Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Јелка Јовановић: Независни медији нису изгубили сврху постојања
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

07. 07. 2020.

Извор: Бета

Јелка Јовановић: Независни медији нису изгубили сврху постојања

- Ствар је менталне хигијене уздржати се листања, гледања и слушања онога што сервирају режимски медији у Србији под фирмом новинарства, казала је Јелка Јовановић, уредница Новог магазина и новинарка Данаса.

Она је у интервјуу за портал Direktno.rs оценила да независни медији нису изгубили сврху постојања и да “имају нови живот”.

“Експанзија портала и ширење друштвених мрежа, с нарастајућим бројем редакција које се успешно баве истраживачким новинарством и код нас и у свету, показује да медији имају нови живот, прецизније имаће га кад сакупе више публике него што је имају традиционални медији”, казала је Јовановић.

Додала је да су значај изгубили традиционални медији, посебно политички недељници и радио, или су се претворили у “огољена пропагандна средства”, попут телевизија и таблоида.

Јовановић је казала да је актуелни режим у “доброј мери” утицао на урушавање независних и професионалних редакција, али и да су деведесете године биле “нож у саму суштину новинарства”.

“Деведесете су биле нож у саму суштину новинарства, са ратно-хучкачким и ратно-пропагандним манипулацијама, драстичним казнама медијима које су спровели Шешељ и његов најбољи ђак Вучић”, оценила је она.

Јовановић је истакла да су Александар Вучић и СНС већину медија у Србији ставили у директну функцију страначке пропаганде.

“Просто, постаје ствар менталне хигијене уздржати се листања, гледања и слушања онога што сервирају под фирмом новинарства. Почев од идолопоклоничког преношења сваке речи Вучића и његових најближих сарадника, без питања - а и када питају, боље да то не чине! – без анализе сервираних података”, казала је уредница Новог магазина.

На питање да ли се може очекивати да се РТС као јавни сервис ослободи утицаја власти на уређивачку политику, Јовановић је рекла да на отварање јавног сервиса пресудно могу и морају утицати људи који тамо раде.

“Информативни програму је највећа рак-рана, мада би се могло говорити и о неким другим сегментима. Чињеница да су последњих година многа звучна имена отишла показује да нешто дебело не штима у РТС-у. Сви притисци са стране неће бити довољни уколико уредници и новинари РТС-а не буду желели да раде свој посао како треба”, оценила је Јелка Јовановић за Direktno.rs.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси