Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси - пројектно суфинансирање  |  ДРИ потврдио манипулације на медијском конкурсу у Сремским Карловцима
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси - пројектно суфинансирање

16. 01. 2019.

Аутор: Горица Николин Извор: 021.rs

ДРИ потврдио манипулације на медијском конкурсу у Сремским Карловцима

Портал brif.rs, који је добио убедљиво највише новца на конкурсу за медије у Сремским Карловцима 2017. године, није доказао и да је заиста реализовао медијски садржај за који му је исплаћено милион и по динара из локалног буџета.

Овај портал, који држи фирма „Бриф Медиа Нет“ из Новог Сада, добила је половину од укупне суме намењене медијима у 2017. години у Сремским Карловцима.

Фирма је, макар у папирима, мењала заступнике – 2017. године, кад је 021 открио како су расподељени новци у Карловцима, директорка пропагандног Брифа била је извесна Милица Ерор, док је главна и одговорна уредница била непозната Маја Балтовић. Сада се као директор у импресуму води Милош Јерковић, док је главни и одговорни уредник извесни Ненад Теофанов.

На медијском конкурсу 2017. године, Бриф је поднео пројекат у којем се обавезао да ће реализовати 48 медијских садржаја који ће „промовисати све активности органа управе, који настоје да унапреде развој општине“, као и да ће скренути пажњу на значај општине и њене потенцијале.

„Бриф“ се обавезао и да ће објављивати вести и текстове са фотографијама и снимцима јер „тежи да обезбеди задовољавање потреба грађана Сремских Карловаца за садржаје који садрже одговоре на актуелне проблеме са којима се грађани свакодневно сусрећу“. Овај портал је тражио новац за „оперативне трошкове“ – услуге фотографисања (360.000 динара), услуге снимања и достављања снимака (640.000 динара) и за трошкове промоције пројекта (300.000 динара).

Општина Сремски Карловци је не само одобрила милион и по динара Брифу за реализацију пројекта, већ је посебно исплатила и 300.000 динара агенцији за аудио-видео продукцију „Схпеера Продуцтион“ из Футога, која је била партнер на пројекту. Како је открила државна ревизорска институција у најновијем извештају о раду челника општине Сремски Карловци, а у којем се анализирају и медијски конкурси, појединачна давања могу да се исплаћују највише до суме од 150.000 динара, а поменута агенција добила је дупло више новца од законски дозвољене суме.

Оно што је ревизор такође сазнао чешљајући документацију челника општине је да се нигде нису могли пронаћи наративни и финансијски извештаји које је Бриф требало да достави по окончању пројекта те 2017. године. Нису се могли пронаћи јер их Бриф никада није ни доставио општини – што потврђује да се новац на медијским конкурсима „шаком и капом“ дели привилегованим медијима, који не морају да правдају ниједан динар исплаћен из буџета. Ово је директно кршење Закона о јавном информисању и медијима.

Док је ревизор још увек био у општини и контролисао папирологију, Бриф је накнадно доставио наративни и финансијски извештај о спроведеним активностима на пројекту. Међутим, како је ДРИ констатовала, Бриф и даље није доставио доказе да је пројекат заиста и реализован, што је обавеза сваког медија који добије новац на конкурсима.

Подсетимо, новац на конкурсу у Сремским Карловцима 2017. године добило је шест од укупно 16 медија који су конкурисали. Новац су, осим Брифа, добили ТВ Делта (700.000 динара), Дневник (500.000 динара), Радио Југовић (200.000 динара), Друштво мултипле склерозе (50.000 динара) и Савез бубрежних инвалида (50.000 динара).

Новац, како је 021 писао, није добио једини локални медиј у Сремским Карловцима – Карловачки лист, чији је главни и одговорни уредник Бранислав Санчанин најавио гашење листа након дебакла на локалном конкурсу.

Чланови комисије на овом конкурсу били су углавном људи до тада непознати у ширим медијским круговима – Владимир Јовановић, Драгана Тешић и Милорад Радовић. Касније се показало да је Јовановић један од тројице људи који су најчешће учествовали као чланови комисија на медијским конкурсима широм Војводине (види ОВДЕ), за Драгану Тешић је установљено да је блиска са власником Сремске телевизије Александром Винчићем, који је купио ТВ Делту, добитницу на конкурсу, док је Радовић био члан комисије за доделу средстава медијима и у 2018. години у Сремским Карловцима.

Иначе, раније је већ доказано да је портал Бриф фалсификовао медијске садржаје у пројектима које је „реализовао“, између осталог, и у Бечеју, исте године кад је добио новац у Сремским Карловцима. Бриф је преузимао текстове из других медија и од агенција, а потписивао их као ауторске вести. Бриф је у Бечеју, уз извештаје о реализацији пројекта „Разноликост Бечеја“, приложио видео материјал који никада није био објављен.

До сада нико није одговарао нити позван на било какву одговорност за све бројније малверзације са медијским конкурсима у Србији.

Председник општине Ненад Миленковић није одговорио на питања 021 у вези са спроведеним конкурсом за медије у Сремским Карловцима.

Коментари (1)

Остави коментар
нед

05.05.

2019.

Istinoljub [нерегистровани] у 22:30

PONIŽAVAJUĆE

Posle ovakvog teksta, a istinit je, ništa se nije promenilo ni na konkursima u 2018. i 2019. godini. Sve je unapred poznato: novac dobijaju tzv. mediji koji su osnovani pre godinu-dve, i naravno najviše portali. Čemu uopšte služe konkursi ako su namešteni?

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси