Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси  |  Отказ у РТС-у због покушаја емитовања филма који је добио највише новца на Конкурсу МКИ
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси

22. 02. 2019.

Аутор: Ј. Пешић Извор: УНС

Отказ у РТС-у због покушаја емитовања филма који је добио највише новца на Конкурсу МКИ

Извршни директор програмске подршке Радио-телевизије Србије (РТС) Александар Ђорђевић добио је отказ због намере да мимо процедура емитује филм „Србија-100 година након Солуна“ на РТС-у у производњи продукције „Essentis“ која је за овај пројекат добила највише новца на Конкурсу Министарства културе и информисања (МКИ) у 2018. години – 4, 9 милиона динара.

Отказ Ђорђевићу, према сазнањима УНС-а, уследио је након другог покушаја да филм продукције „Essentis“ буде емитован на Јавном медијском сервису.

Ђорђевић je потврдио УНС-у да је добио отказ у РТС-у због филма „Србија-100 година након Солуна“, да његова намера није била да се филм емитује, као и да „не може да каже“ на чији налог га је проследио редакцији ТВ програма.

Нисам имао намеру да филм пустим на РТС. Само сам га проследио редакцији. Сви су знали у РТС-у о том филму. Он није био никада у програмској шеми“, рекао је УНС-у Ђорђевић.

Подсетимо, у пријави на Конкурс МКИ, продукција „Еssentis” навела је да ће филм „Србија-100 година након Солуна“ бити објављен на РТС-у.

Као доказ да ће филм бити емитован на Јавном медијском сервису „Еssentis” је уз пријаву на конкурс доставиo потврду, коју је потписао тадашњи одговорни уредник редакције „Актуелности“ Драган Стојановић. У потврди стоји да ће РТС без финансијске накнаде, у складу са програмским стандардима емитовати филм „Србија-100 година након Солуна“.

Подсетимо, Драган Стојановић који је потписао ову потврду, од 1. априла 2018. године је у пензији и није више уредник редакције „Актуелности“.

На питање УНС-а да ли је овај документ довољан да филм буде емитован, јула 2018. године у РТС-у су рекли да су дали „начелну сагласност, под условом да садржаји испуњавају програмске стандарде Јавног медијског сервиса“.

РТС: Филм није, нити ће бити емитован

Први пут филм „Србија-100 година након Солуна“ требало је 27. децембра 2018. године да буде приказан на Другом програму РТС-а у 14.24 сати, што је најављено у програмској шеми на сајту ове медијске куће. Ипак, то се није десило.

УНС-у су тада на питање зашто филм није приказан, у Јавном медијском сервису одговорили да „поменути садржај није, нити ће бити емитован, јер нису испоштоване интерне процедуре РТС-а“. „По нашим сазнањима, то ће бити емитовано на другој телевизији“, речено је тада УНС-у.

РТС до данас није одговорио УНС-у о којим процедурама је реч и ко их није испоштовао.

Према сазнањима УНС-а, филм је био постављен на серверу за емитовање и 8. фебруара 2019. године, али због непоштовања процедура филм је скинут са сервера. Уместо његовог приказивања, Ђорђевића је због покушаја емитовања филма мимо процедура, добио отказ.  

Власник „Essentisa“ Министарству културе тврди супротно

Серијал „Србија-100 године након Солуна“ емитован је децембра 2018. и јануара 2019. године на Првом програму Радио-телевизије Војводине, у четири епизоде, наводи се у правдању пројекта продукције “Essentis” Министарству културе, у које је УНС имао увид.

Власник продукције „Essentis“ Владимир Ђурић навео је, уз правдање пројекта Министарству културе, да филм није емитован на РТС-у.

„Услед велике гужве и пребукираности програмске шеме пред Нову годину на РТС-у филм није емитован, иако је најављен у програмској шеми. У току 2019. године, а најкасније до 31. 12. биће емитован у пригодном тренутку на националном сервису“, наводи се у образложењу Министарству културе продукције “Essentis”, а које је потписао Владимир Ђурић.

Међутим, образложење Ђурића супротно је одговору УНС-у из РТС-а у којем стоји да филм „није, нити ће бити емитован“, као и чињенице да је због покушаја емитовања филма „Србија-100 година након Солуна“ извршни директор програмске подршке Александар Ђорђевић добио отказ.

Зашто филм који је суфинансиран са највише новца на Конкурсу МКИ није емитован на РТС-у?

Филм „Србија-100 година након Солуна“, према сазнањима УНС-а, није емитован на Јавном сервису зато што се није пријавио на конкурсу „за избор програмских садржаја који ће се емитовати на програмима“ РТС-а.

На питање УНС-а зашто филм није емитован власник продукције „Essentis“ Владимир Ђурић у јануару одговорио је да је „то пре свега питање за РТС, а можда и за УНС, а не за њих“.

Иначе, продукција „Еssentis“, након што је добила новац на Конкурсу МКИ, променила је власника, па је уместо дотадашње власнице Татјане Лукић, уписан Ђурић.

УНС је прошле године претраживањем јавно доступних података утврдио да је нови власник фирме „Essentis“ Владимир Ђурић заправо Ђура Морнар. Међутим, Ђурић је тада негирао да је то он.

Одговори на ранија УНС-ова питања које је потписао Владимир Ђурић стигли су јануара 2019. године. На питање УНС-а да ли је он потписао одговоре, Ђура Морнар је одговорио потврдно.

Иначе, Владимир Ђурић је у 2018. години, као независни стручњак, био и у комисији за оцењивање медијских пројекта на Конкурсу МКИ.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси