, у већини случајева испостави се да се ради или о чистим измишљотинама, или информацијама које су, можда и биле донекле тачне на извору, али су у транзицији са профила на профил, са објаве на објаву постале лажне. Тако је “пријатељица са инфективне клинике” током последњих месеци постала синоним за ширење лажних вести преко друштвених мрежа.

Нисмо у томе усамљени. И широм света од избијања пандемије разни анонимни извори из болница, домова здравља, ковид центара, научних института “преузели” су информасање на друштвеним мрежама ширећи дезинформације од којих су многе, испоставило се, биле опасне по здравље људи.

Неистине, измишљотине и теорије завере о вирусу корона које су се појавиле на фејсбуку довеле су, између осталог и до масовног напада на муслиманског дечака у Индији, до демолирања телефонских стубова у Великој Британији због 5Г мреже, као и до смрти од тровања алкохолом због лажног убеђивања да помаже у борби против вируса.

Због свега овога смо са пандемијом добили и један нов израз – инфодемија, који су употребили званичници Светске здравствене организације покушавајући да објасне количину информација вези новог вируса које кружи интернетом и којом брзином се, осим самог вируса шире и дезинформације.

Додатно забрињава чињеница да су многе државе ову кризу дочекале са популистима на челу који уместо да као озбиљни и одговорни државници својим поступцима и изјавама јачају поверење у институције, државне системе и науку, сами глуме непостојеће “пријатељице са инфективне клинике” које преносе неутемељене, контардикторне или чак потпуно лажне информације.

Србија не каска за светом када су у питању неодговорни званичници, па од почетка епидемије са највиших државних функција добијамо збуњујуће поруке у вези вуруса. Подсетимо, од тврдњи “ово је најсмешнији вирус у историји” до “уводимо ванредно стање” прошло је свега две недеље. Такође, од изјава “победили смо вирус” до упозорења “ситуација је критична јер су грађани неодговорни” пролетело је месец као и одржавање избора.

Да не помињемо оправдано неповерење грађана у вези података о броју заражених и преминулих, условима за тестирање и лечење и спремности нашег здравственог система да изнесе овако јак удар као што је актуелна епидемија.

Када на ово додамо таблоидне медије (а најтиражније) који годинама без икаквих последица објављују лажне вести и спиновима и манипулацијама загађују јавност, добијамо општу конфузију у којој збуњени и разочарани грађани немају баш коме да верују.

То је више него плодно тле за ширење разних теорија завере. Није да томе нисмо имали прилику да сведочимо и раније. Напротив, рекло би се да већ дуже време чињенице немају никакву улогу у друштву. Актуелна здравствена криза је, међутим, показала какву и колику моћ када се уједине имају страх, незнање и неповерење.

Компанија Фејсбук која последњих неколико година спроводи програм проверавања информација и редуковања лажних вести сарађујући са новинарима из разних делова света своју борбу против дезинформација решила је да прошири и на Балкан.

Први фектчекинг медиј у региону Истиномер, уз агенцију Франс прес (АФП) биће партнер Фејсбуку у овој борби против дезинформација. Новинари и истраживачи ће на дневном нивоу проверавати садржај и скенирати лажне вести и информације на српском језику које се објављују на овој платформи.

Корисници из Србије ће, тако, у поплави сумњивих вести, непроверених информација, неутемељених тврдњи добити и један извор поузданих података заснованих искључиво на чињеницама.

Више него самом фејсбуку новинари који ће сваку потенцијално нетачну вест пажљиво и детаљно проверити биће, заправо, партнери самим грађанима и корисницима друштвених мрежа.

Наивно је веровати да ће један програм сузбити ширење лажних вести и теорије завере, али јесте један корак више у грађењу поверења које нам је, чини нам, се све више потребно

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси