Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Извештај: Поједини медији профитирали на корони, кршено право на приватност
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

03. 07. 2020.

Аутор: ФоНет Извор: Н1

Извештај: Поједини медији профитирали на корони, кршено право на приватност

Проглашење епидемије и увођење ванредног стања нису суспендовали обавезе медија које прописују домаћа регулатива и Етички кодекс новинара Србије, наводи се у извештају који је израдила организација "Партнери за демократске промене Србија", указујући на законски и етички проблематичне праксе појединих медија.

У извештају "Медији и право на приватност током епидемије вируса корона" наводи се да је повећани интерес јавности понудио медијима прилику да профитирају на теми короне, те су се на насловним странама појављивале фотографије особа које су позитивне на вирус, имена преминулих грађана и слике њихових породица.

Како анализа показује, медији су износили личне податке, посебно о медицинским радницима, на начин који не доприноси јавној расправи, а угрожава достојанство личности.

Као изразито проблематичне у извештају се издвајају медијске спекулације о "нултом пацијенту" и утврђивање "криваца" за ширење заразе.

У извештају се наглашава и да су медији често извештавали о здравственом стању јавних личности занемарујући чињеницу да иако је оно умањено, право јавних личности на приватност и даље постоји, додаје се у саопштењу.

Извештај констатује да медији настављају са праксом да здружено крше право на претпоставку невиности и право на приватност.

"Посведочили смо извештавању из здравствених установа без потребне анонимизације података о пацијенатима. Поводом овог случаја Регулаторно тело за електронске медије одлучило је да не покрене поступак, док је Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности покренуо надзор", наводи организација "Партнери за демократске промене".

"Уочили смо и да новинари сачекују пацијенте док чекају резултате тестирања на коронавирус или док их отпуштају привремене болнице. Бележимо и случај преузимања података који нису анонимизирани, а у чијем средишту се нашла општина Шид, чији званичници су путем својих званичних канала саопштили личне податке прве заражене особе", наводи се у извештају.

Овај поступак отворио је питање како се медији односе према поступању органа власти када постоји индиција да су компромитовани лични подаци грађана, али таквих текстова, који преиспитују праксу институција, било је релативно мало, додаје се.

Извештај је израђен у оквиру пројекта "Заштити приватност – одупри се притиску", који Партнери Србија спроводе у сарадњи са SHARE Фондацијом, Удружењем "Да се зна!", Београдском отвореном школом, НВО АТИНА и Иницијативом А11, а уз подршку Делегације Европске уније у Србији. 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси