Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  IPI пажљиво прати одлуку о поновном суђењу за убиство српског новинара Славка Ћурувије
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

06. 07. 2020.

Извор: Међународни институт за штампу (IPI)

Нада се да почетне значајне пресуде неће бити поништене

IPI пажљиво прати одлуку о поновном суђењу за убиство српског новинара Славка Ћурувије

У априлу 2019. године, специјални суд у Београду донео је значајну пресуду у суђењу за убиство српског новинара Славка Ћурувије, истраживачког новинара и власника листа „Дневни телеграф“ и часописа „Европљанин“.

Ћурувија који је био најгласнији критичар југословенског председника Слободана Милошевића, погођен је са 14 хитаца из аутоматске пушке испред своје куће у Београду 1999. године.

Неколико дана пре двадесетогодишњице убиства, четири бивша шпијуна која су радила у служби Државне безбедности, осуђени су за убиство и сваки је осуђен на затворску казну између 20 и 30 година.

Ова одлука је означила тренутак дуго очекиване правде према породици Ћурувија и важан први корак ка решавању некажњивости одговорних за смрт српских новинара, где су тренутно још два неразрешена случаја.

Сада би, међутим, тај напредак могао бити поништен. Ове недеље, Апелациони суд у Београду одржаће посебну тродневну расправу од 7. до 9. јула о томе да ли ће потврдити првобитну пресуду или поништити пресуду и наложити поновно суђење.

Такво саслушање су браниоци оптужених дуго тражили. Међутим, поновно суђење је тражио и заменик тужиоца за организовани криминал Миленко Мандић, који је заслужан за првобитну пресуду.

Упркос захтевима тужиоца који су у великој мери испуњени, а суд је изрекао тешке казне, изгледа да је он одлучан да донесе коначну пресуду који је од двојице атентатора, за које је идентификовано да су били на месту злочина, повукао окидач.

Тренутно су двојица оптужених у првобитној пресуди Одељења за организовани криминал Вишег суда у Београду означена као „саучесници“, мада је забележено да је непознато ко је од њих двојице извршио убиство.

Поништавајући напредак у борби против некажњивости Ћурувијина породица и фондација која носи његово име и која је годинама радила на овој пресуди, стрепи да ће овај напредак да буде урушен кроз поновно суђење и ризике који превазилазе захтев тужиоца.

Прво и најважније, важно је нагласити да ни породица Ћурувије, ни Фондација основана у његово име, нису затражили поновно суђење.

Након 15 дугих година чекања на оптужницу и четворогодишњег суђења које је обележено одгађањем и прекидима, пресуде и пратеће строге казне значиле су да је правда задовољена. Као што је већ истакнуто, друга пресуда да су оптужени криви би једноставно доказивала ону пресуду која је већ доказана.

Друго, поновно суђење би могло испитати доказе делимично или у целости, што потенцијално значи процес преусмеравања кроз стотине сведочења и извештаја сведока. Овај поступак би могао да траје годинама, што би додатно одложило правду и продужило разрешење поступка за породицу. С првим суђењем које је обележено контроверзним одлукама, оптужбама о опструкцији владе и претњама истражитељима и сведоцима, свако ново суђење ће вероватно бити подједнако исполитизовано и проблематично.

Штавише, ако поновно суђење започне, двојица раније оптужених, Милан Радоњић и Ратко Ромић, могли би провести значајан део казне у кућном притвору, пре него у затвору.

Највише забрињава, наравно, чињеница што би понављање суђења могло резултирати тиме да оптужени пониште тежину доказа против њих и на крају буду ослобођени оптужби. Ово би била пародија правде, не само за Ћурувију, већ и за његову породицу. То би такође био веома штетан пораз за Комисију за истраживање убистава новинара, која се залагала за правду за Ћурувију и наставила да подстиче напредак у друга два случаја српских новинара за које се сумња да су убијена, Даду Вујасиновић и Милана Пантића.

Ослобађајућа пресуда би такође поништила значајан напредак у борби против некажњивости које је првобитна пресуда донела, погоршала би климу за слободу медија и безбедност новинара у Србији и додатно подрива поверење јавности и новинара у правосудни систем земље.

Уочи пресуде, IPI изражава сталну подршку Фондацији Славко Ћурувија и нада се да ће уочи саслушања бити солидарности са породицом Ћурувија и у Србији и у иностранству.

Будући да је актуелна пандемија отежала праћење суђења, Међународни институт за штампу (IPI), наше партнерске организације за промптно реаговање око слободе медија (MFRR), као и групе цивилног друштва и друга тела за слободу штампе, пажљиво ће пратити исход.

Ми, очекујемо да се првобитна пресуда потврди и да они који су наредили, планирали и извршили убиство Славка Ћурувије напокон буду послати у затвор. Потврђујући првобитну пресуду, Веће има прилику да први пут у модерној историји Србије донесе правду за убиство новинара. Ту прилику не би требало пропустити.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси