Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси  |  Трифуновић: Јавним сервисима од државе четири милијарде динара, за остале 275 милиона
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси

27. 10. 2018.

Извор: Бета

Трифуновић: Јавним сервисима од државе четири милијарде динара, за остале 275 милиона

Помоћница министра културе и информисања Славица Трифуновић изјавила је данас у Нишу да је Министарство културе и информисања ове године издвојило за осам конкурса за суфинансирање медијских пројеката укупно 275 милиона динара, оценивши да се ради о "скромним средствима" с обзиром на то да у Србији постоји око 2.300 медија.

"Са друге стране ми имамо једно велико издвајање које сигурна сам да утиче на то да за све друге медије издвајамо скромну цифру, а то је и даље буџетско финансирање јавних сервиса. Ове године је то било цетири милијарде динара", изјавила је Трифуновић на састанку са представницима града Ниша и нишких медијских кућа на коме је било речи о стању локалних и регионалних медија.

Трифуновић је казала да је издвајање за два јавна сервиса велико, јер је државна политика таква да су они на врху листе приоритета када је реч о остваривању јавног интереса у сфери јавног информисања, а због слабе економске снаге нашег становништва које не може да издваја више за таксу од садашњег износа.

"Трудићемо се да за наредну годину обезбедимо што више пара за медије, али то не обзебеђује стабилно и дугорочно финансирање локалних и регионалних медија", истакла је Трифуновић.

Она је казала да је највећи проблем то што Закон о јавном информисању и медијима не препознаје значај локалних и регионалних медија у остваривању јавног интереса у сфери јавног информисања, а пракса показује да је њихов значај велики.

"Главна брига око финансијске подршке локалним и регионалним медијима, заправо остаје на локалним самоуправама. Министарство ће и убудуће расписивати конкурсе за пројектно суфинансирање, али цифра која се издваја за то није ни приближно довољна за оволики број медија", рекла је Трифуновић.

Како је казала Трифуновић, Министарство културе и информисања је протеклих година путем конкурса за пројектно суфинансирање медија у Нишу издвојило 51,2 милиона динара.

"Највише средстава добили су Сити радио, преко седам милиона динара и Јужне вести, више од три милиона динара", рекла је Трифуновић.

Она је подсетила да је Министарство културе и информисања запчело измену Правилника о пројектном суфинансирању медија јер се испоставило да је потребна већа транспарентност и праведнија процедура код конкурсног суфинансирања.

"Не могу се очекивати суштинске измене правилника. Оне ће бити више формалне природе, будући да морају бити у оквиру постојецег Закон о јавном информисању и медијима", истакла је Трифуновић.

Измене правилника, додала је, требало би да буду завршене до наредне конкурсне процедуре.

Начелник нишке Градске управе Љубиша Јанић рекао је на састанку у Градској кући да је од 2015. до сада Град Ниш издвојио из буџета за суфинансирање медијских пројеката 191 милион динара и најавио да сума намењена медијима наредне године не би требало да буде мања од 60 милиона динара.

Представници медијских кућа оценили су да су локални и регионални медији у Нишу у тешком економском положају и предложили да се уведе обавеза локалним самоуправама да издвајају најмање један одсто за суфинансирање медијских пројеката.

Предложено је такође да град Ниш распише посебан конкурс за телевизијске пројекте и пројекте осталих медијских кућа, због различите висине трошкова производње медијских садржаја.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси