Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси  |  Медијски конкурс Београда: Поново милиони фантомским фирмама
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси

19. 11. 2018.

Аутор: Снежана Ђурић Извор: pistaljka.rs

Медијски конкурс Београда: Поново милиони фантомским фирмама

Највише новца на конкурсу за суфинансирање медијских пројеката у Београду и ове године добиће Студио Б, фирме за које је Пиштаљка још прошле године утврдила да су повезане са Студиом Б и преко којих се новац слива у касу те куће, као и новине познате по кршењу етичког Кодекса новинара Србије.

Директно за своје пројекте Студио Б је добио 16,1 милион динара, а фирме повезане са њим нешто мање од 20 милиона динара. Укупно је на конкурсу подељено 89,8 милиона динара.

Студио Б је од јуна ове године у власништву Саше Благојевића, школског друга бившег градоначелника Београда и министра финансија у Влади Републике Србије Синише Малог. Благојевић је власник и новина Ало којима је на овогодишњем конкурсу додељено шест милиона динара за пројекат „Београдска рубрика у дневном издању листа Ало“. 

Као и претходне две године, Град Београд одбија да подржи Пиштаљку, тврдећи да пројекат „Истраживање корупције и сукоба интереса у извршним органима Града Београда и градским општинама“ није у јавном интересу. „Пројекат није усклађен са наменом конкурса и не остварује се јавни интерес у области јавног информисања чиме би пројекат био од посебног значаја за информисање становништва не територији града Београда“, наводи се у образложењу комисије која је одлучивала о расподели новца.

Комисију су чинили Катарина Филиповић (на предлог удружења радио станица „РАБ Србија“), Петар Кочић (на предлог Друштва новинара Војводине), Миодраг Миљковић (независни стручњак за медије), Марко Иванић (на предлог удружења електронских медија „ComNet“) и Александар Симић (предлог Удружења спортских новинара Београда (УСНБ). Симић се нашао у очигледном сукобу интереса пошто је запослен на Студију Б.

Комисија се, како пише у одлуци, састала три пута и одлучила да новчано подржи 38 пројеката. Осим пројекта новина Ало, по шест милиона су добили и листови Српски телеграф и Информер, иако је Савет за штампу у више наврата одлучио да су те новине прекршиле Кодекс новинара Србије, што значи да нису ни смеле да буду у конкуренцији за добијање јавног новца.

Политика је конкурисала са пројектом „Мој град – моја општина“, а градске власти су им доделиле три милиона динара. Фирма која издаје лист Курир и на десетине других издања, Адриа медиа група, добила је 2,5 милиона динара за три пројекта. Недељник Печат добио је 900.000 динара за „Пројекат производње медијских садржаја за штампане медије“.

Осим телевизије Студио Б, новац за медијске пројекте добиле су и телевизије Коперникус (милион динара) и телевизија Сос канал плус (два и по милиона динара). Фирма Србија данас која је постала већински власник новосадских дневних новина Дневник добила је 1,5 милиона динара.

Велике износе добиле су фирме и независне продукције које су непрепознатљиве на медијском тржишту и непознате широј јавности. Тако је предузетничка радња Иване Савић „Мис продукција“ добила пет милиона динара за пројекат „БГ ефикасност за Б(еоград)удућност“. Ова фирма добила је новац и на конкурсима за суфинансирање медијских садржаја у општинама Земун и Обреновац, а регистрована је на Врачару.

Фирма „Глас нације“, основана у априлу ове године, добила је 1,8 милиона динара за пројекат „Belgrade in fifty steps“. Регистрациону пријаву за ту фирму поднео је адвокат Игор Исаиловић, који је раније био заступник Синише Малог а са председницом Владе Аном Брнабић био сувласник фирме „Energy & Innovation“, која је сада у ликвидацији. Власник „Гласа нације“ је Милован Јокановић.   

Пиштаљка је прошле године писала да су одлуке о додели средстава на београдским конкурсима за медије спорне између осталог јер се додељују фирмама које нису регистроване за медијску делатност, али и удружењима музичара. Ове године музичара нема, али се појављују исте оне фирме повезане са Студиом Б које су и прошле године добиле огромне износе.  

На пример, фирма Зофин је сада добила пет милиона динара за пројекат „Београд град кранова“, упркос томе што је Пиштаљка открила и документовано писала да је та фирма прошле године учествовала и добила новац са плагираним пројектом. Зофин је на прошлогодишњем конкурсу аплицирао са пројектом у ком се понаљају идентичне реченице из наративног извештаја Радија ЈАТ па се чак користи и име ЈАТ-овог пројекта за 2016. годину. Радио ЈАТ је у власништву Милоша Крџића, супруга бивше власнице Студија Б Ружице Крџић. Пиштаљка је већ писала да је фирма Зофин основана пет дана по расписивању конкурса 2017. године и да је на том конкурсу добила четири милиона динара. Једни власник Зофина је извесни Зоран Николић.

На овогодишњем конкурсу пет милиона динара добила је и фирма Фолим за пројекат „Тајне београдских музеја“. Фолим је, као и Зофин, основан по отварању конкурса за суфинансирање 2017. године и на том конкурсу такође добила пет милиона динара.

Међу добитницима новца за 2018. годину појављује се такође од прошле године позната фирма – VI production. Овој фирми је ове године додељено 4,4 милиона динара, а прошле године чак трећину од 1,5 милиона динара колико су добили на конкурсу определили су за плаћање услуга Студију Б.

Иако се ове године међу добитницима средстава не појављује фирма Ирик која је била регистрована на истој адреси као и Студио Б, власница ове фирме Биљана Ресановић добила је два милиона динара преко удружења Хумани тим где је законски заступник за пројекат „БГ стетоскоп“.     

Фирма Video calibration – која је до расписивања прошлогодињег конкурса имала друго име (Metalon calibration) и бавила се продајом машина да би онда напрасно постала фирма за производњу кинематографских, аудио-визуелних и телевизијских садржаја и добила два милиона динара – и ове године богато је награђена са шест милиона динара. Власник ове фирме сада је Биљана Марковић. 

Пиштаљка се на конкурс пријавила са пројектом вредним 3,2 милиона динара и предлогом да град подржи истраживање корупције са 2,5 милиона динара. Одбијени смо.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси