Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси - пројектно суфинансирање  |  Новинари у Крагујевцу траже од Градског већа расписивање конкурса за медије
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси - пројектно суфинансирање

29. 12. 2018.

Аутор: Бета Извор: Данас

Новинари у Крагујевцу траже од Градског већа расписивање конкурса за медије

Удружење грађана Шумадијски центар за грађански активизам „Рес публика“ упутило је Иницијативу за побољшање квалитета јавног информисања Градском већу града Крагујевца, којом тражи да се у најскорије време распише конкурс за суфинансирање медијских пројеката од јавног интереса.

Потписници Иницијтативе од градске власти очекују да медијима, продукцијама, удружењима грађана и другим правним лицима регистрованим за производњу медијског садржаја, пружи прилику да својим пројектима конкуришу за јавни новац, а грађанима Крагујевца омогући право на медијски плурализам.

У тексту се подсећа на законску обавезу да се „јединица локалне самоуправе стара о остваривању јавног интереса подстичући разноврсност медијских садржаја, слободу изражавања идеја и мишљења, слободан развој независних и професионалних медија, што доприноси задовољавању потреба грађана за информацијама и садржајима из свих области живота, без дискриминације“.

Иницијативом се тражи равноправан третман свих медија и од извршне власти захтева да им се омогући да свој посао обављају у складу са професионалним стандардима, не делећи их на подобне и неподобне и не ускраћујући им одговоре на постављена питања.

Новоди се да су грађани Крагујевца, у истраживању које је током новембра сповео Шумадијски центар за грађански активизам „Рес публика“, као најважније теме о којима би медији требало да информишу, истакли комуналне услуге, транспарентност рада градске управе, екологију, здравство и социјална питања, незапосленост, млади, култура.

Од градске управе се очекује да приликом расписивања конкурса за суфинансирање пројеката производње медијских садржаја од јавног интереса у граду Крагујевцу у 2019. години, уважавајући изнете ставове грађана, дефинише приоритетне конкурсне теме.

Иницјативу за побољшање квалитета јавног информисања у граду Крагујевцу својим потписима подржали су представници „Крагујевачких новина“, радија „Златоусти“, интернет портала Глас Шумадије и Прессек, агенције Из Главе, продукције ИП спорт медиа, радијске емисије „Како ти кажеш“, Асоцијације независних локалних медија „Локал прес“, НВО Центар за социјалне иновације и интеграције, НВО Центар за изградњу мира, УГ „300 Крагујевчана“, као и неколико самосталних новинара и грађана.

Крагујевачка власт предвођена Српском напредном странком од 2014. године није додељивала средства за суфинансирање медијских пројеката од јавног интереса.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси