Насловна  |  Деск  |  Вести из медија  |  Аргументима на лажи
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести из медија

21. 04. 2017.

Извор: РТВ

Аргументима на лажи

То што "Покрет Подржи РТВ "у свом саопштењу од 19. априла насловљеном И ПРОГРАМСКИ САВЕТ РТВ ПРИСТАЈЕ НА ПРОПАГАНДУ је толико неутемељен на истини и чињеницама да говово и не заслужује икакву пажњу, но у страху да сто пута поновљена лаж не постане истина, као члан Програмског савета РТВ желим аргументованим чињеницама саопштити своју истину – па нека процењује, суди и коментарисе ко и шта хоће.

Којим то чињеницама/аргументима Покрет своје саопштење насловљава ''И ПРОГРАМСКИ САВЕТ РТВ ПРИСТАЈЕ НА ПРОПАГАНДУ'' - када, како, чиме...то Програмски савет пристаје и на коју то пропаганду?

Којим то политичким интересима служи Програмски савет – шта су аргументи и конкретни докази за такву тврдњу?

Др Александра Ђурић Боснић је своју оставку поднела, то у поменутом тексту наглашавају и у Покрету Подржи РТВ, што сматра да је ''извештавање РТВ са протеста студената веома непрофесионално''.

Госпођа Ђурић-Боснић у својој оставци каже да је '' покушала да упозори - интерним дописом - управу РТВ-а на обавезе према јавном интересу и очувању професионалних стандарда'', али прећуткује да она као члан Програмског савета, ни као члан ни као председник – нема право на то без да Савет о томе расправља и донесе закључак.

А Програмски савет о томе никада и нигде није расправљао!

Кад је у питању написано у оставци, тачан је навод ''досадашња искуства обраћања Програмског савета Генералном директору и Управном одбору РТВ показују да наше иницијативе нису биле узимане у обзир или, када јесу, чињено је то тек када теме нису биле више актуелне и ван свих разумних рокова''.

Али то није прича о раду Савета, већ о гневу и разочарењу председнице који је с правом уградила у иначе танушну аргументацију своје оставке.

Истине ради, председница је самоиницијативно написала и емаилом члановима Савета доставила предлог такве иницијативе, тражећи од њих да се са ''да'' или ''не'' изјасне да ли тако нешто да упути Генералном директору и Управном одбору, на шта је већина чланова Савета одговорила да нема потребе за интерним дописивањем док се та проблематика не расправи на раније већ заказаној седници Савета за 18. април.

Дакле, њој у Савету нико није ускратио подршку, већ само тражио да се о томе прво расправи на састанку а потом донесу Закључци који ће менаџменту РТВ бити упућени у име Савета а не лично председника.

На ту седницу Савета, председница је дошла са већ унапред, у писаној форми припремљеној и члановима Савета прочитаној неопозивој оставци, чиме је потпуно обесмислила њихову раније исказану спремност да се о целој проблематици око извештавања са протеста заједнички расправља.

То што председница у својој оставци пише '' схватила сам да нам се разумевање улоге Програмског савата тако дубоко разликује, да више не репрезентујем већину у том телу, и да моја позиција председнице више није легитимна – те да је неопозива оставка једино могуће решење'' је ствар њеног личног поимања тимског рада и крајње неколегијалног убеђења да је њена лична иницијатива требала/морала бити беспогиоворно подржана без икакве претходне расправе.

Дакако да она има право на такво мишљење, чак и на уображење да то наведе као један од разлога за оставку – али, како је оставка била неопозива, члановима Програмског савета није оставила могућност ни да расправе о тим и таквим њеним уображењима, мишљењу, заблудама или шта већ.

Ако су то чињенице – а тврдим да јесу – на основу чега то ПОКРЕТ ПОДРЖИ РТВ сматра да ПРОГРАМСКИ САВЕТ РТВ ПРИСТАЈЕ НА ПРОПАГАНДУ?

То што оптужују Славицу Суботић Браун да је у сукобу интереса такође нема никакве везе са Програмским саветом, јер он своје чланове није бирао сам већ је ту урадио Управни одбор након што је Скупштина Војводине спровела јавни конкурс и предложила ширу листу кандидата, од којих је Управни одбор донео одлуку о избору 15 чланова Савета.

На крају, такође сасвим произвољно и без и једног конкретног аргумента, Покрет у свој саопштењу пише "Таквом одлуком, Програмски савет пристао је да буде део медијске пропаганде и манипулације коју већ пуних годину дана спроводи покрајински јавни сервис и на тај начин нарушава углед те куће и јавни интерес којем је дужан да служи".

Нигде ни речи о каквој се ОДЛУЦИ ради, када и како је то Савет ПРИСТАО ДА БУДЕ ДЕО МЕДИЈСКЕ ПРОПАГАНДЕ И МАНИПУЛАЦИЈЕ – о чијој и каквој манипулацији је реч и КАКАВ И ЧИЈИ ТО ЈАВНИ ИНТЕРЕС НАРУШАВА.

Оптужбе су до те мере произвољне и неаргументоване да не заслужују даљу преписку.

Ипак, оно што би за евентуалну даљу преписку, коментаре, оцене, процене, квалификације... било пожељно је, жели ли Покрет Подржи РТВ, да сазна праву истину о ради Програмскиог савета у минулих годину и по од како је изабран – да прочита Записнике (доступне на сајту РТ) са њихових до сада 14 одржаних седница и увери се шта и како су радили, о чему расправљали, какве закључке доносили, какав и чији интерес су заступали.

Јер, послужићемо се оном народном, ''ако лаже коза не лаже рог''.

Драган Пејић

Члан Програмског савета РТВ

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси