Насловна  |  Актуелно  |  Досије Политика (2012 - )  |  Соња Лихт: Откупљивање дела „Политике” за државу је било проблематично
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Досије Политика (2012 - )

19. 09. 2012.

Аутор: Н.Н. Извор: Политика

Соња Лихт: Откупљивање дела „Политике” за државу је било проблематично

То би значило да држава улази у пуно власништво над медијем, што је супротно медијској стратегији, објашњава председница Београдског фонда за политичку изузетност

Председница Београдског фонда за политичку изузетност и доскорашња председница Управног одбора „Политике” а. д. Соња Лихт изјавила је јуче да су чланови УО покушавали да нађу новац за откуп удела од компаније „Вац”, али да би и то било проблематично, јер би тада држава била једини власник.


„То би значило да држава опет улази у пуно власништво над неким медијем, што је супротно медијској стратегији коју је прихватила претходна влада, односно да држава изађе из власништва у медијима”, објаснила је Лихтова.

На питање како реагује на наводе првог потпредседника владе Александра Вучића о продаји листа као „политичком криминалу уз економске злоупотребе”, Лихтова је казала да о томе зна колико и сваки грађанин из медија.

Лихтова је, реагујући на изјаву председнице УНС-а Љиљане Смајловић да су она и бивши премијер Мирко Цветковић били задужени за заштиту државне имовине – „Политике”, рекла да су руководиоци у „Политици” имали високе плате и бонусе, а
да је дуг растао „из дана у дан”. „Немају легитимитет они који су ’Политику’ довели на ивицу амбиса. Ми смо се бавили како да спасемо кућу од пропадања. УО је именован јула 2008. године и тада смо затекли катастрофалну ситуацију у ’Политици’ и ’Политици’ а. д. Затекли смо милионске дугове, а данас ’Политика’ послује у позитиви. То је значило тешке резове и отпуштања, али су бар људи отишли уз одређени социјални програм”, рекла је Лихтова.

Она је додала да Управни одбор није знао са ким су вођени преговори. „’Вац’ је понудио ’Политици’ а. д. да откупи њихов део, али је 4,7 милиона евра за нас била превисока сума. Чак смо покушали да прикупимо средства из кредита Европске банке намењене за медије, али смо сазнали да тај кредит не може да се користи у те сврхе”, рекла је Лихтова.

Она је зато позвала власт да открије и саопшти јавности ко стоји иза свих медија у Србији.

Председница УНС-а јуче је изјавила да су за заштиту државне имовине у „Политици” били задужени Соња Лихт и Мирко Цветковић, као и упозорење да држава, уместо да се бори против нетранспарентности власништва у медијима, „то подстиче” и да је најодговорнија у афери „Политика”.

Посланик ЛДП-а Бојан Ђурић изјавио је јуче да се у продаји листа „Политика” мора утврдити кривичноправна одговорност, али и отворити питање односа државе и медија, јер би се без тога слични случајеви дешавали и убудуће.

Посланик Демократске странке Борислав Стефановић изјавио је да је повезивање продаје дневног листа „Политика” са ДС-ом – покушај криминализације те странке и оценио да није сигуран да се у случају продаје тог листа ради о корупцији и
криминалу.

„У суштини, то је покушај криминализације ДС-а, који неће успети и мислим да они имају много веће међусобне проблеме у самој коалицији и међусобне оптужбе“, истакао је Стефановић у парламенту.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси