Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси  |  Стање у медијима горе него деведететих
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси

20. 09. 2018.

Аутор: Н. Ковачевић Извор: Данас

Дебата у Чајетини о утврђивању јавног интереса на локалном нивоу

Стање у медијима горе него деведететих

У оквиру пројекта „Механизам утврђивања јавног интереса на локалном нивоу”, који спроводи Независно удружење новинара Србије (НУНС), у Чајетини је јуче одржана прва дебата о потреби утврђивању тема од јавног интереса у тој општини.

Механизам је осмислио НУНС, како би се побољшала примена Закона о јавном информисању, понудиле смернице како би се целисходније користио буџетски новац којим се суфинансирају медијски пројекти.

На веома посећеној и садржајној дебати, представници те општине, локалног јавног сектора, невладиних организација и локалних медија из Чајетине, Ужица, Чачка, Пожеге, Косјерића, Ивањице и Прибоја су разговарали са представјицима НУНС о начинима примене тог механизма и усагасили се да би прецизно утврђивање тема од јавног значаја било корисно за грађане, локалну самоуправу и медије.

Захваливши се што је Чајетина одабрана за партнера у том пројекту и што ће тиме бити пример добре праксе другим општинама и градовима у Србији, Милан Стаматовић, председник те општине, указао је на изузетно лошу медијску сцену, уз оцену да се „само истином Србија може ослободи медијског мрака“.

„Надам се да ће новинари бити хероји у борби за слободу говора и да ће се изборити за објективно и непристрасно новинарство и одбранити част новинарске професије“, поручио је Стаматовић.

Он је додао да се „на РТС и другим телевизијама са националним фреквенцијијама, често износе неистине о чајетинском руководству, а да он и његови сарадници немају прилику да узврате на оптужбе оних који су блиски републичкој власти и који се представљају као маркетиншки и медијски стручњаци, попут Небојше Крстића“, за кога је рекао да је „после Александра Вучића најзаступљненији у режимским медијимаи да је његов трбухозборац“

– Зашто не реагује РЕМ? Људи страдају када им се на ТВ Пинк цртају мете на челима. Ко ће бити следећа жртва? Никада се није дешавало да председник државе оптужи председника општине да је криминалац. На РТС, који је јавни сервис, нема сучељавања о озбиљним темама, али борићемо се за слободу медија и објективно информисање“, поручио је Стаматовић.

Истакавши да су „слободни новинари, посебно у локалним медијима, у садашњим условима, истински хероји“, Славиша Лекић, председник НУНС, оценио је да је стање горе него деведесетих, јер суу време садашње и претходне власти, локални медији нестали.

„Милошевићев режим је убијао новинаре. Овај још не убија, али бојим се да ситуација може да ескалира и да медијска таргетирања могу да доведу до хаоса“, казао је Лекић и навео да је, осим безбедности новинара, додатни проблем и финансирање медија.

Оценивши да власт „по свом ћефу тумачи шта је то јавни интерес“, те да то „не може да буде статистика о томе колико перача прозора у Америци падне сваких 10 или 50 секунди, Лекић је навео да јавни интерес јесте то ко је срушио Савамалу, како је преминуо стражар те ноћи у Савамали, уговор са концесионаром Аеродрома „Никола Тесла“ илифабрика воде у Зрењанину“.

„Желимо да понудимо руководству Чајетине, невладином сектору и медијима механизам за утврђивање јавног интереса, који је осмислио НУНС са својим партерима. Прошле године пројекат смо успешно реализовали у Шапцу, Параћину и Свилајнцу, а ове године то покушавамо у Чајетини, Новом Пазару и Пироту“, казао је Лекићи најавио да ће наредна дебата у Чајетини бити у новембру, када ће бити предложене теме од јавног значаја за ту општину.

Светозар Раковић, генерални секретар НУНС, говорио је о детаљима тог механизма и навео да би његова примена требало да „резултира утврђивањем приоритетних тема од јавног интереса за Чајетину, које би та општина требало да усвоји и да оне постану саставни део конкурса за суфинансирање медијских пројеката“.

Наводећи да је тај механизам „добра разрада одредби Закона о информисању који се тичу суфинансирања медијских пројеката“, он је истакао да „није исти јавни интерес у свакој локалној самоуправи“.

„Потпуно је природно да те теме заједно утврде локална самоуправа, невладине организације и медији, јер је у питању јавни новац којим се финансирају медијски пројекти“, поручио је Раковић.

Чајетина предњачи по издвајањима за медијске пројекте

Општина Чајетина је ове године, на првом конкурсу, расподелила 17 милиона динара на 53 медијска пројекта, а у завршници је други конкурс којим је предвиђено да се медијски пројекти подрже са додатних седам милиона динара.

Тиме се Чајетина сврстала међу ретке локалне самоуправе које издвајају значајна средства за ту намену, много већа од појединих градова који располажу значајнијим привредним, финансијским и другим ресурсима.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси