Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Готово 90 НВО и медија затражило од „Батута“ податке о умрлим од коронавируса
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

10. 07. 2020.

Аутор: Д.К. Извор: Цензоловка

Готово 90 НВО и медија затражило од „Батута“ податке о умрлим од коронавируса

Од „Батута“ се тражи да податке о укупном броју заражених, онима на лечењу, излеченима и умрлим од заразног вируса за целу територију Србије, према полу и старосној доби, по свакој јединици локалне самоуправе у Србији, достави у року од 48 сати

Група невладиних организација и медија упутила је данас захтев Институту за јавно здравље „Др Милан Јовановић Батут“ за слободан приступ информацијама од јавног значаја којим се траже подаци о укупном броју тестираних лица на ковид 19, о броју лица која су хоспитализована или су на кућном лечењу, односно у самоизолацији, као и подаци о онима који су излечени, односно о онима који су преминули.

У захтеву, који је у име 88 организација потписао извршни директор Фондација за отворено друштво Милан Антонијевић, а у који је Цензоловка имала увид, наводи се да се ради о информацијама које „Батут“ поседује у оквиру Информационог система цовид-19, успостављеног закључком Владе Србије.

Од „Батута“ се тражи да подаци буду достављени на начин да се они могу утврдити за сваки појединачан дан, а за период од успостављања ИС цовид-19 до дана поступања по овом захтеву.

Позивајући се на увид у ИС цовид-19, БИРН је недавно објавио да се број заражених коронавирусом и број умрлих драстично разликују од података који се свакодневно објављују, а што су државни званичници демантовали.

Захтевом су такође обухваћени подаци о укупном броју лица за целу територију Србије, према полу и старосној доби ових лица, по свакој јединици локалне самоуправе у Србији за које се ови подаци воде.

Подносиоци захтева указују на то да се захтев не односи на податке о личности у смислу Закона о заштити података личности, и сврха употреба наведених података је некомерцијална, ради информисања јавности, као и предузимања адекватних мера у циљу заштите здравља становништва.

Законски рок за поступање по овом захтеву је 48 сати од момента његовог пријема, наводи се у захтеву на којем се види да је примљен 9. јула у 11.45 сати.

Захтев су, између осталих, потписали Фондација за отворено друштво, БИРОДИ, Центар за истраживачко новинарство Србије, Независно друштво новинара Војводине, Независно удружење новинара Србије, новинска агенција ФоНет, ЦРТА, Центар за права детета, дневни лист Данас, недељник Време, Национална коалиција за децентрализацију, Share фондација, Славко Ћурувија фондација…

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси