Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси  |  Ниш: Намештање конкурса за највеће режимске медије?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси

14. 03. 2019.

Аутор: З. Миладиновић Извор: Данас

Град Ниш ове године за медијске конкурсе издвојио 79 милиона динара, што је чак 25 милиона више него прошле године

Ниш: Намештање конкурса за највеће режимске медије?

Град Ниш је за овогодишњи конкурс за суфинансирање медијских пројеката од јавног интереса издвојио 79 милиона динара, прописујући горњи лимит по пројекту од 15 милиона.

Укупан износ буџетских средстава значајно је већи него у претходне четири године, колико се конкурси расписују, а овакав лимит вишеструко већи од максималног износа по пројекту који опредељује Министарство културе и информисања.

Интернет портал Јужне вести и City радио су данашњим текстовима и изјавама упозорили да је износ од 15 милиона динара превисока свота за медијски садржај који треба да се произведе за седам месеци, те да „ни ЕУ не даје толики новац по пројекту“.

Они су навели да такво решење указује на могућност „намештања“ конкурса за медије који су власнички, финансијски и уређивачки блиски властима, а посебно за оне највеће, који су у власништву чланова нишке породице Радомировић и породице директора БИА Братислава Гашића, и који су претходних година добијали убедљиво највећи део уџетског „колача“. Медијима блиским властима је, рецимо, прошле године, од 54 милиона динара припало око 80 одсто укупних средстава (42,8 милиона), а медијима у власништву Радимировића и Гашића чак око 70 одсто (37,4 милиона).

– Издвајање великог износа средстава за суфинансирање медијских пројеката од јавног интереса је добра вест јер буди наду да ће Нишлије за толики новац бити добро информисане, а велики број медијских пројеката добити буџетску подршку.

Међутим, изузетно високи лимит по пројекту буди сумњу да то неће бити тако, већ да ће енормни износи завршити у медијима блиским власти. Резултати конкурса јасно ће показати да ли је сумња оправдана и да ли ће Нишлије својим новцем приоритетно финансирати медије који су “миљеници Српске напредне странке“- каже за Данас Весна Торовић, главна уредница и директорка интернет портала Медијска кутија.

Начелник Градске управе Љубиша Јанић данас није одговорио на питања нашег листа, међу којима су и да ли су укупан износ буџетских средстава, као и износ по пројекту, прилагођени највећим нишким медијима блиским властима, те да ли издвајање значајног буџетског новца има везе са еветуалним изборима у току ове године. Јанић је прошле године, када је први пут горњи лимит по пројекту значајно увећан у односу на претходни период, и износио девет милиона динара, казао да није реч о „конкурсу са сликом“, већ „намери градске власти“ да квалитетни пројекти и медији који стоје иза њих „зараде више пара“.

Група нишких медија, као и Медијска коалиција, тада су безуспешно захтевали од градоначелника Ниша Дарка Булатовића да повуче конкурсно решење о горњем лимиту по пројекту јер „отвара сумњу да се услови конкурса подређују интересима појединаца који држе медије у Нишу, уместо јавном интересу грађана Ниша“. Јужне вести су одбиле да приме додељени износ од 600.000 динара, уз образложење да не желе да дају легитимитет фингираном конкурсу и корупцији.

Град Ниш је претходних година углавном предњачио међу локалним самоуправама по буџетским издвајањима за медијске пројекте од јавног интереса. На првом конкурсу, расписаном 2015. године, расподељено је 57.235.000 динара, 2016.- 68.205.000 динара, а 2017.- 20.500.000 динара.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси