Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Новинар и водитељ Ужичанин Немања Ковачевић добитник награде „Златна значка“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

05. 07. 2020.

Извор: Радио Луна

Новинар и водитељ Ужичанин Немања Ковачевић добитник награде „Златна значка“

Овогодишњи добитник великог признања “Златна значка” Културно просветне заједнице Србије је новинар и водитељ, истакнути поборник традиције Немања Ковачевић. Награда „Златна значка“ додељује се од 1976. године за дугогодишњи допринос развијању културних делатности, за несебичан, предан и дуготрајан рад . То је једна од три најпрестижније националне награде у нашој земљи.

После примљене вести  да је овогодишњи добитник награде господин Ковачевић, јавно се огласио његов ментор, дугогодишњи уредник, редитељ и сценариста РТС-а, Нена Кунијевић, која је изразила своје одушевљење и радост због како каже испуњеног завета:

 „У ова тмурна времена када је велика реткост сазнати нешто лепо, када пребројавамо болесне и умрле и када имамо свест како се смањује број оних који чувају традицију и бране наше национално богатство, мене је управо обрадовала вест коју сам чула. Мој ђак, мој пулен, мој наследник, новинар и водитељ Немања Ковачевић, овогодишњи је добитник награде ЗЛАТНА ЗНАЧКА – коју додељује Културно – просветна заједница Србије. Лично сам сведок његовог озбиљног и мукотрпног рада на очувању културе и српске музичке баштине, али и свих неправди које је на том путу доживео. Увек сам му говорила : „Буди стпрљив, правда је докучива, само је спора… Онај ко уме да чека сигурно ће заслужено добити.“ Моја предвиђања су се испунила. Камо среће да у Србији има више Немања Ковачевића, онда би било више наде да ће наша традиција, ако не добити , онда сигурно сачувати место које има. Јако сам срећна што сам и овог пута добила доказ, да сам умела да препознам квалитет, храброст и истрајност наших младих талената.“

Немања Ковачевић је на телевизији  почео да ради са непуних седамнаест година. Добитник је бројних награда. (награде за хуманост и ширење културе међу младима, награде „Чувар традиције“, награде за залагање и промовисање интереса младих (од Уније студената која броји неколико хиљада младих), захвалнице Града Ужица, награде „Родољуб Нићифоровић“ за очување традиције, културе и хуманости (Нови Пазар), награде за културу и уметност „Светислав Милић“ (Ниш)… и многих других)

Члан је  Удружења новинара Србије УНС-а (једанаест година)  као и  Књижевног клуба „Паун Петронијевић Рујно” из Ужица.

 Водитељ  и аутор многих ТВ емисија („Моје Ужице”, „Опипавање пулса”, „Пут до звезда”, „Истина блага вреди”, “ Прича се „, „Актуелно“…), књижевних вечери  и манифестација посвећеним култури (Духовно вече „У част Тадији”, Књижевна манифестација „Оџиви Пауну”, „И ми имамо таленат”, „Сусрети на Змајевцу”, Српско-руске вечери, промоције књига (Оливере Катарине и других писаца, песника и књижевника).

Годинама је активан на пољу очувања традиције, кроз његове емисије, текстове, гостовања у националним медијима (има их преко 200 до сада) , али и кроз активност на промовисању манифестације – „Сусрети на Змајевцу“ (најстарија манифестација у нашој земљи 176. година традиције).

Њаговим радом на том пољу стекао је статус истакнутог поборника традиције. У свом досадашњем раду имам значајан број емисија (преко 300 до овог тренутка) и интервјуа са људима од ауторитета, културног и јавног живота наше земље.

Два пута уписан је у историју српског новинарства. Први пут 2012. године , као најмлађи награђени новинар у Србији, а други пут 8. маја 2019. године, као најмлађи телевизијски новинар који је водио концерт на Коларцу у организацији Музичке продукције Радио Београда.

Свечано уручење признања, биће одржано по укидању епидемије, а датум одржавања биће накнадно објављен.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси