Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси - пројектно суфинансирање  |  Обесмишљено суфинансирање јавног интереса у медијима
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси - пројектно суфинансирање

01. 02. 2019.

Извор: Бета

Обесмишљено суфинансирање јавног интереса у медијима

Пројектно суфинансирање јавног интереса у медијима је обесмишљено због недостатка политичке воље да се спроведу медијски закони, оценила је извршна директорка фондације "Славко Ћурувија" Ивана Стевановић.

"Била је добра идеја да се уреди медијско тржиште, али данас сведочимо да је очигледно политичка воља утицала да се ти закони или неке њихове одредбе или не примењују уопште или се примењују на један крајње извитоперени начин", рекла је она.

На Истиномер форуму одржаном у среду увече у Крагујевцу, она је оценила да, када је реч о суфинансирању медијских садржаја од јавног интереса, постоји "бескрајан потенцијал" власти на различитим нивоима да на сваки начин обесмисле саму идеју пројектног суфинансирања.

Стевановић је рекла и да је пројектно суфинансирање доведено у везу са приватизацијом, па је створена погрешна слика и код медија и јавности да суфинансирање треба да замени државно власништво над медијима.

"Пројектно суфинансирање заправо никада није имало намеру да замени државно финансирање и начин на који ће медији да преживе", рекла је Стевановић.

Она је навела да је уведено као систем који ће да омогући да се новцем грађана финансирају садржаји који су у јавном интересу - заједнице, одређених група, нације, али нису комерцијално исплативи.

Стевановић је оценила да данас пројектно суфинансирање служи свему само не томе што му је циљ.

"Наравно да је томе допринела политичка воља и потреба власти нарочито на локалном нивоу да задржи своје пипке утицаја на локалне медије, али исто тако, нажалост, и тржишна ситуација у којој локални медији тешко долазе до средства од реклама", рекла је Стевановић.

На Истиномер форуму у Крагујевцу са темом "Локални медији - у служби грађана или власти?" је речено да ни сви у медијској заједници нису баш разумели шта је јавни интерес, нису били довољно спремни и нису имали једнаке капацитете.

Град Крагујевац је наведен као пример града где локална власт није у претходне четири године ни расписала конкурс за пројектно суфинансирање медијских садржаја од јавног интереса, али да није било надзора као ни санкција за непоштовање закона.

Стевановић је навела да постоје и други начини за доделу средстава медијима који су по вољи власти.У неким градовима се путем јавних набавки набавља услуга информисања и то најчешће о раду општине.

"У тендерској документацији понуђач буџетира - колико кошта вест, гостовање, обавештење, читање саопштења општине и друго", рекла је Стевановић и оценила да то од медија прави огласну таблу локалних органа власти.

Стевановић је навела да постоје и "чувени" уговори о праћењу које најчешће склапају јавна предузећа и медији које бира власт.

Афирмативним извештавањем о раду тих предузећа се медији и у овом случају претварају у огласне табле, а новац свих градјана се додељује нетранспарентно и најчешће без јавних конкурса и јасних критеријума.

Стевановић је навела да се појединим медијима опраштају "озбиљна" пореска дуговања и по непознатим критеријумима.

Она је потврдила да, с друге стране, није био санкционисан ниједан прекршај медија коме су дате паре свих градјана.

Она је навела да је забрињавајуће и што се заправо не зна колики је то новац који је од стране јавних предузећа дат локалним медијима у Србији и да је то као "врећа без дна".

Бројна су, према њеним речима, и рекламирања предузећа која су монополисти а јасно је и чему те рекламе служе.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси