Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси - пројектно суфинансирање  |  За буџетско суфинансирање медија у првом тромесечју 6,6 милиона евра
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси - пројектно суфинансирање

03. 04. 2019.

Аутор: С.Р. Извор: НУНС

За буџетско суфинансирање медија у првом тромесечју 6,6 милиона евра

У првом кварталу 2019. у Србији објављено 13 конкурса мање него у истом периоду прошле године, а укупно опредељени износ мањи за 25 одсто. Кључни кривац за негативну разлику је Министарство културе и информисања које увелико касни са конкурсом.

Укупно 74 конкурса за суфинансирање пројеката у области јавног информисања објављено је у првом тромесечју 2019. године у Србији и то на покрајинском и локалном нивоу. 

Укупна средства опредељена конкурсима за суфинансирање јавног интереса у медијским садржајима износила су 785.294.788 динара (приближно 6,6 милиона евра), према подацима које је евидентирало Независно удружење новинара Србије.*  

Покрајински Секретаријат за културу и информисање АП Војводине расписао је четири конкурса у укупној вредности од 61.200.000 динара.

Локалне самоуправе (градови и општине) објавиле су од почетка године до 31. марта  укупно 70 конкурса (4 поништена а 2 од њих поново расписана), у укупној вредности од 724.094.788 динара.

Своје конкурсе су због неправилности поништиле општине Обреновац, Димитровград и Бујановац, од којих су прве две поново објавиле исправне конкурсе док ће Бујановац, како је најављено, то урадити у априлу. Општина Нова Варош је такође поништила конкурс али ту одлуку није образложила и још није расписала нови конкурс. 

Међу локалним самоуправама које су до 31. марта објавиле конкурсе, највећи износ за суфинансирање медијских садржаја определио је град Ниш – 79.000.000 динара, док је за исте намене најмање издвојиле општине Ражањ и Костолац, обе само по 300.000 динара.

Међу конкурсима који се реализовани у првом тромесечју, највећи износ за појединачни пројекат одобрен је у Пироту  – 8.810.000 динара.

Најмањи износ од 50.000 динара по пројекту додељен је на конкурсима града Ваљева и општине Петровац на Млави.

Од конкурса који су реализовани, највише пројеката (21) одобрено је и финансијски подржано на конкурсу града Ваљева на којем је расподељено 7.300.000 динара и града Пирота (20) који је расподелио 25.500.000 динара.

Према евиденцији НУНС-а, у поређењу са првим тромесечјем 2018. године у Србији у првом кварталу 2109. расписано 13 конкурса мање. Такође, укупна средства опредељена по конкурсима за прва три месеца у 2019. мања су за четвртину, или прецизно за 253.839.050 динара него у истом периоду 2018. године.

За ову разлику у новцу највећим делом криво је Министарство културе и информисања које још није расписало републички конкурс а који је прошле године објављен почетком фебруара у укупном износу од 262 милиона динара.

Због недовољне транспаретности локалних самоуправа могуће је да збирни подаци нису коначни


Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси