Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси - пројектно суфинансирање  |  Напредњачким медијима највише новца
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси - пројектно суфинансирање

20. 11. 2018.

Аутор: И. Николетић Извор: Данас

Наставља се пракса градске власти у додели средстава за суфинансирање медијских пројеката

Напредњачким медијима највише новца

Четврту годину заредом, од када је уведена пракса суфинансирања медијских садржаја од јавног интереса, власт у Београду наставља са већ устаљеном праксом да се медијима блиским власти раздељују највеће суме новца, док они критички настројени не добијају ни динара.

Од готово 90 милиона динара, колико је из градске касе одвојено за медије, трећину су однели таблоиди Ало, Информер и Српски телеграф, заједно са Студијом Б, коме је за три пројекта комисија доделила чак више од 16 милиона динара. Пројекат таблоида Ало завредео је шест милиона динара, исто толико добила је Медијска мрежа, која је издавач таблоида Српски телеграф. Инсајдер тиму који је издавач таблоида Информер додељено је три милиона, а са укупно 2,5 располагаће Адриа медиа магазин, који издавачку кућу дели са таблоидом Курир.

С друге стране, међу онима чијим пројектима није додељен новац и овог пута су исти медији. Лист Данас ни ове године није добио финансијску помоћ, за реализацију пројеката „Навијај, не дозволи да тебе навијају“ и „Београд, град музеја – посети их са нама“. Одбијен је и Медија центар, који је конкурисао пројектом „Стипендија: Виза за бољу будућност“, а индикативно, поново је без средстава остао и портал Пиштаљка, за пројекат „Истраживање корупције и сукоба интереса у извршним органима Града Београда и градских општина“.

Проблематично је и то што се понавља ранија пракса да су нејасни критеријуми којима се комисија водила приликом доделе грантова.

Према оцени Борка Стефановића, одборника СЗС у Скупштини Београда и лидера Левице Србије, овогодишњи конкурс је доказ да се наставља пракса из свих градова и општина у којима је СНС на власти, да се „новац грађана додељује само режимској пропагандној машини и фабрикама лажи“.

– За овај режим и не постоје они који не мисле као власт, само непријатељи и они које треба ућуткати. Наставиће они тако докле год су на власти. Они заиста верују да ће заувек бити на власти а да се нико неће сећати њихових непочинстава и безакоња. Греше, наравно – рекао је за Данас Стефановић.

Да је неприхватљиво да се новац пореских обвезника прослеђује режимским таблоидима сагласан је и заменик шефа одборничке групе СЗС у градској скупштини Никола Јовановић.

– Свака локална самоуправа, а то важи и за Београд, има дужност да на конкурсима расподељује новац пореских обвезника у јавном, а не партијском интересу. Неприхватљиво је да се новац свих Београђана прослеђује режимским таблоидима, који не само да протежирају једну странку, већ форсирају систем вредности у коме се бринете за развој и будућност своје деце. Јавна критика служи да се свака власт побољша, зато бих ја новац давао увек критично настројеним медијима, а не апологетама и слугама. Само се кроз критику и контролу власти приморава да ради у интересу народа. Ова власт очигледно то не намерава да ради, и зато мора да оде – децидан је Јовановић. Он додаје да ће, као одборник и затражити од Градске управе званично образложење критеријума по којима су средства додељена, као и „зашто је додела новца таблоидима у интересу Београђана“.

Шеф одборничке групе ПСГ у београдском парламенту Раде Вељановски сматра да оваквом расподелом средстава власт осигурава контролу медијског простора, одакле ће наставити да обмањује грађане.

– Очигледно је да власт наставља да добро стимулише и подржава своје послушнике који их промовишу у јавној сфери, и тиме се коначно отвара питање које је власт наметнула, о страним плаћеницима и издајницима. Ја већ годинама сматрам да ће нама главе доћи домаћи плаћеници, они који троше средства грађана Србије да медијску сферу чине необјективном, непрофесионалном, неетичном и потпуно девијантном, да за новац који добијају од институција Србије практично обмањују грађане и одржавају их у уверењу да је садашња власт најбоља могућа, а она то наравно уопште није – закључио је Вељановски.

Милиони непознатим фирмама

На овогодишњем конкурсу за медијске пројекте издвојено је 89,8 милиона динара. Новинској кући Политика додељено је три милиона динара, СОС канал плус добио је 2,5 милиона, Србија Данас 1,5 а Коперникус милион динара. Спорно велике износе добиле су и неке непознате куће и ПР агенције, па је тако Видео цалибратион д.о.о добио шест милиона, готово четири и по милиона додељено је предузетнику Владимиру Илићу ПР, Аудио и видео продукција, а по пет милиона динара, као и претходних година, добила су предузећа Зофим д.о.о и Фолим д.о.о.

Састав комисије

Овогодишњу комисију која је оцењивала пројекте сачињавали су Катарина Филиповић, на предлог удружења радио-станица „РАБ Србија“, Петар Кочић на предлог удружења Друштва новинара Војводине, Миодраг Миљковић, који је наведен као „независни стручњак за медије“, Марко Иванић на предлог удружења електронских медија ЦомНет и Александар Симић на предлог Удружења спортских новинара Београда (УСНБ).

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси