Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  РСФ: Да ли судије у Србији и Црној Гори штите новинаре или оне који их нападају
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

02. 07. 2020.

Аутор: Никола Радишић Извор: Н1

РСФ: Да ли судије у Србији и Црној Гори штите новинаре или оне који их нападају

Репортери без граница (РСФ) позвали су правосудне органе Србије и Црне Горе да се изборе са некажњивошћу напада на новинаре и гарантују правична и транспарентна суђења у случајевима убиства Славка Ћурувије и паљења куће Милана Јовановића у Србији и "апсурдних" оптужби за трговину дрогом против новинара Јова Мартиновића у Црној Гори, саопштила је та организација.

Они питају да ли судије у Србији и Црној Гори штите новинаре или оне који их нападају. РСФ подсећа да је прошла 21 година од убиства "истраживачког новинара и еминентног критичара диктатуре Слободана Милошевића" Славка Ћурувије, али да неизвесност и даље постоји када је реч о осуди његових убица.

РСФ наводи да је за 7-9. јул заказана седница Апелационог суда у Београду поводом жалби осуђених на, како је називају, "историјску пресуду, без преседана" из априла 2019. године, којом је специјални суд у Београду прогласио кривим четири бивша службеника Државне безбедности и осудио их на затворске казне у трајању од 20-30 година.

"Постоји забринутост да би Апелациони суд могао поништити пресуду и наложити поновно суђење, не само због њихове жалбе већ и жалбе тужилаштва, што је тешко разумети, с обзиром на тежину казне," упозорава РСФ.

"Двоје оптужених су у кућном притвору, а не у затвору и страхује се да би на поновном суђењу, уз помоц́ укључених обавештајних служби, могли да доведу у сумњу све чврсте доказе и сведочења око 100 сведока који су прикупљени упркос опструкцији претходних влада и протока две деценије," наводи РСФ.

Из те организације су оценили и да су спорост и неефикасност српског правосуђа у овом процесу охрабрили оне који су у децембру 2018. подметнули пожар у кући новинара Милана Јовановића и упозоравају да није искључено да ће оптужени за то дело бити ослобођени у наставку суђења заказаног за крај августа.

Наводе да је то рочиште већ одлагано на захтев одбране и подсећа да су нападачи мењали претходно дате исказе којима су првобитно оптуживали високог функционера владајуће СНС и бившег председника Београдске општине Гроцка Драгољуба Симоновића да стоји иза напада, након што је он пуштен из притвора.

РСФ наводи да је Милан Јовановић извештавао о Симоновићу због сумњи на корупцију.

"Врхунац цинизма је када су адвокати оптуженог подвргли Јовановића "понижавајућем испитивању" у судници о имовини која му је уништена у пожару, уз жалбе које су претходно подигнуте против Јовановића са циљем да га финансијски ослабе," наводи РСФ.

Наредни пример "правде са променљивом геометријом у региону" Репортери без граница пронашли су у Црној Гори, где је, како наводе, та земља онемогућила право на правично суђење истраживачком новинару Јову Мартиновићу, тако што га је 15 месеци држала у притвору.

"То је поново створило утисак да судови и тужилаштва примају наређења од политичара," наводи РСФ.

Мартиновић је првостепено осуђен на 18 месеци затвора по оптужбама за шверц марихуане и криминално удруживање. Виши суд у Црној Гори изасниће се о жалбама на пресуду на седници 6. јула.

"Опрез је неопходан. Новинар је осуђен упркос непобитним доказима да су његови контакти са организованим криминалом били искључиво у вези са његовим истраживачким радом," упозорава РСФ.

"Судови морају да узму у обзир доказе елементе и сведочења која доказују невиност Јова Мартиновића. Његова поновна осуда била би знак назадовања Црне Горе у области слободе штампе и поштовања владавине права у тренутку када се Црна Гора, заједно са Србијом, налази у првом реду у преговорима за приступање Европској унији," изјавио је Павол Салај, шеф канцеларије РСФ за ЕУ и Балкан.

"У Београду, осуђујућа пресуда за убице Славка Ћурувије мора бити потврђена, док се за напад на кућу Милана Јовановића брзо мора донети судска одлука, а казне морају бити довољно високе да означе почетак краја некажњивости злочина почињених против новинара у Србији," закључио је Салај.

На Светском индексу медијских слобода Репортера без граница Србија се налази на 93, а Црна Гора на 105. месту, од укупно 180 земаља.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси