Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси - пројектно суфинансирање  |  Опет бура у нишкој јавности због расподеле новца за медијске пројекте
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси - пројектно суфинансирање

10. 06. 2019.

Аутор: Милан Стојановић Извор: Н1

Опет бура у нишкој јавности због расподеле новца за медијске пројекте

И ове године, после расподеле "градског" новца за медијске пројекте у Нишу - бура у стручној и медијској јавности зато што су, поново, збирно највише пара добили медији нишке породице Радомировић и сина директора БИА Братислава Гашића.

Осим што су нејасни критеријуми по којима неки садржаји добијају новац, а неки не, јавност не зна ни како се бирају чланови комисија које одлучују.

Они који конкурсе за суфинансирање медијских садржаја у Нишу прате од почетка, уверени су сада да је овакав принцип подршке обесмишљен.

"Већина средстава је отишло у две породице и то јесте тачно", каже одборник Нишке иницијативе Срђан Нонић.

Као што је, каже, тачно и да оно што од породица Радомировић и Гашић "преостане", готово по правилу оде малим порталима, непознатим продукцијама или радио-станицама, које често "држе" или уређују људи из Српске напредне странке (СНС).

"Људи који су у Врању били у комисији, као на пример господин (Никола) Панић који је и у служби за информисање СНС, су добили 2,7 милиона динара, прошле године је било мање, али сада је добио више", каже Нонић.

Никола Панић, који је уз страначко ангажовање и власник једног радија и портала у Нишу, не негира да му је пројекат у том граду "прошао", нити да је, упоредо, члан "стручне комисије" која "медијски колач" дели у Врању.

Није хтео да говори за Н1 о овој "спрези", за коју дугогодишња новинарка и уредница "сити радија" Ивана Петровић каже да је само део криминалне мреже која годинама "препумпава" новац из локалних буџета у џепове власника медија блиских власти.

"Ако ја неког назовем "кримосем", није ми јасно како ме нико из тужилаштва не позове да ме пита шта ја то знам", каже Петровић.

А зна, тврди, и не само она, на који начин "мрежа" функционише. Наводи пример управо Николе Панића, чији су медији у Нишу добили новац, а члан је комисије у Врању, и Зорана Величковића који је у нишкој комисији годинама, а чији су медији - у Врању добили новац.

"Када погледате резултате врањског конкурса и нишког, биће вам све потпуно јасно. Тамо су у комисији били људи којима је додељен новац овде. Људи из Ниша", рекла је она.

Града, на чијем Филозофском факултету се школују будући новинари. Они који овде раде тврде да сами медији имају доста примедби и на реализацију конкурса, критеријуме, али и контролу.

"Главни је проблем овде што се не разумеју ствари. Не додељују се средства медијима, као што се иначе овде додељују, већ медијским садржајима. Ја нисам нигде видела неку стручну анализу какви су то пројекти и због чега су добили средства", наводи Марија Вујовић из Департмана за новинарство Филозофског факултета у Нишу.

О јавном интересу, односно, да ли се уопште остварује, излишно је говорити, слажу се и они који расподелу пара из нишког буџета медијима прате свих пет година.

"Ја сам недавно питала начелника Градске управе у Нишу (Љубишу Јанића) по којим критеријумима он већ три године бира малтене исте људе за комисију и нисам добила одговор. Према мојим незваничним информацијама, таквих критерума ни нема", наводи новинарка листа "Данас" Зорица Миладиновић.

Одговор начелника Градске управе Љубише Јанића на иста питања Н1 - такође је изостао. О вези између власника медија који су у различитим градовима чланови комисија - од председника нишке - нисмо добили.

Од 78,5 милиона динара буџета за медијске пројекте у Нишу, више од четири петине средстава добили су медији који су власнички, уређивачки и финансијски блиски властима.

Коментари (1)

Остави коментар
уто

18.06.

2019.

anonymous [нерегистровани] у 08:42

Pitam se pitam

da li komisije postavljaju ljudi iz opština i da li raspodelu novca vrši komisija ili dobiju sve crno na belo?

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси