Насловна  |  Актуелно  |  Досије Политика (2012 - )  |  ПНМ чека да се појаве нови сувласници
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Досије Политика (2012 - )

19. 07. 2012.

Аутор: Д. И. – М. Г. Извор: Политика

ПНМ чека да се појаве нови сувласници

Директора Политике АД Зеферина Грасија још није контактирао купац удела немачког концерна ВАЦ у заједничком предузећу „Политика новине и магазини” (ПНМ), које је издавач листа „Политика”.

Фирма „Ист медија груп”, са седиштем у Москви, уписана је у понедељак у Агенцији за привредне регистре, са уделом од 50 одсто у власништву ПНМ, док друга половина припада Политици АД.

ВАЦ је акционарима, каже Граси, у априлу ове године понудио право прече куповине, на шта је Управни одбор акционара одговорио молбом за прецизирање понуде у делу у коме се помиње да се „куповином њиховог удела преузимају сва права и обавезе”.

– Ми смо то хтели да рашчистимо и послали смо писмо на које је уследио њихов одговор да они сматрају да, самим тим што нисмо одговорили позитивно, могу да продају удео трећој страни. И ту се завршила прича – објаснио је Граси.

Он изражава забринутост за даље функционисање куће „Политика” без друге стране.

– Да би обавила плаћања и разне друге правне обавезе, потребна су два потписа. То је тако статутарно – с једне стране директора, с друге стране заменика директора, значи власника ове друге стране. Неко ће морати да се појави, не знам како ће даље да функционише цела фирма – рекао је Граси.

Живко Баљкас, члан Надзорног одбора Политике АД каже да промена власничких односа, то јест власника у капиталу „Политике новине и магазини” не може битно да утиче на пословну и кадровску политику.

– Нови власник неће имати утицај на уређивачку и кадровску политику, већ ће имати свог представника у виду заменика директора компаније, који ће бранити његове интересе. И досадашњи власник ВАЦ, према оснивачком уговору и статуту фирме, имао је само 50 одсто капитала и „златан глас” при доношењу финансијских, пословних одлука, и то само у случају да се представници два власника не сложе око пословних одлука – објашњава Баљкас.

Кад је у питању уређивачка политика, сва права има генерални директор „Политике новине и магазини”, то јест главни и одговорни уредник кога он именује, док други власник, што је у досадашњем случају био ВАЦ, даје заменика генералног директора. Политика АД је, како објашњава Баљкас, при формирању „Политике новине и магазини” уложила 50 одсто капитала, који контролише заступник државног капитала, то јест Скупштина Политике АД.

– По новом закону по којем је формиран Надзорни одбор Политике АД, у њему нису представници акционара него независни експерти. Надзорни одбор има пет чланова, а међу њима је и заступник државног капитала – истиче Баљкас.

– Не знамо које су намере власника, али логично је претпоставити да неко, ако улаже новац у фирму, жели да оствари и добит – објашњава Баљкас.

Иначе, како сазнајемо, руководство „Политике новине и магазини”, као и Политика АД, били су упознати са одлуком ВАЦ-а да прода свој удео у „Политици новине и магазини” још пре више од годину дана, када је ВАЦ обавестио Политику АД о продаји свог удела.

Управљачка структура

Одлуке у „Политици новине и магазини” требало би да доноси Скупштина оснивача, коју су чинила три представника ВАЦ-а, три представника Политике АД, то јест три члана бившег Управног одбора. Међутим, како сазнајемо, Скупштина оснивача не функционише више од годину дана због једностраног иступања, то јест бојкотовањем ВАЦ-а.

Иначе, Скупштина оснивача треба да надзире руководство ПНМ-а, док Надзорни одбор Политике АД контролише Политику АД и „Политику новине и магазини” у областима завршног рачуна, пословања и тако даље. Надзорни одбор је формиран пре месец дана и он надгледа и контролише пословање фирме, док послове фирме води борд извршних директора.


„Ист медија група”: нећемо утицати на уређивачку политику

У саопштењу „Ист медија групе”, редакцији „Политике” достављеном из адвокатске канцеларије „Живковић–Самарџић”, демантује се да иза трансакције стоји „било ко од политичара или било која од политичких странака у Србији”. У допису у чијем заглављу пише: „Москва, Руска Федерација, 18. јул 2012”, без логоа фирме тврди се да је ова фирма у трансакцију ушла „са намером учвршћивања и јачања тржишне позиције ’Политике новине и магазини’ и са визијом развоја и раста”.

– Своју улогу у „Политици”„Ист медија група” види у стварању бољих услова за рад, не у утицају на уређивачку политику. Уверени смо да ће наша подршка и ентузијазам вратити „Политику” и њена издања на место које заслужују.

Медијска хајка, инсинуације и лажи, чији је циљ да се ова трансакција обори, уверени смо, неће имати успеха, а за нас представљају додатни изазов и мотивацију да остваримо наше циљеве – наводи се у саопштењу

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси