Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси - пројектно суфинансирање

31. 07. 2018.

Аутор: Филип Младеновић Извор: Б92 Блог

Крађа и паракрађа!

И таман када помислимо да су Стерија, Домановић, ДИС и Нушић својим комедијама, песмама и афоризмима СВЕ РЕКЛИ о овом данас, искрсне нешто ново и - фрапантно. И таман када помислимо да су Стерија, Домановић, ДИС и Нушић својим комедијама, песмама и афоризмима СВЕ РЕКЛИ о овом данас, искрсне нешто ново и - фрапантно.

После већ одомаћених плагијата доктората и купљених диплома, СНСовштина се у Србији досетила новог лоповског трика: на јавним конкурсима за добијање пара из буџета Републике Србије, дакле из наших џепова, сада приказује тудје награде као - своје!!!

Извесна продукција Г.Ф.Ц. из Београда добила је на недавном конкурсу Министарства културе и информисања чак 3,7 милиона динара за пројекат у коме је као референцу навела филм и награде познатог редитеља документарних филмова Бошка Савковића, који тврди да за ову фирму никада није чуо и да она ни на који начин није учествовала у продукцији његових филмова.

Иначе, директорка фирме Г.Ф.Ц. из Београда је госпођа Данка Милошевић, за коју се само зна да је медју оснивачима Српске народне партије актуелног министра Ненада Поповића.

И када су сви очекивали да ће Министарство културе хитро реаговати и поднети кривичну пријаву против наведене директорке фирме Г.Ф.Ц. (јер су сви учесници потписали да све документе предају на конкурс "под пуном моралном и материјалном одговорношћу"), уследио је нови шок, надмашивши и најсатиричније странице Домановићеве "Страдије":

 Државни секретар у Министарству културе и информисања Александар Гајовић рекао је да то министарство није надлежно за спорни случај доделе средстава из буџета за суфинансирање медијског пројекта компаније Г.Ф.Ц. Он је истакао да ће се тек по окончању спора донети одлука о евентуалном одузимању додељених средстава.

Додао је да се у тексту конкурса не наводи да су референце неопходне, да "пројекти, а не референце добијају средства" и да је министарство у том конкурсу имало јаку и референтну комисију, коју су сачињавали "један режисер, један медијски стручњак и један књижевник".

Међутим, упркос наведеној оцени државног секретара, барем у 12 образложења за додељена средства стручне и професионалне референце се наводе као један од разлога за донету одлуку.

Због како се наводи „фалсификовања референци", редитељ Бошко Савковић и његова агенција "Алтернатива", која је продуцирала филмове награђене на многим светским и домаћим фестивалима, најавили су тужбу против фирме Г.Ф.Ц.

 У међувремену, компанија Г.Ф.Ц. је негирала оптужбе, наводећи да нису знали да ли у пријави треба навести награду коју је освојила продукција или неко од аутора. Они су истакли да ће на пројекту који је добио новац од министарства радити сниматељ, који је учествовао и у снимању филма Бошка Савковића „У име живота 1999". 

Међутим, у конкурсној пријави може се видети да је фирма Г.Ф.Ц. овај филм и награду коју је освојио, навела у рубрици "искуство подносиоца пријаве у реализацији сличних пројеката", из чега се може закључити да је филм рађен у њиховој продукцији.

Ово безобразно и криминално кићење тудјим перјем, тј. наградама, навело је народну посланицу Соњу Павловић да 17. јула 2018. постави питање Министру културе и информисања у вези са овим скандалом. Министар сада има рок од 15 дана (дакле до 2. августа 2018.) да одговори.

Најновија вест гласи да су НУНС и УНС одлучили да у понедељак, 23. јула 2018. упуте писмо Министру културе и информисања са захтевом да поднесе кривичну пријаву против фирме Г.Ф.Ц. и њене директорке, као и да сместа крене у процедуру захтева за враћање додељених средстава. Ако то не уради у року од 15 дана, УНС и НУНС ће надлежном Тужилаштву поднети кривичне пријаве не само против наведене фирме и директорке Данке Милошевић, него и против свих НН лица у Министарству кутуре и информисања, који су били саучесници у овом криминалном акту, било чињењем или нечињењем.

П.С. 

И НУНС и УНС имају своје изворе информисања - часне и професионалне чиновнике запослене у министарствима, који згранути размерама корупције и пљачке из буџета, информишу новинарска удружења о чињеницама, попут ових везаних за Г.Ф.Ц. и њену сестринску фирму у дрпању пара - ESSENTIS:

Г.Ф.Ц. д.о.о - додељени износ на Конкурсу МКИ је 3,7 милиона динара:

Г.Ф.Ц. д.о.о у апликационом документу (образац 1) наводи да има 22 запослена. Увидом у извештаје на АПР-у се види да 2017. имају 4 запослена!!!
Г.Ф.Ц д.о.о у апликационом документу (образац 1) на два места ( тачка 3.15 и тачка 4.6) наводи туђе међународне награде и признања као своје.
Г.Ф.Ц. д.о.о у буџету приказује ставке у вишемилионским износима које су непознате као трошак у ТВ продукцији попут "Трошкови екстерне евалуације пројекта", или "Трошкови другог особља ангажованог на пројекту" (иако су трошковима већ обухваћени пројектни тим, продукција и постпродукција). За ове ставке у буџету Г.Ф.Ц-а је опредељено чак 3.7 милиона динара, што одговара укупном износу додељеном на Конкурсу!?

ESSENTIS д.о.о - додељени износ на Конкурсу МКИ је 4,9 милиона динара:

„Essentis" д.о.о у апликационом документу (образац 1) наводи да има 15 запослених. Увидом у извештаје на АПР-у се види да нема запослених, као и да оснивач и директор предузећа Татјана Лукић није запослена у том предузећу већ у Мицросфт Србија д.о.о. Чак ни директорки и оснивачу предузећа г-ђи Лукић у претходном периоду нису уплаћивани порези и доприноси за пензијско и инвалидско осигурање, што је обавезно по члану 12. Закона о доприносима!!!
„Essentis" д.о.о је за производњу медијских садржаја (шифра 5911) регистрован 7.3.2018. године, односно дан пред закључење конкурса. До тада су се бавили "Консултантским активностима у вези са пословањем и осталим управљањем" - шифра 7022.

„Essentis" д.о.о у 2014 години имао статус неактивног предузећа, у 2015. години имао промет од 2.000 динара, а у 2016. години њихов промет је износио 1000 динара. Финансијски извештај за 2017. годину није објављен на сајту АПР- иако је законом прописан рок објављивање извештаја истекао 31.6.2018. године...

Essentis д.о.о је приложио буџет који не садржи Персоналне, већ само Оперативне трошкове кроз које ће бити релизован читав пројекат у износу од 10 милиона динара!? То само потврђује да немају запослене и да ће њихов рачун бити "проточни бојлер" за испумпавање новца кроз пренадуване или непотребне буџетске ставке...

Essentis д.о.о у апликацији даје лажну изјаву да поседују потребне техничке и кадровске капацитете, а у буџету планира износи већи од 2 милиона динара за изнајмљивање комплетне продукционе опреме (камера, статив, објективи, контролни монитор, тон, расвета, монтажа...).

Напомена: Очигледно је и да је пројекте Essentis-а и Г.Ф.Ц-а писала иста особа, што целој причи даје ноту организованости. То се може видети из неколико идентично попуњених делова апликационог документа (тачке: 3.13; 3.16; 4.2...). Посебно је занимљиво што обе фирме приказују потпуно идентичну опрему у тачки 4.2, па се поставља питање која фирма има ту опрему, а која је лажно представља као своју!? 

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси