Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Коизвестиоци Савета Европе забринути због финансијске истраге медија и НВО у Србији
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

01. 08. 2020.

Извор: Бета

Коизвестиоци Савета Европе забринути због финансијске истраге медија и НВО у Србији

Коизвестиоци Парламентарне скупштине (ПС) Савета Европе (СЕ) за мониторинг Србије Ијан Лидел-Гренџер (Ian Liddell-Grainger) и Пјеро Фасино (Piero Fassino) изразили су забринутост због финансијске истраге истакнутих невладиних организација и медија у Србији

"Дубоко смо забринути због информација да је Управа за спречвање прања новца покренула финансијску истрагу за више од 50 истакнутих активиста, невладиних организација, истраживачких медија медју којима је је и Иницијатива младих за људска права, прошлогодишњи добитник признања за Вацлав Хавел које ПС СЕ додељује борцима за људска права.

У заједничком сдаопштењу Гренџер и Фасино наводе да су "за живу демократију  потребни живо цивилно друштво и независни медији који могу да делују у сигурном окружењу" додајући да "невладине организације и истраживачки медији доприносе обезбедјивању  темељног надзора јавних институција што доводи до неопходних провера и процена у демократском друштву".

"Иако је транспарентност свих организација и институција легитиман и потребан захтев, свака истрага требало би да буде прописно образложена, на темељу јасних и правних критеријума", истиче се у саопштењу уз позив властима Србије да се "уздрже од било каквих потеза који би могли представљати застрашивање или довести до неосноване криминализације тих организација".

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси