Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси - пројектно суфинансирање  |  У Чајетини утврђене теме од јавног интереса
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси - пројектно суфинансирање

24. 01. 2019.

Аутор: Н. Ковачевић Извор: Данас

У Чајетини утврђене теме од јавног интереса

У оквиру пројекта „Механизам утврђивања јавног интереса на локалном нивоу”, који спроводи Независно удружење новинара Србије (НУНС), у Чајетини је одржана завршна јавна дебата на којој су утврђене теме од јавног интереса за грађане те општине.

Механизам је осмислио НУНС, како би се побољшала примена Закона о јавном информисању и понудио модел којим би требало да се омогући грађанима да буду информисани о темама од јавног интереса, али и да се обезбедитранспарентно и одговорно трошење буџетског новцаза медијске пројекте.

Чајетина је, осим Шапца, Свилајнца, Параћина, Пирота и Новог Пазара, обухваћена тим пројектом, а завршној дебати, одржаној у среду, присутвовали су представници НУНС, медија и невладиних организација из Ужица, Чајетине, Нове Вароши, Прибоја, Ивањице, општинске управе и јавног сектора Чајетине.

Учесници су дефинисали десет темаод јавног интереса за ту општину (предузетништво, село и пољопривреда, екологија, развој инфраструктуре, туризам, заштита и презентација културног и историјскиг наслеђа, примена савремених технологија у развоју, побољшање услова живота старих, подршка особама са инвалидитетом, спорт и млади), које би требало да буду увршћене у овогодишњи конкурс за суфинансирање медијских пројеката.

Осим тога, најављено је да ће Општинско веће, на предлог НУНС и учесника дебате, ускоро усвојити Одлуку о Механизму утврђивања јавног интереса на локалном нивоу, као интерни акт чијом применом би требало да се побољша спровођење Закона о јавном информисању и повећа ефикасност коришћења буџетског новца за суфинансирање јавног интереса у области јавног информисања. Та одлука је већ усвојена у Шапцу, Свилајнцу и Параћину, а осим Чајетине очекује се да ће бити усвојена у Пироту и Новом Пазару.

Учеснике дебате је поздравио Милан Стаматовић, председник општине, подсетивши на то да је та локална самоуправа у прошлој години, на основу два расписана конкурса, издвојила укупно 24,5 милиона динара за суфинансирање медијских пројеката, што је знатно већа сума од износа које за ту намену издвајају много већи градови у Србији.

„Можда сви нису били задовољни расподелом, али надам се да ћемо у овој години равномерније расподелити средства“, рекао је Стаматовић и позвао представнике медија да буду још одговорнији у достављању извештаја о утрошеном новцу за подржане пројекте.

– Као опозициона општина, стално смо на удару власти и изложени смо учесталим контролама инспекција. По анонимној пријави, инспектори за борбу против корупције су најавили да ће доћи у контролу конкурса за невладине организације, првенствено утрошених средстава за медије“, казао је Стаматовић.

Наводећи да је у тој општини „све јасно и чисто“, он је истакао да „није било условљавања медија да враћају део новца добијеног на конкурсима“.

„Ако је то неко радио у име Општине Чајетине, замолио бих вас да то кажете и одмах ћемо против њега поднети кривичну пријаву, јер то није пракса у Чајетини“, поручио је и Стаматовић и додао да „инспектори не контролишу оне локалне самоправе које, мимо конкурса, додељују новац медијима“.

Расписивање конкурса

Рекавши да је овогодишњи конкурс за суфинансирање медијских пројеката „већ требало да буде расписан“, Стаматовић је објаснио да то „није било могуће због инспекцијске контроле, јер су општинске службе оптерећене додатним пословима и морају инспекторима да доставе мноштво тражене документације“. „Надам се да ћемо конкурс расписати за десетак дана, а износ средстава биће исти као прошле године. Наш циљ је да распишемо конкурс што пре, како би пројекти могли на време да се реализују“, рекао је Стаматовић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси