Насловна  |  Деск  |  Вести из медија  |  РТВ ангажује презентере на црно
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести из медија

20. 03. 2017.

Извор: Voice

РТВ ангажује презентере на црно

Радио-телевизија Војводине ангажовала је неколико нових презентера који са покрајинским јавним сервисом тренутно немају потписан било какав уговор о радном ангажовању, сазнаје Војвођански истраживачко-аналитички центар (VOICE).

Неколико запослених који су желели да остану анонимни рекли су за VOICE да се пет до шест особа већ десетак дана свакодневно појављује на РТВ-у, где се обучавају за нове презентере, али да раде на црно.

„Њих је пре две недеље одабрао директор информативног програма Будимир Марковић након другог круга аудиције за нова ТВ лица. Они су позвани да за неколико дана дођу на посао како би се обучили за скори излазак пред камере. Пре три два дана извесна Тамара Јевтић читала је јутарње вести што је изазвало бурну реакцију в. д. главне и одговорне уреднице Првог програма телевизије Наде Калкан“, рекао је за VOICE један од запослених који је желео да остане анониман.

Јевтићева је и поред свега 18. марта пуштена да чита вести у програму, чиме је покрајински јавни сервис доведен у прилично непријатну ситуацију јер ангажује особе на црно. Добро упућени у збивања на РТВ-у кажу да је по среди кулминација нетрпељивости између Будимира Марковића и Наде Калкан, због које би сада могли да испаштају сви запослени, уколико на врата телевизије ових дана покуцају инспектори рада.

Запослени наводе да је упитно и на који начин особе које раде на црно свакодневно више сати бораве на телевизији, јер је улазак људи у зграду РТВ строго контролисан. Запослени се приликом уласка у зграду пријављују идентификационом картицом или се уписују у књигу на портирници у којој остављају своје личне податке, тачно време доласка и одласка са телевизије. Сви остали предају неки лични документ и добијају обележје да су гости телевизије. Нови презентери таква обележја нису имали видљиво истакнута.

Ванредне вести због Вучићевог митинга

Уредништво РТВ-а у суботу, 18. марта, одлучило је да у 13 сати емитује ванредне вести како би се директно укључили у митинг председничког кандидата Александра Вучића у Новом Саду. Пошто је Вучићево обраћање почело 15 минута раније, главна и одговорне уредница Нада Калкан одлучила је да се у вестима пусти део снимљеног Вучићевог говора. Део његовог говора који је пуштен у изборном блоку ванредних вести износио је више од шест минута!

Последњи пут РТВ је викендом емитовао ванредне вести 2. јула 2016. године када се у Житишту догодило масовно убиство. Како VOICE сазнаје, одлуку да се у 13 сати емитују ванредне вести донела је Нада Калкан, а она је у монтажи лично одредила шта ће ићи у етар. Све је било до те мере конфузно да се у вестима у 13 није појавио гестовни преводилац, јер је отишао кући након подневних вести.

Пре ванредних, емитоване су и редовне вести у 12 сати у којима се репортерка РТВ-а директно укључила са Трга слободе да каже каква је атмосфера у граду, колико има људи, какве транспаренте носе, ко ће све говорити…

Како VOICE сазнаје, Регулаторном телу за електронске медије (РЕМ) због оваквог фаворизовања Вучића у односу на остале председничке кандидате биће упућене оштре примедбе медијских удружења. Реакције штабова других председничких кандидата на извештавање покрајинског јавног сервиса до сада нису уочене.

Долазак нових презентера није дочекан са симпатијама на телевизији, посебно ако се узме у обзир неизвесна судбина више од стотину људи који су до фебруара били ангажовани преко агенције Оптимум, а сада раде као хонорарци. Прво је посао вредан 100 милиона динара РТВ опет потписао са агенцијом Оптимим, али се другорангирани понуђач жалио. Пошто је Комисија за заштиту права понуђача усвојила приговор, РТВ је новом одлуком уговор о ангажовању дела запослених у РТВ-у доделио групи понуђача Кадарплус из Београда и Студентској задруги Студент Нови Сад. Међутим, неизвесно је када ће запослени потписати уговор са њима јер је 16. марта приговор упутила агенција Оптимум.

Копривица: Министарство финансија не да нам да запослимо 115 радника

Генерални директор РТВ Миодраг Копривица коначно је пре неколико дана проговорио о овој теми. На то су га „натерали“ представници Синдиката Независност РТВ-а, који су у више наврата инсистирали да менаџмент покрајинског јавног сервиса запосли те људе на неодређено време, јер се Закон о максималном броју запослених у јавном сектору не односи на РТВ и РТС.

Иако тврди да јавни сервиси нису изузети из обавезе да траже дозволу за запошљавање од владине комисије, Копривица је признао да њихово ангажовање преко посредника више кошта РТВ него да су запослени на неодређено време. Такође је оценио да је тренутна ситуација „непријатна и за преко стотину радника и за све у кући“.

“Сваки пут расписујемо јавну набавку и доводимо раднике у непријатну ситуацију. Непријатно је новинаре ангажовати путем јавних набавки. Верујем да и Министарство финансија има улогу у томе што нас одбијају, али овакво стање нас и више кошта него да они буду запослени. Колеге из РТС-а добили су одобрење за запошљавање око 370 новинара и медијских радника, уз договор и план како да се временом ослободе одређеног броја запослених. Спремни смо и ми да направимо план да полако смањујемо број радника, што кроз природни одлив, што кроз отпремнине”, рекао је Копривица Удружењу новинара Србије.

Уз инсистирање на тврдњи да јавни сервиси нису изузети из обавезе да траже дозволу за запошљавање јер у супротном ни РТС не би тражио одобрење од владине комисије, Копривица је рекао и то да медијски јавни сервис Војводине „већ годину дана сваког месеца подноси Комисији захтев за запошљавање новинара и медијских радника, али сваки пут бива одбијен“.

„Као корисници буџетских средстава ми не можемо да запошљавамо раднике на неодређено без одобрења. Тренутно имамо проблем са око 115-117 радника. Неки од њих су на ауторским уговорима, неки раде на уговорима о привремено-повременим пословима, а некима ускоро истиче уговор на одређено који је био потписан на две године и ми њих не можемо више да примимо ни на једно радно место. У последње две године добили смо одобрење само за једног радника”, рекао је Копривица.

VOICE је дошао у посед поменутог одобрења које је потписано недавно, 10. марта ове године, прецизније свега пет дана пре Копривичине изјаве. Позивајући се на Закон о буџетском систему и мишљење Министарства културе и информисања, поменута комисија одобрила је РТВ-у запослење једне особе на неодређено време. Без навођења имена и конкретног радног места, Комисија је у образложењу навела да је у питању попуњавање упражњеног радног места и да РТВ не може да за ту особу тражи додатне буџетска средства.

Дописницима линеарно смањени хонорари за 10 одсто

Незадовољство није заобишло ни хонорарне сараднике РТВ-а који су ангажовани у Дописничкој мрежи. Њима је одлуком менаџмента линеарно смањен хонорар за десет одсто. Неки од незадовољних дописника пожалили су се да су били стављени пред свршен чин јер им је буквално речено: Узми или остави.

„У Дописницкој мрежи на РТВ-у је потпуни хаос! Ових дана потписујемо уговоре за март, са умањеним хонорарима за 10 одсто. Без објашњења, јер руководиоци немају времена да нам се обрате. Неколико новинара ради преко Телевизије Банат и хонорари им касне по пар месеци, јер је РТВ дужан тој телевизији новац“, наводи се у писму који је редакцији VOICE-а послао један од дописника који је желео да му се не помиње име.

Он је истакао њихов допринос емисији „Војводином“, коју праве искључиво дописници, а која је најгледанија на РТВ-у. „Чињеницу да смо најгледанија емисија потврђују и истраживања јавног мњења. Многи од нас раде и извештавају користећи сопствену опрему, без дневница, иако покривамо и друге општине у окружењу! Уз то, од (бедних) хонорара морамо да плаћамо и гориво“, навео је поменути новинар и прецизирао да су хонорари дописника пре смањења износили 20-30.000 динара.

Чудно је и то што поједини дописници добијају хонораре преко поменуте Телевизије Банат из Вршца које има уговорни однос са РТВ-ом као дописништво за територију неколико општина у јужном Банату. У конкретном случају, то значи да се дописник РТВ-а из неког града у Бачкој води као хонорарни сарадник ТВ Банат!? Уз све то, хонорари им касне по неколико месеци.

Један од уредника на РТВ-у, чије име је познато редакцији, оценио је да је положај дописника неравноправан у односу на остале хонорарце, јер многи од њих скоро сваког дана шаљу прилоге за информативни програм, без обзира на викенде и празнике. „За разлику од њих, новинари у Новом Саду неретко данима нису ангажовани, али уредно добијају знатно веће хонораре. Уз то, њихове приче су често и занимљивије од новосадских, јер у Новом Саду у последње време углавном покривамо конференције за новинаре и промоције политичара и функционера“, рекао је поменути уредник за VOICE.

Проблема у сфери плата и радних односа на РТВ-у, чини се, има на претек. Како сазнаје VOICE, недавно су запослени у телевизијској техници одржали хитан састанак са руководством на којем су разговарали само о једној тачки дневног реда – плати. Директор Јован Бачић им је рекао да пара за повећање плата нема. Незадовољства има и у другим организационим целинама јер плате нису мењане годинама, а многима су јула 2015. и умањене за 10 одсто. Истовремено неки други људи у позицији су да себи повећавају месечна примања и уживају друге привилегије.


Екипа VOICE

Видео снимке РТВ погледајте на сајту voice.org.rs

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси