Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси - пројектно суфинансирање  |  Министар Вукосављевић обавестио локалне самоуправе да су медијски пројекти ослобођени ПДВ-а
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси - пројектно суфинансирање

17. 09. 2018.

Аутор: К. Ковач Извор: УНС

Министар Вукосављевић обавестио локалне самоуправе да су медијски пројекти ослобођени ПДВ-а

Министарство државне управе и локалне самоуправе проследило је данас свим локалним самоуправама у Србији обавештење министра културе и информисања Владана Вукосављевића да су медијски пројекти ослобођени плаћања ПДВ-а, односно да се за њих не издају фактуре.

„Пренос средстава који се врши у складу са одредбама Закона о јавном информисању и медијима, а које се односе на суфинансирање пројеката у области јавног информисања ради остваривања јавног интереса, не сматра се комерцијалним трансакцијама, односно на њих се не примењују одредбе Закона о роковима измирења новчаних обавеза у комерцијалним трансакцијама“, наводи се у допису министра Вукосављевића локалним самоуправама.

У њему се истиче да је с обзиром на то „неспорно да није потребно издавати фактуре након закључења уговора о суфинансирања пројеката у области јавног информисања, те да је стога препорука да се једним чланом уговора прецизира износ добијених средстава, динамика преноса, као и рок у коме ће се средства пренети“.

Министар је представнике локалних самоуправа подсетио да се, када се суфинансираjу пројекти из области јавног информисања, новчана средства наменски додељују за покриће одређених трошкова пројекта којима се обезбеђује јавни интерес.

„Овде се не ради о уговореним пословима за рачун појединих органа управе, односно услугама по уговору. Орган управе, расписивањем конкурса испуњава своју законску обавезу да суфинансира производњу медијских садржаја којим задовољава потребу грађана за информисанем и та услуга није комерцијалног карактера“, истиче Вукосављевић.

Подсетимо, раније ове године Министарство финансија донело је мишљење да су пројекти у области јавног информисања одобрени на републичким, покрајинским, градским и општинским конкурсима за суфинансирање медијских садржаја од јавног интереса ослобођени плаћања ПДВ-а.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси