Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси  |  Позив на конференцију за новинаре поводом незаконито спроведеног конкурса Министарства културе и информисања
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси

10. 10. 2018.

Извор: nuns.rs

Позив на конференцију за новинаре поводом незаконито спроведеног конкурса Министарства културе и информисања

Независно удружење новинара Србије позива на конференцију за новинаре поводом незаконито спроведеног конкурса Министарства културе и информисања за суфинансирање телевизијских пројеката у 2018. години. Том приликом драстично су прекршени Закон о јавном информисању и медијима и Закон о заштити ауторских права.

Конференција ће се одржати у четвртак 11. октобра у Медија центру (Теразије 3, II спрат), са почетком у 12:30 часова. 

Коалиција новинарских и медијских удружења (УНС, НУНС, НДНВ, АНЕМ, ЛП) упутила је 26. јула писмо министру Владану Вукосављевићу упозоравајући на озбиљне нерегуларности у конкурсној процедури и доношењу решења о суфинансирању појединих пројеката. 

“Позивамо Вас да проверите да ли су оправдане сумње да је било незаконитости у пријави пројеката и реализацији конкурса Министарства културе и информисања за суфинансирање пројеката за производњу медијских садржаја намењену телевизији у 2018. години.

Очекујемо да уколико се испостави да су сумње оправдане, искористите сва правна средства како бисте услед нерегуларности које наводимо у овом писму поништили уговоре Министарства о суфинансирању пројеката са фирмама Есентис и Г.Ф.Ц.”, наведено је у писму министру.

На жалост, министар Вукосављевић као и државни секретар за информисање Саша Гајевић више пута потпуно неаргументовано и неуверљиво демантовали су да је у конкурсној процедури било нерегуларности. Упркос тврдњи да није било злоупотреба, министар је почетком августа најавио да ће коначну реч о конкурсу дати тим поводом формирана радна група. Међутим, извештај тог тела најављен за 3. август до данас није објављен, нити је познато да ли је таква радна група уопште постојала.

У међувремену, фирма Ессентис јавно помињана због спорне расподели новца на конкурсу Министарства, променила је власника. Занимљиво је да нови власник евидентиран у регистру АПР Владимир Ђурић негира да је купио ту фирму. А целу причу додатно проблематизује и чињеница да је Ђурић био члан једне од комисија овогодишњег конкурса Министарства културе и информисања. 

О поменутим и другим новим сазнањима која додатно потврђују да је приликом оцењивања пројеката и расподеле милионских износа за пројекте појединих фирми било веома озбиљних злоупотреба и грубог кршења ауторских права на конференцији за новинаре говориће:

Светозар Раковић, генерални секретар НУНС-а

Недим Сејдиновић, председник НДНВ-а

Бошко Савковић, редитељ

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси