Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Лазић о прикупљању података о НВО и новинарима: Јавност мора да зна зашто
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

02. 08. 2020.

Аутор: Н1 Извор: Цензоловка

Лазић о прикупљању података о НВО и новинарима: Јавност мора да зна зашто

Потребно је да Управа за спречавање прања новца саопшти које су основе сумње због којих тражи прикупљање података о НВО и новинарима, да би јавности било познато зашто се то предузима сад и према толиком броју организација и појединаца, рекао је Радован Лазић, председник Управног одбора Удружења јавних тужилаца и заменика јавних тужилаца Србије

„Било би најбоље да јавност буде упозната са тим на основу којих основа сумње се тражи то прикупљање информација јер се овако даје материјал таблоидима да провлаче људе и организације на списку, а да се на крају можда све и заврши без епилога“, истакао је он говорећи о заједничком саопштењу које су о овом случају јавности упутили Удружење јавних тужилаца и заменика јавних тужилаца Србије, Друштва судија Србије и Центар за правосудна истраживања.

Оно што је овде необично је што се тражило ванредно прикупљање информација за један велики број НВО и медија, и то оних који се баве заштитом људских права, и новинара који су препознати као новинари који се баве откривањем негативних појава у друштву, а већина их је позната по критичком односу према властима и залагању за владавину права и откривање коруптивних појава, истакао је он.

Када се то деси одједном, додао је, а не ради се о једној организацији или једном новинару за које су постојали основи сумње, него се ради о великом броју, а да основе сумње нису представљене јавности – то ствара сумњу.

„Ово ће додатно урушити поверење у институције које је и сада ниско. Многи који су на списку управо су познати по томе сто су јавност упознали са бројним аферама, па ово може да створи утисак да се ради о освети према тим људима“, навео је.Лазић је оценио да је добро да се у случај укључио и Заштитник грађана, али све зависи од тога какав случај ће епилог имати.„Бојим се да епилог не буде да се да материјал да се неки људи провлаче неко време кроз блато, а да се онда то заврши без икаквог резултата, утврђивања било каквих чињеница“, навео је.Он је рекао да се боји да ће ово додатно урушити кредибилитет државе у преговорима са ЕУ, као што ће урушити додатно и поверење грађана у институције.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси