Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Шабић: Закон не познаје најобичнију проверу о којој говори Вучић
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

31. 07. 2020.

Извор: Бета

Шабић: Закон не познаје најобичнију проверу о којој говори Вучић

Адвокат и некадашњи повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Родољуб Шабић изјавио је да закони о спречавању прања новца или о финансирању тероризма не познају "најобичнију проверу", нарочито не у тако робусној форми какву је спровела Управа за спречавање прања новца над новинарима и представницима појединих невладиних организација

"Ако би овакве провере постале ствар редовне праксе, или ако то већ јесу, ако се по слободном находјењу кад год се то пожели може приступати овим подацима, то би значило да су широм отворена врата за повреде приватности, незакониту обраду података о личности и њихову злоупотребу, као да су законске гранције тајности рачуна празна флоскула", рекао је Шабић агенцији Бета.

Он је то изјавио коментаришући тврдњу председника Србије Александра Вучића да  је иницијатива Управе за спречавање прања новца "најобичнија провера" и да није реч ни о каквом притиску на цивилни сектор и медије.
    
"Није реч о било чему посебном, него о најобичнијим проверама. Али увек је политика у питању. Да дигнемо дреку како смо угрожени па ћемо да добијемо нешто више пара од донатора. И то је тако 30 година", рекао је Вучић.

Шабић је рекао да Закон о спречавању прања новца и финансирању тероризма у 73. члану предвидја да Управа може тражити податке о трансакцијама, променама и стању рачуна само уз услов да у вези са одредјеним трансакцијама или особама постоји сумња да се ради о прању новца или финансирању тероризма.

"Мени не изгледа ни мало вероватно да у односу на оволики круг оваквих субјеката односно на оба национална удружења новинара, новинарске екипе који су добитници најпрестижнијих светских и европских признања, НВО неспорног ауторитета у медјународним релацијама могу да постоје основи сумње да перу новац или финансирају тероризам", додао је Шабић.

Он је рекао да, независно од тога и не улазећи у разматрање појма основа сумње, није спорно да то да ли је неко починио неко забрањено дело не може бити ствар нагадјања или наслућивања.

"Основи сумње се морају заснивати на неким одредјеним конкретним чињеницама које се тичу одредјеног лица и одредјене радње, оне нису и не смеју бити ствар произвољности. У складу с тим, потпуно је легитиман захтев НВО и новинара који су предмет контроле да се Управа изјасни о каквим то основама сумње се ради и на којим чињеницама се заснивају", додао је Шабић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси