Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси - пројектно суфинансирање  |  Правилник о финансирању медијских садржаја "на чекању", Гајовић каже - биће
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси - пројектно суфинансирање

18. 03. 2019.

Аутор: Емина Ковачевић Извор: Н1

Правилник о финансирању медијских садржаја "на чекању", Гајовић каже - биће

Нови Правилник о суфинансирању медијских садржаја од јавног интереса, написан још у децембру, и даље чека мишљење владиног секретаријата за законодавство. Због тога Министарство културе још није расписало конкурс за финасирање медијских пројеката, нити зна када ће. Државни секретар Александар Гајовић нада се - у априлу.

Једно од обећања, које је власт дала медијима, зове се нови Правилник о суфинансирању медијских садржаја од јавног значаја....Написан - у владином Секретаријату за законодавство, чека пуна три месеца. Медијска удружења питају колико ће још чекати. У ресорном Министарству прецизан одговор немају.

"Ја увек сам оптимиста и верујем да ће свакога дана да се то реши, али хајде да сада опет не прејудицирам нешто. Ја верујем да ће до краја овог месеца ипак добити тај документ и да ћемо у априлу расписати", казао је државни секретар у Министарству културе и информисања Александар Гајовић.

Док се чека конкурс Министарства културе по новим, многе локалне самоуправе увелико расписују конкурсе по старим правилима. Истим оним која су, тврде у АНЕМ-а, омогућила да буџетски новац углавном иде власти блиским медијима. Зато много очекују од новог документа.

"Он практично треба да омогући да овај сам процес буде много транспарентнији, да избор у комисијама буде професионалнији и да додје до мање злоупотреба којих сада и те како има, посебно на локалу", каже Милорад Тадић из АНЕМ-а.

Док чекају нова правила, медији губе време.

Н1: У коликом проблему су сада ти медији који чекају четири месеца да конкурс буде расписан?

"Не у великом. Неће имати као прошле године девет месеци да би реализовали свој пројекат, већ седам и по", каже Гајовић.

У НУНС-у рачуница нешто другачија....ако конкурс и буде расписан у априлу, закључен у мају, тек тада почиње рок од три месеца који Министарство има да закључи уговоре.

"Питање је да ли ће ти пројекти моћи да буду реализовани у овој години, на који начин", каже Тамара Филиповић Стевановић из НУНС-а.

"Уздам се у сналажљивост и не само сналажљивост, већ и реакцију домаћих медија да ће и у том нешто скраћенијем року да реализују своје пројекте", казао је Гајовић.

Да ли би медији требало да се уздају да ће Правилник који им је важан доћи на дневни ред Владе?

"Дозволићете да можда то у овом тренутку, када погледамо политичку и друштвену ситуацију, хајде да кажемо да постоје и други приоритети у Влади", изјавио је Гајовић.

Н1: Или да ово није приоритет?

Гајовић је потврдно климнуо главом.

"Ми нисмо довољно високо на лествици тих приоритета. А медији не постоје сами због себе, већ због грађана, па можемо да изведемо закључак да информисање грађана није један од приоритета наше Владе", каже Тамара Филиповић Стевановић.

Медијска коалиција наводи да ни један од 13 захтева који су прошле године поставили пред Владу није испуњен...Зато су почетком ове суспендовали дијалог са Координационим телом Владе Србије.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси