Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Ивана Стевановић: Новинарство је срозана професија
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

07. 07. 2020.

Аутор: ФоНет Извор: Данас

Све је мање младих новинара у Србији

Ивана Стевановић: Новинарство је срозана професија

Чини се, после ванредног стања, да имамо две паралелне реалности, па и две врсте медија који одговарају одређеној реалности, изјавила је ФоНету извршна директорка Фондације „Славко Ћурувија“ Ивана Стевановић и указала да је конфузно извештавање довело до ужасног неповерења у медицинску струку, Кризни штаб и институције државе.

Извршна директорка Фондације „Славко Ћурувија“ је, у серијалу разговора Преступ, оценила да је то веома опасна ситуација и упозорила да је последица тога „распадање“ друштва.

Део медија је током ванредног стања на себе преузео функцију јавних сервиса и пласирао поверљиве информације и тачна упутства грађанима, истакла је Стевановић.

Како је напоменула, друга врста медија, међутим, служила је „ширењу лажне слике која треба да нас уљуљка у осећању да је све у реду и да живимо у бајци од државе“.

У томе су, сматра Стевановић, велику улогу одиграли и носиоци јавних функција, чији је посао био да правовремено обавештавају, што би довело до „озбиљног“ схватања ситуације.

Они су, како је предочила, „катастрофално“ заказали, нарочито на локалном нивоу, где „имамо бројне градове у којима новинари апсолутно нису могли да дођу до информација“.

У потрази за истином и због страха престаје рационална селекција извора информација, објаснила је Стевановић, „што је погодна ситуација да се грађани окрену полуинформацијама, па смо видели до које су се мере прошириле неке сумануте тезе о вирусу“.

Осврћући се на предизборну кампању, она је констатовала да су телевизије, као „главни извор информисања“, изузев председника Александра Вучића и Српске напредне странке, приликом представљања осталих политичких опција, радиле оно што је „њихов законски минимум“.

„Уколико људе годинама таргетирате и називате их лоповима, онда неколико недеља предизборне кампање не може да уништи те предрасуде међу гледаоцима и читаоцима таблоида“, оценила је Стевановић.

Према њеном мишљењу, медији су потпуно дежавуисани, „очишћени врло темељно од људи који имају професионални интегритет и знање, а безбедност новинара је озбиљно угрожена“.

То је ситуација коју „под хитно морамо да решавамо“, поручила је Стевановић, којој се чини да Влада налази „креативне путеве како да изигра сопствене законе и прилагоди стварност и медије својим потребама“.

Недостатак безбедности новинара, према њеном уверењу, једна је од најозбиљнијих претњи по слободу медија и говора и плуралистичку дебату.

Подсећајући да је прошлогодишња пресуда за убиство Славка Ћурувије прва пресуда за убиство новинара у Србији, Стевановић оценила да је то требало да има „историјске последице“ по будућност медија.

Међутим, на самом почетку процеса апелације жалили су се и адвокати одбране и тужилац, што Стевановић оцењује шокантним.

„Део осуђених и даље седи у кућном притвору, и ако ћемо поново четири или пет година да изводимо доказе које смо већ доказали, почињемо да се питамо да ли ће они већину казне провести у кућном притвору, а не у затвору“, рекла је Стевановић.

Упитана да ли постоји солидарност међу новинарима, она је одговорила да јој се чини да се „у овој земљи пре свега влада страхом“ и указала да су новинари „уплашени“, а у локалним медијима „изузетно уплашени“.

Према њеном тумачењу, у страху „можете да исказујете солидарност само на оне начине који су безболни и не носе ризик по вас лично“.

Стевановић сматра да постоји „мала група дежурних криваца“ који су спремни да стану у одбрану својих колега и закона, али су они „дефамисани са свих страна и онемогућено им је да пружи смислену подршку“.

Говорећи о будућности медија у Србији, она је нагласила да је све мање младих новинара.

„Уредница једног локалног медија нам се поверила да је довела најбоље студенте са бироа за запошљавање, они су заинтересовано дошли у редакцију, али када су чули колика је плата и које је радно време рекли су: ‘Хвала лепо и довиђења’“, илустровала је Стевановић.

Новинарство је, према њеној оцени, професија „срозана“ до те мере да њоме све мање људи жели да се бави, осим „страствених заљубљеника који су спремни на све“.

Како је рекла, „морате да будете и помало луди и заљубљени да бисте се бавили новинарством“.

„Ако немамо подмладак и људе који ће наставити да се баве професијом, остаћемо врло брзо без медија у потпуности“, закључила је Стевановић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси