Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси  |  Министарство културе би да дели паре без контроле
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси

07. 06. 2019.

Аутор: З. Миладиновић Извор: Данас

Одбијен предлог БИРН-а, НУНС-а и Фондације Славко Ћурувија за надзор над поделом буџетског новца медијима

Министарство културе би да дели паре без контроле

Министарство културе и информисања није дозволило да одлучивање комисија о буџетском суфинансирању медијских пројеката од јавног интереса на девет његових конкурса прате независни грађански посматрачи, што су предложили БИРН, НУНС и Фондација Славко Ћурувија, тврдећи да Закон о општем управном поступку „не допушта на седнице комисија буду отворене за јавност“, сазнаје Данас.

Министарство културе је претходно подржало пројекат „Јавни новац за јавни интерес“, у оквиру којег је конзорцијум ове три организације затражио такав грађански надзор.

„Конкурсне комисије на почетку своје прве седнице бирају председнике комисија и чланови потписују изјаве да нису у сукобу интереса. Остали део седнице, који може трајати и више дана и о којој се саставља записник, посвећен је већању и гласању о пријављеним пројектима, те из тог разлога, у складу са Законом (о општем управном поступку), седнице не могу бити отворене за јавност“, наводи се у одговору Министарства културе и информисања, који је потписао државни секретар Александар Гајовић, а у који је Данас имао увид.

Гајовић прецизира да овај закон „уређује право на разгледање списа и обавештавање о току поступка“, те да прописује да се „не смеју разгледати записници о већању и гласању и нацрти решења, па самим тим ни радње у поступку које се односе на већање и гласање о предмету управне ствари не смеју бити јавне“.

„Министарство културе и информисања је обавезно да се придржава Закона о општем управном поступку, у супротном може бити тужено од сваког заинтересованог лица да је део рада који се односи на већање и гласање учињен доступним јавности, што може бити основ за поништавање конкурса“, наводи Гајовић у одговору.

Државни секретар подсећа да је Министарство – уз Европску унију и Фонд за отворено друштво, подржало пројекат „Јавни новац за јавни интерес“, тврдећи да оно „подржава жељу да се поступак доделе буџетских средстава учини максимално транспарентним“. Он оцењује да се транспарентност доделе средстава на конкурсима у области јавног информисања обезбеђује кроз јавне конкурсе, састав конкурсних комисија у којима „цивилни сектор има већину“, „доступност комплетне пројектне документације свим заинтересованим лицима у складу са законом“, јавну доступност записника о раду комисије и објављивањем на сајту Министарства издавача медија који нису доставили наративне и финансијске извештаје о реализацији својих буџетски подржаних пројеката.

– Очигледно је да постоји крајње забрињавајућа пракса „затварања“ институција и недостатак транспарентности процеса додела буџетског новца у медијима. Посебно забрињава то што ову праксу промовише Министарство културе и информисања, које треба да буде пример добрих пракси у управљању. Парадокс је, притом, да док Министарство културе не допушта овакву врсту транспарентности, постоје локалне самоуправе које ову меру препознају као део својих Локалних антикорупцијских планова и дозвољавају грађански надзор у јавним конкурсима. Извесно је да доношење оваквих одлука „иза затворених врата“ и без увида јавности отвара питање и буди сумњу у њихов легитимититет – каже Тања Максић, координаторка програма БИРН-а.

Конзорцијум БИРН, НУНС-а и Фондације Славко Ћурувија су средином маја ове године упутили молбу Министарству културе и информисања да њиховим представницима омогући праћење рада стручних комисија за оцену пројеката за остваривање јавног интереса у области јавног информисања у девет конкурса које је оно ове године расписало. Конкурси су расписани за медијске пројекте од јавног интереса на којима конкуришу телевизије, штампани медији и новинске агенције, радио, интернет медији, електронски медији чији су издавачи на Косову и Метохији, као и за оне на језицима националних мањина или намењене припадницима српског народа у земљама региона и особама са инвалидитетом, те оне који се баве унапређењем професионалних и етичких стандарда у области јавног информисања.

У молби ових организација се прецизира да би у оквиру сваког конкурса по један грађански посматрач имао право да присуствује састанцима комисије и оствари увид у конкурсну документацију. Он не би имао право гласа, нити право да коментарише предлоге пројекта или на било који начин утиче и омета рад комисија. Основ за подношење оваквог предлога су Закон о јавном информисању и медијима и Закон о контроли државне помоћи.

Одбијање предлога

Према доступним подацима, први предлог за уврштавање грађанског посматрача у рад Стручне комисије за оцену медијских пројеката од јавног интереса поднео је Локални антикорупцијски форум Ниш на првом и другом градском медијском конкурсу, 2015. и 2016. године. Оба пута је стручна комисија одбила да то учини, уз образложење да је предлог стигао прекасно, или да ће ЛАФ и грађански посматрач на тај начин „вршити неформални притисак“ и „утицати на независност у раду комисије“. Грађански посматрач је, иначе, превиђен Локалним планом за борбу против корупције који је град Ниш усвојио још 2011, међу првима у Србији, а у оквиру пројекта БИРОДИ-ја „Градови против корупције“.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси