Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси - пројектно суфинансирање  |  Kolubarske.rs одбиле новац из буџета по конкурсу
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси - пројектно суфинансирање

04. 04. 2019.

Извор: Kolubarske.rs

Kolubarske.rs одбиле новац из буџета по конкурсу

Из буџета Ваљева са 7,3 милиона динара биће финансиран 21 пројекат у области јавног информисања. На списку су и они чије је седиште ван Ваљева, осам је из Београда и по једно из Ниша и Шапца.

Као што су Kolubarske.rs раније писале више од половине новца из буџета Ваљева опредељеног за информисање јавности добили су Зорица Јелача и Марко Аћимовић, директори и власници београдских предузећа и Удружења грађана.

Поред 7,3 милиона динара за суфинансирање пројеката из области јавног информисања, из буџета је издвојено још 4.140.000 за услуге информисања "купљене" кроз јавну набавку, што укупно износи 11.440.000 динара. Од тог износа 6.150.000 динара добила су предузећа Јелаче и Аћимовића.

Према решењу о расподели 7,3 милиона динара из буџета, Колубарским.рс је за пројекат "Све о јавним набавкама" опредељено 60.000 динара.

С обзиром на то да тај износ није довољан за релизацију нашег пројекта, одустали смо од додељених средстава и о томе обавестили Градску управу, која је од учесника конкурса тражила да, уколико су добили мањи износ од траженог, "без одлагања доставе нову спецификацију трошкова, односно обавештење о томе да одустају од средстава која су им додељена".

Одустајање од додељених средстава

 "У вези Вашег Решења о додели средстава из буџета града Ваљева за суфинансирање  производње медијских садржаја ради  остваривања јавног интереса у области јавног информисања, подизања квалитета информисања особа са инвадилитетом и националних мањина у 2019. години обавештавам вас да одустајемо од додељених средстава.

 Додељена средства по Конкурсу нису довољна за суфинансирање реализације било каквог пројекта из области информисања, а нарочито нису довољна за обухватан и сложен пројекат праћења јавних набавки. Разумели смо поруку коју сте нам послали као покушај да додељеним износом понизите наше Интернет новине, наш рад и наше професионалне стандарде којима се руководимо, и не прихватамо је.

 Разумемо да је реализација пројекта „Све о јавним набавкама“ у претходном периоду нанела штету владајућој партократској гарнитури у локалној самоуправи и вашу одлуку доживљавамо као покушај да се у будућности спречи изношење чињеница о сумањама у незаконито поступање и сумњама на корупцију у поступцима јавних набаки. Такође, разумемо и ваш интерес да се јавности ускрате објективне чињенице о реализацији и начину трошења јавних, буџетских средстава као и ваш интерес да пропагандним технологијама представите „реалност“ која је у супротности са чињеницама.

 Наша мисија јесте да новинарску вештину користимо за заштиту и унапређење јавног интереса зарад опште добробити, да се не повинујемо краткорочним и појединачним интересима, нарочито када су такви интереси противзаконити и штетни по остатак друштва.

 Упркос тешком материјалном положају у коме се налази комплетно српско новинарство, па и наше Интернет новине, не прихватамо понижења и трудићемо се да пројекат праћења јавних набавки реализујемо сопственим средствима или средствима из неких других извора", наводи се у обавештењу, које смо упутили Градској управи, да одустајемо од додељених средстава.  

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси