Насловна  |  Актуелно  |  Досије Политика (2012 - )  |  Тадић признао велику превару
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Досије Политика (2012 - )

01. 10. 2012.

Аутор: Н. Анђелковић Извор: Информер

Тадић признао велику превару

Бивши председник признао да је учествовао у тајној куповини „Политике“ и „Новости“, али прећутао одговоре на најважнија питања

Бивши председник Србије и лидер ДС Борис Тадић признао је саучесништво у сумњивом преузимању власништва над „Политиком“ и „Новостима“!

- Подстицао сам наше људе да купе „Политику“ и „Новости“, јер као и у случају банака, боље је да медији буду у рукама домаћих власника него страних - рекао је Тадић за Радио Фокус и додао да он лично не поседује никакав медиј.

Смајловић: Лажу!

Тадић, међутим, није објаснио зашто је преузимање новина покушано на тајни и крајње сумњив начин, преко фиктивних фирми и анонимних власника! Тадић, такође, није рекао ни како су и по чијем налогу, за операцију преузимања „Политике“ и „Новости“ обезбеђени милионски кредити из државних банака?!

Пре две недеље, подсетимо, први потпредседник владе Александар Вучић објавио је да иза сумњивог преузимања највећих српских новина стоји власник „Фармакома“ Мирослав Богићевић, кога су људи из политичког врха натерали да,
против своје воље, уђе у тај посао. Вучић је тада утврдио да је овим послом Демократска странка заправо покушала да стави медије под потпуну страначку контролу. Он се јуче није оглашавао овим поводом, а није било могуће добити било какав одговор од Тадића и његових сарадника.

Председница УНС Љиљана Смајловић упозорава да су „Демократска странка и њени функционери о ‘случају Политика’ изрекли толико лажи да би у свакој демократској земљи изгубили сваки кредибилитет“.

- То је најбољи доказ да су од почетка знали да је закулисна продаја „Политике“ криминални чин. Сада свима морамо да поставимо оно класично новинарско питање из афере „Вотергејт“: „Шта сте знали и када сте то знали?“ - поручила је Смајловићева у изјави за Информер.

На та питања јуче нисмо успели да добијемо одговоре ни од Мирослава Богићевића, али ни од потпредседника ДС Душана Петровића, који се у јавности доводио у везу с овим случајем.

Бивша председница НУНС Надежда Гаће каже да је око свега направљена „непотребна халабука“, али и упозорава:
- Неке ствари су се очигледно одвијале у затвореним круговима, што није било добро. Направљена је пет пута гора ситуација него да је на почетку транспарентно речено шта и како јесте. Кад се то не уради, касније царују предрасуде, закулисне игре и погрешне фантазије у мозговима - закључује Гаће.

Може и Кинез!

Немања Ненадић из „Транспарентности Србија“ каже да држава и државни функционери никако не би смели да се мешају у питање власништва над медијима.

- Политичари не треба тиме да се баве. С друге стране, ако нешто треба да буде у домаћем власништву, онда га треба национализовати, и то важи и за медије, као и за предузећа или земљиште. Новац нема име, тако да то што је нешто тренутно у рукама домаћег купца, не значи да сутра не може припадати неком Кинезу - напомиње Ненадић.

Да подсетимо, Демократска странка је у саопштењу 17. јула демантовала и снажно осудила оптужбе које су изнели СНС и УРС, да ДС и њени функционери стоје иза промене власништва „Политике“.

Такође, председник Политичког савета ДС Драгољуб Мићуновић изјавио је пре десетак дана да ДС нема ништа с преузимањем „Политике“:

- Оно што ја могу да тврдим, јесте да ни у једном органу Демократске странке никада није било поменуто питање неких новина, нити њихове куповине - рекао је Мићуновић поводом оптужби Александра Вучића да је ДС приморала Богићевића да купи 50 одсто власништва у „Политици“.

Питања на које Тадић мора да одговори

1. Зашто су медији преузимани преко фиктивних фирми?
2. Како су обезбеђени милионски кредити државних банака?
3. Зашто сте крили праву истину о куповини медија?
4. Зашто је ДС тврдила да нема ништа с овим случајем?

Коментари (4)

Остави коментар
уто

02.10.

2012.

anonymous [нерегистровани] у 10:19

Re: Ko je kupio Politiku?

Na zalost, znali su to od pocetka, ali ideja nije bila da od Politike AD kupe drugih 50% vlasnistva nad dnevnim novinama, vec da Politiku AD oteraju u stecaj i tako besplatno dobiju drugi deo novina, odnosno da ih novine kostaju ukupno 4,7 miliona evra, u cemu im aktivno pomaze i trenutno rukovodstvo Politike AD. Podsecam da je ukupni upisani kapital PNM-a 78 miliona evra. Pa nije li malo preterano da nesto vredno 78 miliona evra kupite za 4,7 miliona. I jos Sonja Liht, predsednica bivseg UO Politike AD tvrdi da je 4,7 miliona evra preskupo za PNM. Mozda jeste za drzavu, ali nije za one koje je Boris Tadic podsticao na kupovinu. Ah, da, da podsetim. Po krivicnom zakonu RS podsticanje na cinjenje krivicnog dela je krivicno delo i kaznjava se po Zakonu.

Одговори
пон

01.10.

2012.

st [нерегистровани] у 23:04

dosije politika

ovi su naredjivali da se za njih kupi, a slobini su porobljavali. a ono sto nisu mogli da porobe, unistavali. pa, kakva je tu razlika? mediji su uvek, kako god, u vlasnistvu vladajucih partija. prica o slobodi medija je uvek sluzila kao paravan iza koga se vladalo stampom. ali, mislim i dalje da su za stanje u medijima najodgovorniji upravo novinari. vise niko ne dize glas zbog toga so novine nestaju. solidarnosti nema, jer se drame uvek dogadjaju"nekom drugom".

Одговори
пон

01.10.

2012.

Коста [нерегистровани] у 19:31

олигархија на делу

"Подстицао сам наше људе да купе „Политику“ и „Новости“, јер као и у случају банака, боље је да медији буду у рукама домаћих власника него страних - рекао је Тадић."
Тадић под појмом "наше људе" подразумева његове људе . Да је којим случајем другачије, објавили би јавни позив и свим "нашим људима" омогућили учешће у куповини акција .
Нажалост све партије у Србији чине за "наше људе" очекујући уздарје и послушност партијској олигархијуи.

Одговори
пон

01.10.

2012.

anonymous [нерегистровани] у 12:30

Ko je kupio Politiku?

Kada sastavimo listu osoba koje su umešane u "dosije Poltika", nameće se jednostavan zaključak: udeo VACa u preduzeću PNM kupili su baš oni koji su i bili zaduženi za to, samo ne kroz preduzeće "majku" - Politiku AD (gde je dominantan igrač zastupnik državnog kapitala), što bi bilo logično od strane ljudi koji obavljaju državne funkcije, već kroz fantomske firme i za pojedinačni interes. Ono što nije jasno je: da li su uopšte znali da AD postavlja direktora u PNM, (koji postavlja glavnog urednika dnevnih novina, (koji određuje kako će o kome da se piše)), ili su se iznenadili kada su saznali da moraju da kupe i AD da bi kreirali uređivačku politiku u Politici ( pa kada su saznali, teraju AD u stečaj)?

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси