Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Дојчиновић: Држава користи апарат силе за притисак и обрачун са новинарима
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

03. 08. 2020.

Аутор: ФоНет Извор: Н1

Дојчиновић: Држава користи апарат силе за притисак и обрачун са новинарима

Држава користи апарат силе за притисак и обрачун са новинарима, каже уредник портала КРИК Стеван Дојчиновић, а програмски директор Београдског центра за безбедносну политику Предраг Петровић сматра да акција Управе за спречавање прања новца против НВО и медија показује да је држава отета и заробљена и да је на њеној мети свако ко је критикује.

Он је нагласио да постојећи законски оквир обезбеђује довољан број инструмената и механизма за контролу, а да су организације цивилног друштва свеједно биле обавезне да имају годишњу ревизију и обезбеде финансијске извештаје за АПР, али и за донаторе.

Због тога, како објашњава, не види да постоји разлог за посезање за ванредним механизмима контроле, као што је Управа за спречавање прања новца, која би требало да прати крупне случајеве прања новца и организованог криминала, а не да се бави организацијама цивилног друштва.

"Да би Управа за спречавање прања новца контролисала неког, требало би да постоје основи сумње, група индикација и чињеница које на посредан начин указују да неко пере новац или финансира тероризам", рекао је Петровић, који на сајту Управе није успео да нађе ни један једини индикатор који би оправдао ову истрагу.

С друге стране, Дојчиновић је рекао да Управа овакве истраге обично не иницира сама, уверен да сигурно није у питању рутинска контрола, како је саопштено, већ да истрагу води "неко иза" ко је ангажовао Управу да му помогне.

Најчешће су то тужилаштво, које истражује некакву криминалну групу и ангажује Управу да прикупи податке о трансакцијама, образлаже уредник КРИК, уз напомену да му се ипак чини да је у овом случају налогодавац - БИА.

Ако је у питању тужилаштво, ту би морала да постоји основана сумња, а потпуно ми је невероватно да било који тужилац може да помисли да се она група невладиних организација бави прањем новца, наглашава Дојчиновић.

По њему, Србија се наизглед приближава "руском моделу" производње страних агентура, али смо још далеко од тога, јер ништа конкретно није урађено по том питању.

Када су у питању имена и организације са списка Управе, он мисли да је било очекивано да ће се на списку наћи Вучићеву критичари, али примећује да је ту и један члан Савета за креативне индустрије, као и Јелена Милић, која има само речи хвале за председника.

За разлику од Дојчиновића, присуство таквих имена на списку, Петровић посматра као покушај "маскирања процеса".

Он тумачи да је на делу "тачкасто", корак-по-корак, нормализовање притисака на критички оријентисане организације, како би се учинило нормалним да не раде у интересу Србије и учврстила теза да је државни интерес исто што и интерес Власти.

Као неко чија се организација нашла на списку, али ко је и лично наведен, Петровић додаје да му није јасно како се држава, са свим проблемима које има, бави њиме. Подсећајући да су му 2016. ишарали аутомобил претњама, а 2018. обили стан, он указује да на сваке две године доживљава неку врсту притиска и да не може да се осећа пријатно.

"Оно што забрињава јесте што људи око вас почињу да мисле да се ви заиста бавите неким нелегалним пословима, да ви радите за неке стране невидљиве силе, да урушавате државу, зато што овде и даље постоји мистификација државе", предочио је Петровић.

Истовремено, иако тврди да се већ навикао на нападе, Дојчиновић понавља да је ова истрага кршење права на слободу говора и напомиње да држава, "ако се бавите бавите новинарством, вама мора да гарантује минимум неке дискреције".

"А када су институције толико ангажоване да чачкају медије преко сваке мере, то је, по мени, угрожавање слободе јавне речи, зато што нам отежава да радимо посао, закључио је Дојчиновић.

Чечен: Љубав организованог криминала и ове власти незабележен у Европи

Списак НВО, медија и појединаца, које сумњичи Управа за спречавање прања новца, покушај је да се "очисти терен за будући период упитан са становишта опстанка ове власти", навео је директор Центра за истраживачко новинарство, Бранко Чечен и оценио да је "љубав организованог криминала и ове власти незабележен у Европи".

Он је, у серијалу Квака 23, потез Управе означио и као корак ка законском "решавању питања досадних организација цивилног друштва и медија који траже владавину права и демократичност".

Чечен је, у разговору са новинарком Даницом Вученић, упозорио да је реч о "озбиљној ствари у правном смислу, јер ако се налазите под сумњом да перете новац или финансирате тероризам, не можете да добијете документа, а ни да уђете, на пример, у Америку или неку другу земљу".

Будући да је, "после година борбе против прања новца, корупције и криминала, заједно са организацијом на чијем је челу, постао предмет сумње државе", он је констатовао да је то, "у професионалном смислу, дубоко депресивно и јако увредљиво".

Како је проценио, "постоји могућност да је ово корак ка легислативним променама по угледу на неке друге земље, попут Русије, где су НВО практично укинуте", али и "злоупотреби постојећег механизма против прања новца, који је успостављен у договору са Европском унијом (ЕУ)".

Чечен подсећа да су управо НВО учествовале и помагале држави да успостави тај механизам, али су, упркос томе, заједно са медијима цивилног друштва, констатно под ревизијама и проверама, што није проблем, "ако није злонамерно и није покушај уништавања њихових ресурса".

Према његовом уверењу, иза списка НВО и медија, који је Управа за спречавање прања новца послала банкама, стоји заправо "Александар Вучић, без кога нико не сме да трепне, а не неки в.д. директора Управе". Према његовој процени, НВО су "рупице које могу да учине да шарени балон, који власт назива и балканским тигром, прсне и да зато жели да их се реши".

"Мислим да овај режим не сме себи да дозволи, не да изгуби власт, него да се повуче ни за један центиметар", протумачио је Чечен, наводећи примере афера функционера власти.

Како је прецизирао, "један има 24 стана, други тетку, овај прави Београд на води, а онај је добио 280 набавки за једну годину, док је испод тога структура, успостављена на коруптиван начин, коју чине људи који су зарадили велики новац и који ће то бранити и рукама и ногама".

Одлазак са власти могао би да значи и губитак слободе, "а љубав између организованог криминала и ове власти, која се чак и не крије, незабележена је у Европи", предочио је Чечен.

"Када полиција открије неки криминал, њој се честита и поделе јој ордене, а када узбуњивач из Крушика открије то исто, заврши у затвору", илустровао је директор ЦИНС, којем делује да држава има намеру и да "тера у затвор борце против кршења људских права, прања новца и организованог криминала".

Чечену није пренаглашена паралела садашње ситуације са прављењем спискова издајника, сарадника ЦИА, страних плаћеника и не-Срба, из прошлости, које је, по правилу, иницирао Вучићев бивши партијски шеф.

Пореди то и са доношењем Закона против тероризма у пролеће 2000.године, који је, као терористе, таргетирао чланове организације Отпор и НВО.

Чечен препричава да је пре неки дан прошао поред трафике и приметио на насловној страни једног од таблоида да објављују списак америчких плаћеника, што види као знак да је "само питање када ће и законски то да уобличе".

Како је подсетио, "ова власт је већ променила неколико закона који су легализовали њихово иначе криминално понашање, попут Закона о БИА, Закона о полицији или јавним набавкама".

"Све је то могуће, имајући у виду да председник, према тумачењима експерата за уставно право, свако јутро када се пробуди прекрши у старту 44 одсто Устава", објаснио је Чечен.

Он и од Европске уније (ЕУ) жели да чује да ово "није демократски поредак, ни демократска земља", напомињући да и сам сматра да Србија "то одавно и није".

"Само фолира ЕУ и саботира поглавља 23 и 24 и зато је невероватно да Унија и даље подржава режим, не само декларативно, већ и финансијски", оценио је Чечен.

"Помаже ЕУ и нама, цивилном сектору, подржава нас и хвала им на томе, вероватно не бисмо ни постојали без Европе", нагласио је директор ЦИНС, "али ако нама дају осам милиона евра, а држави 230 милиона, делује да се нама помаже да опстанемо на ледини на којој нас гађају камењем".

Позивајући се на недавне Вучићеве речи да НВО дижу дреку, а да је у позадини политика, Чечен је поручио да он не дречи, већ говори шта мисли, и указао да су оцене председника непристојне и неприхватљиве.

Према његовом виђењу, доста је увредљив и механизам, према којем неко као направи штету, "а онда дође Вучић, као велики Месија, и поправља је својом милошћу".

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси