Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  РЕМ не мери функционерску кампању, али одмерава документарце Н1
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

02. 07. 2020.

Аутор: Маја Ђурић Извор: Н1

РЕМ не мери функционерску кампању, али одмерава документарце Н1

Да ли су медији током предизборне кампање извештавали позитивно, негативно или неутрално о учесницима изборног процеса? Оцена Регулаторног тела за електронске медије се још увек чека, али је РЕМ већ усвојио извештај о томе колико су временски били заступљени учесници изборне трке. Највише предизборног програма било је на Н1, а занимљиво је да је РЕМ у извештај уврстио и документарне емисије Н1 о коруптивним аферама или случајевима без судског епилога.

Откад су 4. марта, тачно у подне, расписани избори у Србији, почела је да тече и предизборна кампања. Ко ће се и у каквом светлу представити грађанима путем медија, недуго по званичном почеку изборне трке, политички актери већ су имали "тајмаут", јер је предизборну кампању прекинуло ванредно стање.

Тако су предизборне поруке и кампање политичких актера у медијима прекинуте на 56 дана. Изузев тог периода, чланови Регулаторног тела за електронске медије надзирали су како се медији понашају и да ли су учесници изборног процеса равномерно заступљени.

Члан Савета РЕМ-а Слободан Цвејић за Н1 објашњава да то мерење искључује оно што би се могло назвати "функционерском кампањом".

"Односно искључује све оне прилоге у којима се извештавало о активностима Владе, државних институција. Н1 има највеће учешће у укупном програму, али можете да видите да постоји упадљива разлика у укупном времену током целе кампање које Н1 заузима - што је око 33 одсто, како га је стручна служба дефинисала и оно што се десило у последњој недељи јесте да је тај проценат за Н1 опао на 18 одсто, са 33 на 18, што значи да су неки други емитери интезивирали емитовање предизборног програма у последњој недељи", истиче Цвејић.

Иако Цвејић наводи да извештај није укључио "тоналитет" извештавања, у делу који се односи на телевизију Н1 наводи се да је Н1 емитовао предизборне прилоге и у оквиру - како се наводи - "редовне понуде документарних садржаја", односно да је у критичком, делимично и негативном тону приказивао владајућу коалицију у документарним филмовима "Јовањица", "Крушик", "Хеликоптер - пад у маглу", "Н1 портрет: Братислав Гашић", "Фантомско суспендовање државе"... То је необјективно - сматра и члан Савета РЕМ-а.

"Ако смо прихватили да нећемо приказивати време када државници обављају своје дужности и функције и да га нећемо рачунати у предизборно време, зашто бисмо онда емисију у којој неко критикује рад одређеног државника третирали као нешто што улази у предизборно време? Да се тада каже: е ово је критика владајуће коалиције, а није критика министра, а када треба да преносимо посету одређеној болници - онда то не рачунамо у предизборно време, јер је он тада министар, није члан владајуће коалиције", појашњава Цвејић. Зоран Гавриловић из БИРОДИ-ја у извештају РЕМ-а "чита" други закључак. Каже да извештај није урађен према стандардима Канцеларије ОЕБС-а за демократске институције и људска права (ОДИХР).

"Уз изостанак врло битне две информације - а то је колико су били заступљени председник Србије, који је своје име позајмио владајућој странци, чији је и председник, а и током предизборне кампање смо имали нејасно и непрепознатљиво када је он председник, када је председник странке, са друге стране нисмо имали информацију колико је Влада представљена, колико су функционери, велики проблем је што РЕМ није пратио колико су министри активни у кампањи, што би вероватно и Агенцији за борбу против корупције било од користи на тему функционерске кампање", каже Гавриловић.

У више од шест сати предизборног програма - Н1 има највећи удео. Више од 35 одсто програма Н1 за време предизборне кампање отишло је на аналитичаре, а према извештају РЕМ-а 17,49 одсто на остале учеснике кампање, 16,81 одсто на Савез за Србију и 5,49 на листу СНС-а, чији су представници у највећем броју случајева игнорисали позиве Н1 за гостовање.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси