Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси - пројектно суфинансирање  |  Подршка режиму једини критеријум за „јавни интерес“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси - пројектно суфинансирање

26. 11. 2018.

Аутор: И. Николетић Извор: Данас

На београдском медијском конкурсу опет милиони раздељени тек основаним и непознатим фирмама и агенцијама

Подршка режиму једини критеријум за „јавни интерес“

Када је на овогодишњем конкурсу трећину буџета опредељеног за суфинансирање медијских садржаја утрошио на пар таблоида и Студио Б, Град Београд је недвосмислено потврдио своју решеност да новац намењен пројектима од јавног интереса раздели искључиво медијима приклоњеним владајућем режиму.

Тако су поменута телевизија и новине Ало, Информер, Српски телеграф и Курир у збиру добили више од 33 милиона динара, од укупно 89,8 милиона.

Међутим, пажљивија анализа добитника средстава открива да је сума која је отишла у исти табор далеко већа, јер је још трећина средстава додељена повезаним и фиктивним фирмама, непознатим или свеже основаним агенцијама и ПР предузећима, која су на различите начине блиска напредњачком врху. Стиче се утисак да је „стручна“ комисија преосталу трећину доделила малим медијима и удружењима за пројекте посвећене мањинским групама, попут Рома и ЛГБТ популације, тек да би се оправдао и задовољио минимум форме. Ипак, док су подобним медијима дељени и осмоцифрени подстицаји, суме додељене последњим поменутима не прелазе 500.000 динара. Пројекти оних медија који су иоле критички настројени према власти нису завредели ни динара.

Тако је Студио Б за реализацију три пројекта добио 16.120.000 динара. С обзиром да је та кућа од средине ове године у власништву Саше Благојевића, који поседује и новине Ало, у исту касу се слило и шест милиона динара, колико је на последњем конкурсу додељено том таблоиду. Благојевић је, према писању портала Пиштаљка, јавности познат као школски друг министра финансија, а бившег градоначелника Београда Синише Малог.

Миљеник градске власти, Студио Б, на првом спроведеном конкурсу 2015. године, од укупно 45 милиона динара однео је чак 23 милиона, више него остала 22 медија заједно. Заједно са четири милиона колико су добили Хит ФМ и Радио Каролина, бивши власници, брачни пар Ружица и Милош Крџић, само из градске касе су добили 27 милиона динара. Наредне године Студио Б није конкурисао за средства Града, али је истраживање листа Данас показало да је чак седам медија и продукцијских кућа, од којих су неке и фиктивне или тек основане, власнички повезано са том телевизијом, те да је 2016. та екипа у збиру однела половину предвиђеног буџета, односно више од 40 милиона динара. Међу власницима тих предузећа, међу којима је било и регистрованих за делатности које немају везе са медијима, било је неколико запослених на Студију Б, па чак и њихових супружника. Прошле године, Студију Б комисија је доделила 13 милиона динара, док су фирме повезане са његовим власницима на ту цифру додале још 10 милиона, што је трећина укупног новца тада опредељеног за медијске пројекте.

Иако је ове године та телевизија добила новог власника, и на последњем конкурсу појављују се исте фирме, док им градска комисија и даље додељује сумњиво високе грантове. Удружење „Хумани тим“, које је добило два милиона динара, једно је од нових имена међу медијима који су конкурисали, али подаци привредног регистра показују да је законски заступник удружења Биљана Ресановић, власница фирме Ирик д.о.о. Та фирма је на претходним конкурсима „зарадила“ 13 милиона динара, а основана је након расписивања конкурса 2016, када јој је додељено чак девет милиона. Данас је већ писао да се званична адреса фирме налази на 21. спрату Београђанке, где су искључиво просторије Студија Б, а извори нашег листа су потврдили да је Ресановићева тада била запослена као секретарица Иване Вучићевић, директорке те телевизије.

Фирма Зофин, у власништву Зорана Николића, прошле године је добила четири милиона динара, док јој је ове године додељено милион више. Према писању Пиштаљке, та фирма је 2017. добила средства за плагирани пројекат који је „преписала“ из пројекта Радија ЈАТ, који је у власништву већ поменутог Милоша Крџића. Зофин је такође основан неколико дана након расписивања прошлогодишњег конкурса, а пројекат којим је сада „освојио“ комисију у називу носи препознатљиву реченицу напредне власти, „Београд, град кранова“. И фирма Фолим, која је настала у исто време а према сазнањима Данаса, у власништву је Марије Лековић, тада техничке директорке Студија Б, најпре је „награђена“ са пет милиона динара, а исто толико је добила и на последњем конкурсу.

Међу одобреним пројектима је и „Без мржње, молићу“ аутора предузетника Владимира Илића ВИ Продуцтион, коме је додељено скоро 4,5 милиона динара, док је прошле године добио 1,5 милиона. Према писању Пиштаљке, трећину од тих милион и по Илић је определио за плаћање услуга Студију Б. Како тај портал скреће пажњу, испоставило се да је велики број добитника средстава своје пројекте реализовао управо преко Студија Б, па се део новца опет сливао у ту телевизију. Према њиховим сазнањима, од 24 медијска пројекта које је финансирала градска управа прошле године, чак 11 је емитовано на Студију Б, међу којима је и већ поменута фирма Ирик, која је од девет добијених милиона Студију Б у ту сврху исплатила 7,7 милиона динара.

Међу редовним добитницима и ове године је прорежимска телевизија Коперникус, која је за пројекат „Београд – европска метропола“ добила један милион, владајућој партији наклоњен Студио Маг из Обреновца који је добио 1.750.000 динара, као и лазаревачка Гем телевизија која је до сада награђена са укупно 5,5 милиона, а за овогодишњи пројекат добила је још 1,5 милиона. Порталу Србија данас, чији је власник Александар Мартиновић, у јавности познат као близак СНС-у, додељен је исти износ.

Милионски износи непознатим фирмама

Редовна пракса комисија на београдским конкурсима је и да се милионски износи додељују продукцијским кућама и рекламним агенцијама непознатим медијској јавности. Фирма „Видео цалибратион“, која је прошле године однела два милиона динара, сада је „зарадила“ чак шест милиона. Југословенска бизнис мрежа Yу Би Нет власника Катарине Савић, добила је 2,1 милион динара, а на сајту фирме се може видети да је и она сарађује са Студијом Б. Још један од сарадника ове телевизије, фирма „Медиа Линк Неw“ у власништву Мирослава и Гордане Поповић, добила је два милиона динара. Док је предузеће СликаВест д.о.о. добило милион динара, као и прошле године, фирми Видео цаллибратион, која је на прошлом конкурсу добила два милиона динара, сада је поверено чак шест милиона.

Паре „на поверење“ или нешто друго

Иако се као један од критеријума којима се води комисија при додели средстава наводи искуство медијске куће, односно досадашњи резултати и успех у реализацији пројеката, индикативно је колико је високих износа додељено младим и тек основаним фирмама. Ивана Савић ПР студио за аудио-видео производњу МИС, регистрована у новембру прошле године, добила је пет милиона динара. Милион и осамсто хиљада добио је Глас нације, основан у априлу ове године, пред само расписивање конкурса. Према подацима АПР, власништво је Милована Јокановића, а уписани капитал предузећа износи 100 динара. Према писању Пиштаљке, регистрациону пријаву за ту фирму поднео је Игор Исаиловић, ранији адвокат Синише Малог и некадашњи сувласник фирме у ликвидацији „Енергy анд Инноватион“, са премијерком Аном Брнабић. Телевизија спорта и здравља „СОС канал плус“, крушевачког бизнисмена Радојице Милосављевића, који је 2015. приватизовао неколико медија преко којих је јасно подржао владајућу странку, добила је 2,5 милиона динара, а основана је почетком ове године.

За таблоиде „традиционално“

Већ традиционално, износи од шест милиона резервисани су за најпознатије таблоиде, па су толико добили Српски телеграф и Ало, као и Информер преко свог издавача Инсајдер тима и његове маркетиншке агенције Инфо ит Медиа, основане у мају ове године. Курир је ипак, за укупно три пројекта, „кажњен“ са 2,5 милиона динара.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси