Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси - пројектно суфинансирање  |  Велика Плана: Општински чиновници прекрајају медијске пројекте како им се прохте
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси - пројектно суфинансирање

24. 12. 2018.

Аутор: Марија Обреновић Извор: Цензоловка

Велика Плана: Општински чиновници прекрајају медијске пројекте како им се прохте

У Великој Плани већих медијских стручњака од начелника Општинске управе нема. Иако су се особе које су ту функцију обављале мењале, једно им је заједничко – сваки начелник је по свом нахођењу мењао одлуку комисије за медијске пројекте.

Ко је добио средства на конкурсу Велике Плане за суфинансирање пројеката у области јавног информисања у 2018. години још увек није објављено иако је до краја године остало тек недељу дана. Није објављен ни састав комисије.

Оно што се зна јесте да Коалиција новинарских и медијских удружења своје кандидате ове године није послала, јер је сам текст конкурса садржао низ неправилности.

Ко ће о пројектима одлучивати, за Велику Плану изгледа и није много битно. Ако је судити по ономе што се у овој општини на конкурсима догађало претходних година, у Великој Плани већих медијских стручњака од начелника Општинске управе нема. Иако су се особе које су ову функцију обављале мењале, једно им је заједничко – сваки начелник је по свом нахођењу прекрајао одлуку комисије.

Незаконит медијски конкурс

Ове године је сам конкурс скројен тако да се уместо медијских пројеката, новцем грађана финансира редовно информисање. Супротно Закону о јавном информисању и медијима и правилнику, од учесника конкурса тражили су се општи информативни медијски садржаји, презентовање информација из делокруга рада Општине, презентација и праћење имплементације свих пројеката финансираних из буџета Општине Велика Плана…

Општина се оглушила о захтеве новинарских и медијских удружења да се текст конкурса исправи, па удружења нису, као ни у осталим сличним случајевима, послала своје кандидате за комисију.

Додуше, ни претходних година, када су у комисијама у Великој Плани били представници УНС-а, НУНС-а, АНЕМ-а и Локал преса, њихова реч није била пресудна приликом расподеле средстава.

У конкурсну комисију 2015. године именована су, поред три представника удружења, и два чиновника Општинске управе. Због тога је представник НУНС-а у тој комисији издвојио мишљење на предлог о расподели средстава.

Наредне, 2016. године, комисија је била одабрана на исти начин. Овога пута, приликом састављања предлога расподеле средстава превагнула је реч представника удружења, али не задуго.

Решење о расподели средстава битно се разликовало од предлога комисије. Тадашњи начелник Општинске управе у Великој Плани без консултација са члановима комисије преиначује њихову одлуку. Код пет пројеката мења износе додељених средстава, а један, који је комисија предложила за суфинансирање, у потпуности игнорише, одлучивши да му не додели новац.

Промењен начелник – матрица остала иста

На место начелника Општинске управе у Великој Плани лане је дошао други човек, али је матрица остала иста. Предлог трочлане комисије, коју су овога пута чинили само представници новинарских и медијских удружења, мења се у чак девет случајева.

Код пет пројеката умањени су износи. Код  једног су средства повећана, а један, који је комисија предложила за суфинансирање, потпуно је одбачен.

Поврх свега, коначним решењем средства су додељена за два пројекта, за које је Комисија дала образложене предлоге да се суфинансирање одбије. За та два пројекта додељено је чак 880.000 од укупно 2,5 милиона динара, колико је јавним позивом било опредељено за суфинансирање медијских садржаја од јавног интереса.

Дневне новине Ало добијају 400.000 динара, иако је комисија оценила да је у питању „ПР агенцијска понуда локалној самоуправи“, а не медијски пројекат од интереса за јавно информисање.

Фирми Опен виеw из Раковице, издавачу портала Е-Подунавље, додељено је 480.000 динара. Ова фирма регистрована је двадесетак дана пре расписивања конкурса. Као разлог због ког је одбацила пројекат комисија је навела да је тражени износ већи него што је конкурсом било предвиђено.

И те године, као и годину дана раније, Коалиција новинарских и медијских удружења позвала је Министарство културе и информисања да реагује на незаконито спроведен конкурс у Великој Плани.

Реакције није било.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси