Насловна  |  Актуелно  |  Досије Политика (2012 - )  |  Држава знала за продају Политике?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Досије Политика (2012 - )

19. 07. 2012.

Аутор: Лука Матић Извор: Актер

Држава знала за продају Политике?

Како Дневни Актер сазнаје у компанији "Политика новине и Магазини", донедавни власник немачки ВАЦ обавестио је државу да је изгубила право прече куповине

Немачка "WAZ Mediengruppe" у марту је послала понуду Влади Србије да откупи њихових 50 одсто у заједничком предузећу "Политика новине и Магазини", али са преузимањем нејасно дефинисаним "одређеним обавезама".

Власник преосталих 50 одсто "Политика акционарско друштво за новинско - издавачку и графичку делатност" затражио је појашњење тих обавеза, али одговор нису добили. "Ми нисмо добили одговор на шта се ту заправо мислило, а то су јако шкакљиве ствари", рекао нам је директор А.Д. Политика Зефирино Граси. 

Након што је истекао рок за одговор државе на понуду ВАЦ-а, немачка компанија је обавестила А.Д. Политику да су стекли сви услови да они потраже трећу страну која ће од њих откупити 50 одсто ПНМ-а.

"Пошто се ми нисмо изјаснили о њиховој понуди, они су нас обавестили да сада имају право да продају трећој страни. То се догодило убрзо након што су нам и послали понуду", прецизирао је Граси.

Дневном Актеру је у А.Д. Политика потврђено постојање документа у којем ВАЦ поручује да су испоштовали право прече куповине и да сада могу да преговарају са трећом страном. Међутим, поручено нам је да не можемо имати увид у тај документ без одлуке Надзорног одбора који ту одлуку не може донети у одсуству Јована Симића, представника државе у Управном одбору А.Д. Политика.

Подсетимо, господин Симић нам је још у понедељак, када смо јавност обавестили о продаји компаније "Политика новине и Магазини", поручио да се налази на одмору до 28. јула и да нема коментар на најновији расплет догађаја. 

С обзиром да је "WАЗ Медиенгруппе" приватна компанија, потпуно је логично да они могу да продају свој удео у ПНМ-у без знања Владе Србије, али се поставља питање зашто је наша власт дозволила да се најстарији лист на Балкану прода, условно речено, било коме, тачније без претходне провере или барем постављања неких услова које нови власник мора да испуни.

Раније данас поводом продаје 50 одсто ПНМ-а огласили су се ВАЦ, штурим саопштењем у коме се истиче да је "све урађено по закону", и нови власник "Еаст Медиа Гроуп", поруком да се против њих у Србији води "медијска хајка".

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси