Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Сејдиновић: Вукосављевић се увредама препоручује Вучићу за функцију
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

06. 07. 2020.

Аутор: Ј. Диковић Извор: Данас

Грађанска Војводина тражи смену министра културе и информисања након његове гнусне изјаве на рачун бившег председника Независног друштва новинара Војводине

Сејдиновић: Вукосављевић се увредама препоручује Вучићу за функцију

Као неко ко је много пута био мета разноразних напада, увреда и претњи, живео сам у уверењу да ме ништа више не може изненадити и уплашити.

Међутим, иступ министра Вукосављевића ипак је успео да ме остави без речи и донекле уплаши, уплаши јер је језиво живети у земљу у којој се министар културе некоме, било коме тако обраћа. Не могу да не помислим да се овим увредама и другим испадима министар заправо не препоручује Вучићу за неки нови-стари положај у постизборној расподели функција – истиче за Данас Недим Сејдиновић, новинар и некадашњи председник Независног друштва новинара Војводине (НДНВ) поводом увреда које је на његов рачун изнео министар културе и информисања Владан Вукосављевић.

Како подсећа, својевремено је покушао и бивши министар Иван Тасовац, „који је желео пошто-пото да остане министар, па се сукобио са целом независном медијском сценом, покушавајући да се умили господару“.

– Интересантно је и да ме и Тасовац у последње време у својим опскурним објавама на друштвеним мрежама мало-мало прозива и вређа. Очигледно имам неки проблем са министрима културе у овој земљи. Или они имају проблем са мном – наводи Сејдиновић.

Подсетимо, Вукосављевић је у петак на имејл адресу главног уредника Данаса послао реаговање на текст објављен у том листу, у којем је написао: „Учесницима ‘анкете’ Данаса са жаљењем поручујем да им ниједна половина мозга не ради на фреквенцији доброг васпитања и интелектуалне честитости. Ни она титоистичка ни она неолиберално-антисрпска. Обе су у стању атрофије. Посебан случај је Недим Сејдиновић. Њему би пријао повратак у природно станиште, где и иначе обитавају такви припадници фауне.“

У рубрици нашег листа питање/одговор, а на коју је министар реаговао, ставове су износили новинари Недим Сејдиновић, Михал Рамач и Бранко Вучковић, као и политиколог Душко Радосављевић.

Они су коментарисали претходни Вукосављевићев јавни иступ, у којем је министар изјавио „саучешће због смрти комунизма“ првом главном уреднику Данаса Грујици Спасовићу, када је изнео и тешке увреде на његов рачун.

Новинар Михал Рамач, некадашњи главни и одговорни уредник Данаса, истиче за наш лист да „има лица од којих човека ништа не изненађује“.

– Анин („Ана је ту!“) потрчко за културу је један од њих. Пошто је чуо да ће да га шутну из Немањине, одлучио је да исплази језик Вучићу и његовим тобожњим европским сновима. А како другачије него преко леђа новинара? Министар рачуна да ће пљувањем по Недиму Сејдиновићу зарадити орден. Постао је напредњачки министар зато што је знао да је пљување уносније од друштвено корисног рада и да су приче Вучића о Европи само приче за малу децу. Док су око њега Вукосављевић и слични, Вучићу неће веровати и неће га узимати за озбиљно ни Ангела Меркел ни последњи чиновник у Бриселу – наглашава Рамач.

Како додаје, и у отаџбини га узимају озбиљно само они који су оперисани од културе, знања и васпитања.

– Прича се да ће у новој влади бити укинута већина министарстава, па и оно за културу: затворене су школе, позоришта, концертне дворане, почињу масовна отпуштања… О свему се пита само председник, па што да се арче паре на неке тамо како се оно зваше, одакле ли беше. Кад се погледа попис министара културе, образовања и информисања од јогурт револуције наовамо, види се само то да од сваког зла има горе – истиче Рамач.

Коалиција невладиних организација Грађанска Војводина затражила је од председнице Владе Србије Ане Брнабић да смени министра културе и информисања Владана Вукосављевића, оцењујући да је својим „простачким изјавама показао да је министар некултуре и дезинформисања“.

„Захтевамо смену министра због његових простачких увреда које је изнео на рачун новинара и политичких аналитичара, а посебно бившег председника Независног друштва новинара Војводине Недима Сејдиновића“, наводе из Грађанске Војводине, коју чине НДНВ, Центар за регионализам, Грађанска акција Панчево, Зелена мрежа Војводине, Хелсиншки одбор за људска права у Србији, Војвођански грађански центар, Центар грађанских вредности Суботица и Центар за интеркултуралну комуникацију.

„Гнусан напад“

Војвођански културни клуб „Васа Стајић“ најоштрије осуђује гнусан напад министра културе и информисања на и члана управног одбора ове организације Недима Сејдиновића. „С обзиром на то каква је тренутка политичка и друштвена ситуација у земљи, не бисмо се изненадили да се Вукосављевић овим нападима на критичаре режима препоручује за неки нови високи положај у Вучићевој структури моћи“, указују из ВКК „Васа Стајић“.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси