Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Амбасада САД: Истрага и притисак на НВО и медије изгледају селективни
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

30. 07. 2020.

Извор: slobodnaevropa.org

Амбасада САД: Истрага и притисак на НВО и медије изгледају селективни

САД су забринуте због нечега што делује као селективна истрага о организацијама цивилног друштва и медијским кућама које се баве истраживачким новинарством, саопштила је Амбасада САД у Београду поводом одлуке Управе министарства финансија Србије за спречавање прања новца да истражи финансијске податке неколико десетина невладиних организација, медија и појединаца у Србији

Амбасада позива Владу Србије да испуњава своју уставну и међународну обавезу да штити основне слободе изражавања, удруживања и окупљања, као и да избегава селективну примену закона у циљу притиска на независне организације.

"САД су увек спремне да помогну Србији на њеном путу ка чланству у ЕУ. Међутим, утисак да Београд можда гуши цивилно друштво или слободу медија нашкодиће угледу Србије и отежати њено напредовање ка том високо вредном циљу", закључује се у саопштењу.

Управа за спречавање прања новца сачинила је списак од 20 појединаца и 37 невладиних организација или удружења и затражила увид у њихове банкарске трансакције од 1. јануара 2019, под образложењем да је потребно утврдити да ли неке од тих организација имају везе са финансирањем тероризма или прањем новца. Министарство финансија је негирало да је истрага којом се тражи приступ подацима пословних банака о тим групама и појединцима, циљани напад на критичаре власти, рекавши да је то део редовних поступака.

Више од 140 невладиних организација и појединаца потписало је заједничко саопштење објављено на сајту невладине организације Грађанске иницијативе, у којем од Министарства финансија и Управе за спречавање прања новца траже да "без одлагања предоче основе сумње због којих су наложили ванредно прикупљање информација о организацијама, медијима и појединцима од стране пословних банака". У саопштењу потписници наводе да "члан закона на који се позвао директор Управе за спречавање прања новца налаже да се оваква провера врши искључиво за организације за које постоје основи сумње да су умешане у финансирање тероризма", те да овакав списак указује на закључак да је на делу политичка злоупотреба институција и покушај урушавања владавине права у Србији.

Потписници саопштења наводе да је злоупотреба законских механизама ради притиска на медије и цивилно друштво напад на слободу удруживања и информисања, и подсећају да је власт у Србији већ критикована од стране и домаћих и међународних организација због угрожавања тих слобода. Медији и организације ће, како се наводи, предузети све одговарајуће правне радње - укључујући и кривични прогон, те да ће инсистирати на објашњењу како је дошло до ове истраге.

"Свака законита провера рада организација је добродошла и увек ћемо је подржати. Са друге стране, жестоко ћемо се супротставити злоупотреби институција и процедура, јер то јесте наша мисија - борба за демократску и правно уређењу државу", наводи се у саопштењу.

Међу потписницима овог захтева су БИРН, ЦИНС, ЦРТА, КРИК, Фонд за хуманитарно право, НУНС, Београдски центар за људска права, БИРОДИ, Транспарентност Србија, Фондација Ана и Владе Дивац, Иницијатива Не давимо Београд и друге организације и појединци. ЕУ и Амнестy траже детаље о провери финансија новинара и НВО у Србији 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси