Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Сејдиновић о Вукосављевићу: Изненађен сам да министар тако ниподаштава људе
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

07. 07. 2020.

Извор: Н1

Сејдиновић о Вукосављевићу: Изненађен сам да министар тако ниподаштава људе

Свакодневни напади и притисци на новинаре прошле недеље су кулминирали када је министар културе и информисања Владан Вукосављевић изјавио да би новинару Недиму Сејдиновићу пријао повратак у природно станиште, где иначе обитавају такви припадници фауне. Уследиле су реакције новинарских удружења, али не и политичких елита, које су прећутале овакав наступ министра. Изненађен сам да министар у Влади тако ниподаштава људе, каже Сејдиновић, који оцењује да је међу члановима Владе то постало манир - да вређају и прозивају новинаре.

"Ја сам протеклих година био на мети разних претњи, увреда, напада ли морам да признам да ме је министар изненадио и оставио без текста јер заиста нисам могао да верујем да министар у Влади може тако ниско да падне и да људе на такав начин вређа и ниподаштава", каже гост Н1.

Он јесте упутио најстрашније увреде на мој рачун, али касније је наставио да вређа и неке друге колеге које су мене на неки начин узеле у заштиту, додао је. "Споменуо бих како је све кренуло... У једном немотивисаном писму министра, он је заиста брутално извређао бившег главног уредника листа Данас Грујицу Спасовића, на шта сам ја одговорио, критикујући министров иступ и онда је он отишао корак даље, упућујући те увреде, где ме је окарактерисао веома, веома лоше", објаснио је гост Н1.

Упитан да ли то можда има везе са одласком са функције, Сејдиновић каже да је тачно да се већ дуже спекулише о лошим односима Вукосављевића и председника Вучића, али да треба сачекати ипак и видети да ли се он оваквим нападима на новинаре, заправо, препоручује и да ли је то нека препорука за неку нову или стару функцију у Влади. Слично се десило, подсећа, са некадашњим министром Тасовцем, који је кад је требало да демисионира са функције министра културе, такође покушао да се препоручи властима тако што ће нападати представнике те независне медијске сцене. То му није успело за то место, каже Сејдиновић, али се види да се приближио СНС, јер смо га видели како се весели после избора на скупу СНС.

Упитан да прокоментарише то што је изостала реакција Владе, Сејдиновић каже да Вукосављевић вероватно говори оно што они мисле, оцењујући да ни други чланови Владе нису имуни на то да на различите начине вређају и прозивају новинаре. "То је постао манир, Вукосављевић је отишао најдаље у свему томе".

Кад је у питању нова влада каже да не очекује од ње неке велике промене у односу на независне медије и новинаре који професионално обављају свој посао, "јер се сваког дана показује да та елита СНС те медије доживљава не само као политичке противнике него као политичке непријатеље и користи скоро сва расположива средства".

Мање је битно ко ће бити нови министар културе, јер он неће бит другачији у односу на главни ток ове власти, која почива на томе да за учвршћивање своје власти користи пропаганду једних медија, блиских власти, који су у сваком случају повлашћени, а оне који нису на њиховом фону да вређају, маргинализују, прогањању на неки начин, истиче.

Коментаришући почетак жалбеног поступка пред Апелационим судом у случају убиства Славка Ћурувије, Сејдиновић је рекао да се нада да ће та пресуда бити потврђена, подвлачећи да ће то бити прва пресуда за убиство новинара у нашој земљи.

То је важан, историјски чин, кад постане правоснажна, али то је тек један корак ка расветљавању укупне атмосфере која се стварала у вези са убиством Ћурувије, и неопходно је знати, осим тога ко су непосредни извршиоци, шта је политичка позадина и ко је наредио и учествовао у свему томе, наглашава.

"Чак је и садашњи председник Србије Александар Вучић је јавно претио Славку Ћурувији и било би добро да сазнамо да ли постоји нека веза између тих претњи и самог убиства. И важна је још једна ствар  - да грађани и новинари неће бити безбедни док не буде епилога и за друга убиства новинара, за друге физичке нападе новинара, па и за претње“, истакао је.

Подсетио је да је сам у неколико наврата добијао серијске претње, на десетине њих, и то претње смрћу, и да су само две завршене са неким епилогом – са применом начела опортунитета. И то је само један пример како држава реагује на претње онима који нису пријатељи власти и на неки начин шаље поруку грађанима да је могуће без последица претити и физички насртати на новинаре, закључио је Сејдиновић.

Коалиција невладиних организација Грађанска Војводина захтева од председнице Владе Србије Ане Брнабић да покрене поступак за смену министра Владана Вукосављевића због "простачких увреда које је изнео на рачун новинара и политичких аналитичара, а посебно бившег председника Независног друштва новинара Војводине Недима Сејдиновића. Сматрамо да се Вукосављевић на тај начин дефинитивно квалификовао за позицију "министра некултуре и дезинформисања", навели су раније у саопштењу.

Вукосављевић је на имејл адресу главног уредника Данаса послао реаговање на текст објављен у том листу у рубрици "Питање и одговор", у којем је дословце написао: "Учесницима 'анкете' Данаса са жаљењем поручујем да им ниједна половина мозга не ради на фреквенцији доброг васпитања и интелектуалне честитости. Ни она титоистичка ни она неолиберално-антисрпска. Обе су у стању атрофије. Посебан случај је Недим Сејдиновић. Њему би пријао повратак у природно станиште, где и иначе обитавају такви припадници фауне".

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси