Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Министарство одбране питање Н1 о Вулину и значки схватило као "медијски линч"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

03. 08. 2020.

Аутор: Ксенија Павков Извор: Н1

Министарство одбране питање Н1 о Вулину и значки схватило као "медијски линч"

Како се тема од интереса за јавност зачас преокрене у напад државних органа на Н1. Зашто је министар Александар Вулин добио признање, исто као и његов претходник Драган Шутановац - ово питање упућено премијерки Србије, испровоцирало је Министарство одбране да оптужи Н1 за медијски линч на Александра Вулина, и да пласира лажну информацију да ову тему нисмо довели у везу и са другим почасним пилотом, Вулиновим претходником Драганом Шутановцем.

Ни годину и по дана од како је положио заклетву после двонедељне војне обуке, министар Вулин постао је почасни члан најелитније војне јединице. Почасни летачки знак пилота уручен му је баш на Дан авијације. Многе је ова одлука војног врха изненадила, неке наљутила, пуковника у пензији Љубодрага Стојадиновића - насмејала.

"Вулин би могао да лети само у летећем циркусу Монтија Пајтона", рекао је Стојадиновић за портал nova.rs.

"Ако је некадашњи дезертер, који је за 14 дана завршио војну обуку и човек који је као војни аналфабета дошао на место министра одбране, постао почасни пилот, ја сам уверен да је он сада уверен да уме да лети и да ће покушати да лети. И не верујем да постоји било ко у Ратном ваздухопловству који је у стању да га у томе спречи. Тешко је спречити Вулина да лети и после свих чуда то и не би било неко чудо", рекао је пуковник у пензији Љубодраг Стојадиновић.

Одлуком војног врха затечен је и некадашњи генерал авијације Срето Малиновић, који се запитао чиме је то Вулин заслужио ово престижно признање.

Слично питање Н1 је поставила актуелној председници Владе.

"Мислим да нисам права адреса за то питање, дакле ја не додељујем та признања, заиста сам мање него стручна што се тиче војних ствари, тако да не могу да улазим у то шта су одлучили људи који су много стручнији од мене", одговорила је Брнабић.

Убрзо је реаговало и Министарство одбране, али не одговором, него коментаром на питање Н1, које су разумели као "медијски линч". У саопштењу објашњавају да се признање додељује за "допринос развоју и опремању и стварању услова за унапређење оперативних способности Ратног ваздухопловства и ПВО, а не за пилотирање".

"Зато и јесте почасни знак, али то луксембуршки медији или не разумеју или им је тако лакше. Можда баш зато и заборављају да помену да је 2008. године министар одбране Драган Шутановац добио позлаћени пилотски знак", наводи се у саопштењу Министарства одбране.

Н1 то, међутим, није заборавила да помене.

"Мене занима како ви гледате на то да министар који не само да нема изузетне допринесе летењу, него чак нема ни завршен војни рок, добије једно такво признање које је раније додељивано само за летачке доприносе? Додуше 2008. је уручено и тадашњем министру одбране Драгану Шутановцу", гласило је питање које је Н1 поставила премијерки.

Шутановца смо питали по чему се то његово признање разликује од оног које је добио актуелни министар.

"С обзиром да сам летео са генералом Ђукановићем у МИГ-у 29, а да су управо у тим месецима почели да стижу Мигови са ремонта и да су коначно ушли у оперативну употребу, онда су ми рекли да је то предуслов. Да летите неким од борбених авиона да би добили такав почасан знак", објаснио је Шутановац.

Н1: Ви нисте управљали тим авионом?

"Ја сам делимично у ваздуху управљао тим авионом, односно са палицом и додавао гас, али наравно нисам ја управљао авионом на начин на који то раде пилоти", рекао је бивши министар одбране.

И за крај да подвучемо још једном - почасни летачки знак пилота додељује се заслужним појединцима, не нужно пилотима. То, међутим, не искључује могућност да министра војног убудуће нећемо виђати и у - пилотској униформи. 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси