Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси - пројектно суфинансирање  |  Радију и телевизији Хомоље 4 милиона динара од општине Жагубица
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси - пројектно суфинансирање

22. 02. 2019.

Аутор: Јелена Ђорђевић Извор: Раскрикавање

Радију и телевизији Хомоље 4 милиона динара од општине Жагубица

На конкурсу за суфинансирање медија, општина Жагубица је ове, као и претходних неколико година буџет од 6 милиона динара распоредила тако да највећи део добије Радио и телевизија Хомоље. Како преноси пожаревачки радио Boom 93, пре само неколико дана овај медиј добио је 70 одсто од укупних средстава, односно 4,2 милиона динара. Новинар тог радија Урош Урошевић за Раскрикавање каже да су овакви конкурси начин да медији својим промотивним текстовима добију новац од државе, не марећи за јавни интерес.

Радио и телевизија Хомоље у власништву Игора Њамцића за пројекат под истим називом "Информисање грађана општине Жагубица у функцији остваривања јавног интереса у области јавног информисања" већ годинама добија милионе од општине Жагубица. Ове године су добили 4,2 милиона динара, а прошле и претпрошле године по 3,9 милиона. За пројекат са незнатно другачијим називом - “Пројекат остваривања јавног интереса у области јавног информисања у општини Жагубица” добили су 4,2 милиона динара 2016, а 2015. 4 милиона за пројекат под истим именом.

Овогодишњих два милиона од укупно шест добило је 10 пројеката, а највише ТВ Исток из Зајечара за пројекат „Огледало Жагубице“ коме је додељено 500 хиљада динара. На конкурсу је учествовало 27 пројеката, од којих је 16 одбијено, јер, како пише у образложењу Решења о додели средстава “по мишљењу комисије не задовољавају критеријуме”.

Новинар радија Boom 93 Урош Урошевић за Раскрикавање каже да је заправо питање шта садржи пројекат који се понавља годинама и добија највише новца. Други медији који су добили новац по његовом мишљењу слично функционишу и на основу свог искуства закључује да је углавном реч о промотивном садржају.

“Сусретао сам се са тим медијима на разне начине, проверавао сам на који начин извештавају. Пре две године у Пожаревцу и Костолцу било је 23 медија који се оснивају да се некако дође до некаквих пара”, мишљења је Урошевић и додаје да тим медијима уопште није битан јавни интерес, већ промотивним текстовима о локалној самоуправи и функционерима желе дођу до њих, да би они дали неки новац.

За пројекат „Локалитети ране Византије у околини Жагубице“, портал Траг из Пожаревца, чији је издавач “Maxima Cherry”, добио је 20 хиљада динара, иако је у регистру медија АПР-а тај портал регистрован два дана након објављивања конкурса.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси