Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси  |  Град Београд поново одбио да подржи истраживање корупције
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси

04. 12. 2019.

Аутор: Екипа Пиштаљке Извор: Пиштаљкa

Град Београд поново одбио да подржи истраживање корупције

Више од две године после конкурса на којем је пројекат Пиштаљке „Истраживање корупције и сукоба интереса у извршним органима Града Београда и градских општина“ одбила „јер није од интереса за јавност“, градска управа Београда донела је 25.11.2019. ново решење којим је Пиштаљку поново одбила.

Градска управа била је принуђена да поново одлучује пошто је Управни суд 5. септембра ове године поништио њено решење из 2017. године и предмет вратио на поновни поступак и одлучивање зато што одлука није била образложена. Управа Београда је у „Решењу о измени решења о расподели средстава по расписаном конкурсу за суфинансирање пројеката производње медијских садржаја из области јавног информисања на територији Града Београда у 2017. години“ између осталог навела да:

„...се предлогом пројекта не остварује намена конкурса“, и да „...у пројекту нису јасно идентификовани и дефинисани проблеми и потребе циљне групе, док планиране активности нису адекватно усклађење са циљевима, очекиваним резултатима и потребама циљних група“.

Градска управа је такође навела да је о пројекту Пиштаљке одлучивала Комисија и да „већином гласова није усвојила предлог пројекта“. Град је до сада три пута одбијао пројекте Пиштаљке за истраживање корупције у градској управи са истим образложењем – да такво истраживање није од интереса за јавност. Од 2017. године до данас Пиштаљка је објавила више од 50 текстова само о незаконитостима у граду, а јавности су најпознатији они о скривању имовине бившег градоначелника Синише Малог и намештеним тендерима за новогодишњу расвету. Пиштаљкино откриће о незаконитом постављању пластичне јелке од 83.000 евра пренели су сви значајни медији у свету.

Пиштаљкин пројекат под називом „Истраживање корупције и сукоба интереса у извршним органима града Београда и градских општина” био је један од 74 колико их је 2017. године пријављено на конкурсу за суфинасирање медијских пројеката. Новац на конкурсу су добила 24 пројеката којима је подељено 73.900.000 динара.

Градска комисија која је оценила да истраживање корупције није у интересу јавности била је састављена од „медијских стручњака“ непознатих широј јавности, а у тој комисији није било места за кандидата Удружења новинара Србије, највећег новинарског удружења у земљи. Комисија је чак трећину новца на овом конкурсу доделила Студију Б и фирмама које су повезане са њим, као и таблоидима који су опомињани због кршења новинарског етичког кодекса, што би требало да их елиминише из конкуренције. Комисија је одбила пројекте неких од највећих медија у земљи, као што су агенција Бета, Блиц и Данас да би новац доделила фирмама које су осниване чак после расписивања конкурса.

Пиштаљка је у тужби Управном суду истакла да је она једина понудила пројекат који је укључивао истраживачко новинарство и истраживање корупције и који је задовољавао задате критеријуме, а да је новац за финансирање медија додељен „музичарима, рекламним кућама и појединим фирмама које чак нису ни постојале пре расписивања конкурса”.

У тужби је такође наведено да је Секретаријат за информисање неправилно применио Закон о јавном информисању и медијима и Правилник о суфинансирању пројеката за остваривање јавног интереса у области јавног информисања, којим се прописује да је за сваки пројекат који разматра комисија у обавези да сачини образложење и наведе разлоге за прихватање или неприхватање пројекта.

„Комисија није дала никакво образложење у предлогу одлуке због чега се неки пројекат прихвата или не прихвата. Управо супротно, комисија је у Предлогу одлуке о расподели средстава само навела да за одређене пројекте није предложила финансијску подршку, јер је проценила да нису на нивоу услова наведених у конкурсу. На основу оваквог предлога комисије руководилац органа који је расписао конкурс није могао да донесе правилну и закониту одлуку”, написано је још у тужби.

Управни суд је уважио аргументе адвокатског тима издавача Пиштаљке, Удружења Еутопија, утврдио да у образложењу решења није истакнуто „који критеријуми су примењивани код доношења одлуке и како су ти критеријуми оцењивани, а конкретно код доношења одлуке у погледу пројекта тужиоца на основу којих чињеница је донет закључак да пројекат који се бави истраживањем корупције и сукоба интереса у извршним органима и у граду није од интереса за грађане града Београда”.

Управни суд је такође одлучио да тужени орган (Секретаријат за информисање) у поновном поступку донесе „ново, на закону засновано решење, придржавајући се примедби суда…”. Како то ни овог пута није учињено, адвокати портала Пиштаљка ће уложити нову тужбу пред Управним судом.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси