Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси  |  Бошко Савковић: Нудили су ми да повучем изјаву да је Г.Ф.Ц. фалсификовао податке на конкурсу МКИ
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси

11. 10. 2018.

Аутор: К. Ковач Извор: УНС

Бошко Савковић: Нудили су ми да повучем изјаву да је Г.Ф.Ц. фалсификовао податке на конкурсу МКИ

Редитељ и власник агенције „Алтернатива“ Бошко Савковић изјавио је данас да му је директорка фирме Г.Ф.Ц. Данка Милошевић тражила да повуче изјаву да је конкурсна документација фирме Г.Ф.Ц у пројекту за који је на конкурсу Министарства културе и информисања (МКИ) добила 3,7 милиона динара, садржала нетачне податке.

„У изјави коју ми је дала да потпишем на састанку одржаном у августу тражи се да неопозиво повучем сопствене наводе, да кажем да сам погрешно инструиран. Ни ја ни моји адвокати нисмо хтели ни да чујемо за то“, рекао је Савковић на данашњој конференцији за новинаре.

У изјави коју су адвокати Данке Милошевић дали Савковићу да потпише, а у коју је УНС имао увид, Савковић је требало да изјави да „неопозиво повлачи све неосноване и нетачне сопствене наводе везане за победнике овогодишњег конкурса МКИ за суфинансирање медијских садржаја, конкретно за привредно друштво Г.Ф.Ц. д.о.о. Београд и директора овог друштва, г-ђу Данку Милошевић“.

У њој су таксативно наведене и конкретне изјаве које је Савковић дао медијима, а које треба да повуче, као и његово саопштење којим је јавност, МКИ, УНС, НУНС, Делегацију ЕУ, Мисију ОЕБС, НДНВ-у, АНЕМ-у и друге обавестио о томе да је Г.Ф.Ц. као своју референцу на конкурсу Министарства пријавио његов филм.

„Нажалост, испоставило се да се моје настојање да одбраним (своју, прим. нов) Агенцију 'Алтернатива' као продуцента филма ’У име живота’ претворило у борбу против Г.Ф.Ц-а и његове директорке лично, што није била намера, а што су злоупотребили и претерано помпезно пренели разни медији“, стоји између осталог у изјави понуђеној Савковићу на потписивање.

Савковић је на конференцији рекао и да му је и пре тога „свашта нуђено“ како би повукао „наводе о фалсификату Г.Ф.Ц-а“.

Он је испричао и да су му у међувремену, од његовог првог обраћања јавности па до састанка са Данком Милошевић, два пута одвртани шрафови на точковима аутомобила, што је пријавио полицији.

„Од тада сам почео да доживљавам страшне ствари, претње“, рекао је Савковић.

Како каже, не боји се ничега, па ни оваквих претњи. Ипак, наводи да је оваквим притисцима и одвртањем шрафова на аутомобилу била угрожена не само његова, већ безбедност његове деце, као и других који су са њим путовали.

Он је рекао да је о злоупотребама његових ауторских права у конкурсној документацији Г.Ф.Ц-а на време обавестио Министарство културе, али да оно није урадило ништа да овај проблем реши.

„Надам се да ће и ауторска права у овој земљи некада бити заштићена“, рекао је Савковић. Он је истакао да „неће приватно тужити Г.Ф.Ц. јер то није само његова битка, већ битка професије“.

„Ако неко треба да реагује и да евентуално тужи, то су новинарска и медијска удружења. Ми смо њихови чланови и они треба да се боре за професију“, рекао је Савковић.

Генерални секретар НУНС-а Светозар Раковић рекао је да су се поводом злоупотреба на овогодишњем медијском конкурсу за телевизије и продукције представници новинарских и медијских удружења обраћали Министарству културе и да су од министра још у августу добили одговор да ће Министарство формирати Радну групу која ће размотрити наводе и о резултатима обавестити Коалицију новинарских и медијских удружења.

“Још увек нисмо добили тај извештај. Не знамо је ли уопште формирана Радна група“, рекао је Раковић.

Он је додао да је, нажалост, прекршена добра пракса у спровођењу конкурса Министарства културе и информисања који је ранијих година био пример локалним самоуправама како се спроводе медијски конкурси.

„Ту праксу је почео да крши министар Тасовац одбијајући да потпише предлог комисије, а сада је она  само настављена“, рекао је Раковић.

Он је подсетио да МКИ ове године, све док новинарска и медијска удружења нису реаговала, није објавило ни саставе комисија.

Раковић је рекао да је све чешћа пракса да новац добијају отворено провладини медији, по политичкој и партијској линији, као и медији који драстично крше Кодекс новинара Србије.

„Ове године су злоупотребе прерасле и у фалсификате. И фирма Г.Ф.Ц. и фирма „Есентис“ фалсификовали су наводе у пројекту“, рекао је Раковић.

 

Коментари (1)

Остави коментар
чет

11.10.

2018.

Novinar [нерегистровани] у 20:48

A sta ste radili 2015, 2016?

Dobra praksa je bila kada su clanovi UNS, NUNS-A, NDNV-a, ANEMA i Lokal Presa kao clanovi komisija dodeljivali novac gradjana svojim udruzenjima i svojim medijima 2015, 2016. i 2017. godine. Sada vise to ne mozete da radite u Ministarstvu i u vecini lokalnih lokalnih samouprava. Zato dizete galamu. Ako je bilo propusta, povedite upravne sporove pred Upravnim sudom. Ali naravno da vi to ne zelite jer ono sto je radila medijska koalicija je neuporedivo gore.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси