Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  ТОП три лажне вести о протестима
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

15. 07. 2020.

Аутор: Милица Љубичић Извор: Раскрикавање

ТОП три лажне вести о протестима

„Странци руше државу - на Србију ударили екстремисти из Британије, Туниса, БиХ и Црне Горе”, објавио је јуче Курир на насловној страни. Сличне неутемељене тврдње могле су се прочитати и у другим таблоидима који су протеклих дана за сукобе на улицама Београда оптуживали и руске екстремисте, израелске држављане, чак и навијаче из Хрватске, а свима њима циљ је да - „изазову хаос и крвопролиће у Србији”. Осим тога, таблоиди су инсистирали на броју повређених полицајаца и насилном понашању хулигана, док су прећутали полицијску бруталност. Раскрикавање је протеклих дана пратило како медији у Србији извештавају о протестима, те смо одабрали топ три лажна наратива о протестима.

1. Од страних шпијуна до владике Григорија – ко све „стоји” иза протеста?

„Руски шпијуни подстрекују хаос у Србији”, „открио” је Ало у петак, док саговорници овог таблоида тврде да демостранти имају циљ да „делегитимишу покушаје Србије да под окриљем Запада постигну компромис о новом статусу Косова”.

Курир и Информер су за протесте окривили двојицу Израелаца, а Информер још и навијаче сплитских клубова Торциде и Хајдука јер су се на друштвеним мрежама хвалили да „дивљају испред Скупштине”. Вечерње Новости и Курир окривили су и „екстремисте” из Велике Британије, Црне Горе, Босне и Херцеговине и Туниса, које је БИА ухапсила јер су учествовали у „насилним акцијама”. Чини се да су таблоидима биле довољне фотографије пасоша тих страних држављана како би их оптужили као организаторе протеста.

Директор полиције Владимир Ребић потврдио је да међу ухапшенима има страних држављана, а потом изјавио да је тим људима Србија „дала гостопримство”, а они дошли да „руше и нападају полицију”. Навео је и да ће утицаји страног фактора на радикализацију протеста бити испитани.

Курур је за протесте окривио и проруске десничаре – антивакцинаше, противнике 5Г мреже и Срђана Нога, а Информер – Драгана Ђиласа и људе у његовом окружењу. Заменик градоначелника Горан Весић је рекао је да је владика Григорије „инспиратор протеста”, што је владика демантовао.

Поред свих горе набројаних групација, новинари Републике и Алоа, искористили су твитер објаве КРИК-а и БИРН-а, на основу којих су и њих сврстали у групу организатора протеста.

Наиме, портал Република објавио је да КРИК даје инструкције грађанима како да се понашају на протесту. Заправо, новинари КРИК-а извештавали су протеклих дана са протеста, те су у четвртак на твитеру објавили и фотографију упуства које се током протеста делило грађанима, у коме се они позивају да седе и мирно протестују.

По истој логици и из истог разлога је Ало „открио” је да иза протеста стоји БИРН.

Ово „откриће” у четвртак је током телевизијског гостовања на Пинку, искористио и уредник Информера, Драган Ј. Вучићевић, оптужујући новинаре БИРН-а да се баве „опозиционим деловањем” и да они „нису новинари”. Сличне осуде дошле су и од посланика СНС, Владимира Ђукановића.

2. Извештавање према унапред написаном тексту – док људи на протесту седе, телевизија Б92 извештава да је поново дошло до сукоба демонстраната са полицијом.

У четвртак у вестима од ко 23 сата, водитељка у студију Б92 саопштила је гледаоцима да је „протест прерастао у насилне демонстрације и сукобе са полицијом”, иако то није било тачно. Касније се у програм укључила репортерка ове телевизије, реклавши да „већих инцидената није било”.

Да је „сценарио” који је водитељка у студију прочитала – написан унапред, сведоче фотографије и снимци са протеста у четвртак који су, осим неколико мањих сукоба међу демонстрантима, протекли у миру и без озбиљних сукоба са полицијом.

3. Полиција ненасилна, за насиље криви искључиво демонстранти

Протесте у Београду обележио је и сукоб између полиције и демостраната, о чему сведоче бројни видео снимци са протеста. На њима се види како полицајци туку и грађане који седе у парку или протестују у миру – таблоиди о овом насиљу полиције нису написали ни реч.

Док је полиција користила сузавац, топовске ударе и примењивала силу, демостранти су кордон полиције гађали петардама, каменицама, топовским ударима, чак су им и враћали сузавац који су они претходно бацили на њих (демостранте), међутим таблоиди су извештавали само о „насилном понашању хулигана”.

Тако су Информер, Србија Данас и Република писали да „хулигани бацају сузавац на полицију”, да „бацају топовске ударе”, Курир је објавио да „екстремисти спремају за насиље хорор”, те да ће „палити полицајце”. Протеклих дана многи пишу и о полицајцу који се током протеста оклизнуо на скупштинским степеницама и поломио обе ноге.

Међутим, на друштвеним мрежама појавили су се видео снимци на којима неколико полицајаца напада и туче тројицу момака док седе у Пионирском парку. Појавио се и видео на коме најмање петнаест полицајаца у пролазу шутира младића који већ лежи насред улице на Теразијама, након чега га тројица полицајца склањају на тротоар поред и одлазе.

Новинари КРИК-а снимили су неколико бруталних полицијских акција, једна од њих десила се пре две вечери када су људи окупљени на степеницама испред Скупштине почели да беже јер се појавила жандармерија. Једног од демонстраната, жандарм је мучки ударио пендреком у леђа. Иако је покушавао да побегне, око тог младића окупили су се полицајци у цивилу који су га у томе спречили.

Директор полиције Владимир Ребић изјавио је да је „полиција примењивала силу на појединце који су били насилни и који су их нападали”. Додао је и да није искључена могућност да је у „појединим случајевима полиција применила и прекомерну силу” и да ће ти случајеви бити размотрени и испитани.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси