Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Истраживање: Људи који се информишу на друштвеним мрежама више верују теоријама завере
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

06. 07. 2020.

Аутор: Хенри Ридвел Извор: Цензоловка

Истраживање: Људи који се информишу на друштвеним мрежама више верују теоријама завере

Људи који се информишу на друштвеним мрежама као што су Фејсбук и Јутјуб више верују у теорије завере о пандемији коронавируса и више крше правила карантина, према најновијем истраживању.

Неколико десетина предајника за 5Г мрежу је запаљено у Великој Британији у последњих пар недеља. Полиција је саопштила да су напади мотивисани веровањем да је 5Г мрежа повезана са пандемијом.

Истраживање Кингс колеџа у Лондону и агенције за испитивање јавног мишљења Ипсос Мори показује јаку повезаност у веровање у теорије завере и ослањање на информације са друштвених мрежа, укључујући Фејсбук, Јутјуб, Твитер и Воцап, пре него на традиционалне електронске или штампане медије.

Међу људима који верују да коронавирус уопште не постоји, 56 одсто је навело да им је главни извор информисања Фејсбук.

Данијел Алингтон са Кингс Колеџа наводи за Глас Америке шта је још показало истраживање:

„Испоставило се да се људи који су излазили из куће, ишли напоље или на посао, иако су имали оно што су знали да су симптоми коронавируса, више информишу преко друштвених мрежа“,

То је ризик за јавно здравље којим се морамо бавити, каже британски посланик Конзервативне партије Демијен Колинс, који такође брине какву улогу могу да имају друштвене мреже у вакцинацији.

„Ако дођемо у ситуацију у којој имамо вакцину, а за ефикасност вакцине потребно је да већина људи пристане да је узме, онда морамо да имамо поверење људи у то. Ако људи шире теорије завере и лажи о вакцини и покушавају да убеде људе да је не узимају, онда је то озбиљан ризик по јавно здравље“.

Фејсбук, Јутјуб и Твитер наводе да су склонили стотине хиљада снимака и објава које су садржали дезинформације о Ковиду 19 које су могле да штете.

Компаније које држе друштвене мреже суочавају се са проблемима на многим фронтовима.

Више од 150 компанија, укључујући Старбакс и Кокаколу, престале су да се рекламирају на Фејсбуку због дезинформација и говора мржње.

Истовремено, амерички председник Доналд Трамп покушава да укине правну заштиту друштвеним мрежама, за постове које објављују њихови корисници, након што је Твитер обележио један од његових твитова знаком да је потребно да се провере чињенице.

„Ако Твитер није поштен, и ако ће неко тамо да буде и порота и судија, мислим да треба да се угасе, што се мене тиче. Али треба нам правни поступак да то и урадимо“, каже Трамп.

Друштвене мреже тврде да имају огроман систем који се бори са дезинформацијама. Ипак, остају нетранспаретнтни, наводи Алингтон.

Ти системи треба да буду отворени и за проверу коју би спровела демократска тела“.

Показатељи да су друштвени медији проширили неистине о пандемији коронавируса највероватније ће појачати притисак на такве компаније да се јаче суоче са дезинформацијама.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси