Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси - пројектно суфинансирање  |  Претходне три године Министарству културе нису правдани пројекти вредни 15,6 милиона
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси - пројектно суфинансирање

26. 07. 2018.

Аутор: Ј. Пешић Извор: УНС

Претходне три године Министарству културе нису правдани пројекти вредни 15,6 милиона

У претходне три године на Конкурсима за суфинансирање медијских пројеката Министарства културе и информисања (МКИ) 25 пројеката, који су добили 15.632.000 динара из републичког буџета, нису правдани, сазнаје Удружење новинара Србије (УНС). УНС-у су учесници конкурса објашњавали да пројекти нису правдани МКИ-у због поплаве, селибе, гашењa редакције у тренутку када је требало да буду реализовани, као и недовољно новца који им је додељен на конкурсу.

УНС-у је у МКИ речено да три пројеката која су добила новац на конкурсима у 2015. нису правдана, четири у 2016. и 18 који су добили новац прошле године.

Како би тражило повраћај новца за пројекте који су добили средства у 2016. години, МКИ је у марту ове године, како је речено УНС-у, послало захтев Државном правобранилаштву да их заступа пред судом, док ће за остале неоправдане пројекте МКИ овај захтев послати „у наредном периоду“.

„У току поступкa провере извршења уговорних обавеза из 2016. године, утврђено је да четири корисника средстава (д.о.о. Телевизија Канал 9 Крагујевац, Партизанска штампа-новине и магазини д.о.о, НВО Клокот радио и Радио Антена Чаглавица) нису испунили обавезу достављења наративног и финансијског извештаја“, наводи се у захтеву МКИ Државном правобранилаштву и додаје да је овим учесницима конкурса упућен допис у децембру 2017. године да доставе извештај и доказ да су пројекти реализовани или да врате средства у буџет Републике Србије.

На питање УНС-а због чега МКИ није покренуло судске поступке и за неоправдане пројекте из 2015. и 2017. године, државни секретар за информисање у МКИ Александар Гајовић рекао је УНС-у да МКИ „увек, као и случајевима које наводимо, поступа у оквиру закона“.

Како УНС сазнаје у МКИ, у 2015. години Удружење „Парада поноса“ Београд, Књижевно уметничко друштво „Tibiscus“ и Заједница Хрвата Београд „Тин Ујевић“ нису правдали пројекте за које су добили 1.350.000 динара.

Зашто пројекти нису правдани: Поплава, селидбe, недовољно новца, гашење редакције...

На питање УНС-а о разлозима што пројекти нису правдани МКИ-у, учесници конкурса наводили су поплаве, селибе, гашење редакције у тренутку када је требало да реализују пројекте, као и недовољно новца који им је додељен на конкурсу МКИ.

Директор фирме “Партизанска штампa - новине и магазини”, издавач листа „Кикиндске“ и њихов уредник Жељко Бодрожић рекао је УНС-у да 2016. године нису успели да реализују пројекат због поплаве у редакцији ових новина.

“Имали смо поплаву, јер је пукла цев у згради у којој је редакција 'Кикиндских'. Селили смо се и нисмо успели да довршимо пројекат. Из тих разлога нисмо се пријављивали на следећим конкурсима. Надам се да ћемо успети од септембра до децембра да оправдамо овај пројекат. Писали смо МКИ о томе шта нас је задесило, да имамо текстове, који су сада неупотребљиви. МКИ је званично покренуло поступак, јер нисмо оправдали пројекат, али се надам да ћемо од септембра ипак почети да га реализујемо”, рекао је УНС-у Бодрожић.

Крагујевачка телевизија Канал 9 д.о.о. није правдала МКИ пројекат за који је у 2016. години добила 930.000 динара.

Подсетимо, телевизија Канал 9 из Крагујевца, у априлу прошле године продата је за 2.402 евра Милошу Пауновићу из Ковина, када је Агенција за осигурање депозита дала оглас за продају, јер је ова телевизија 2016. годинe завршила са губитком од девет милиона динара.

У јануару 2018. године Регулаторно тело за електронске медије (РЕМ) одузело је дозволу за емитовање програма крагујевачкој телевизији, јер није плаћала накнаду за емитовање програма, која је у 2016. години износила 1.855.450 динара, стоји на сајту РЕМ-а.

Међу неоправданим пројектима МКИ за 2017. годину су и два Новинско издавачко привредног друштва „Врањске“ д.о.о. Врање за које је ово привредно друштво добило 1.700.000 динара, а који је требало да буду реализовани у сада угашеном листу „Врањске“, што је УНС-у потврдио власник и уредник овог листа Вукашин Обрадовић.

„Нажалост то је тачно, због свих притисака које су новине ’Врањске’ имале у периоду када је требало да буде реализован пројекат, од стране локалних власти и Пореске управе. Ми смо почели да реализујемо пројекат, али нисмо га завршили“, објашњава Обрадовић.

„Не очекујемо посебан третман од МКИ. Наша молба МКИ ће се односити да пројекат реализујемо преко портала у којима раде бивши запослени у листу ‘Врањске’, да задовољимо идеју пројеката и да објавимо две књиге у електронској форми, које је требало да објавимо пројектом. Какав ће ефекат бити, видећемо према податку колико пута су ове књиге биле електронски преузимане“, каже Обрадовић.

Он каже да „не бежи од последица и казни, уколико МКИ не буде усвојило молбу“.

Вукашин Обрадовић привремено ангажован у  Бети

Како је Обрадовић рекао УНС-у тренутно је ангажован у агенцији „Бета“ на месту заменика главног и одговорног уредника Драгања Јањића.

Посао у „Бети“ није стални, објашњава Обрадовић УНС-у.

Подсетимо, лист „Врањске“ оснивач и уредник Вукашин Обрадовић, угасио је у септембру 2017. године.

Агенција за производњу кинематографских дела, аудио-визуелних производа и телевизијских програма ЈСП Београд  није оправдала пројекат за који је у 2017. години добила 700.000 динара на конкурсу, рекли су УНС-у у МКИ.

Међутим, власница ове агенције Јована Полић рекла је УНС-у да је тражила продужење за правдање пројекта, добила анекс и да не зна како смо добили информацију да пројекат није оправдан.

„Тражили смо да се продужи уговор, јер смо добили мањи износ од оног који смо тражили на конкурсу. Добили смо донатора за пројекат и он ће бити реализован“, рекла је УНС-у Полић.

Радио-телевизија „Prima international“ д.о.о. Бајина Башта је за два пројекта на прошлогодишњем конкурсу МКИ добила 1.100.000 динара.

Како је рекла УНС-у директорка РТВ „Prima international“ Биљана Ђурђић “због техничких проблема“ пројекти нису правдани.

„Морали смо да се селимо. Наменски смо потрошили новац за пројекте. Ових дана су нас звали из МКИ да пошаљемо извештаје о правдању пројекта, што ћемо и урадити“, каже Ђурђић.

Мрежа развојних иницијатива „Логосфера“ Бајина Башта је на конкурсу МКИ у 2017. години за пројекат добила пола милиона динара, који још увек није правдан, речено је УНС-у у МКИ.

Селидба медија у Бајиној Башти коштала Министарство 1,6 милиона

На позив УНС-а, из Мреже развојних иницијатива „Логосфера“ Бајина Башта која није правдала пројекат вредан пола милиона, одговорила је директорка РТВ „Prima international“ Биљана Ђурђић, која је у истој години као и „Логосфера“ добила 1,1 милион динара за два пројекта, а који такође нису правдани МКИ.

„Они су у истој просторији као и ми, али тренутно нису ту. И они су имали проблема са селидбом, тако да су и њихови разлози за правдање вероватно исти“, објашњава Ђурђић која такође због селидбе није оправдала два пројекта.

У Радио-телевизији „Херцег“ из Требиња која је за пројекат добила 500.000 динара, рекли су УНС-у да он није правдан јер је „дошло до промене власничке структуре, тако да нису успели да пошаљу папире“.

„Контактирали су нас из МКИ да пошаљемо извештаје, што ћемо и урадити ових дана. Пројекат је реализован, а емисија емитована. Послаћемо сву документацију у року, односно за десетак дана, колики нам је рок дало Министарство“, рекли су у РТВ „Херцег“ УНС-у.

Црногорски портал „ИН4С“ није оправдао пројекат за који је 2017. године добио 800.000 динара, рекли су УНС-у у МКИ, а уредник овог портала Гојко Раичевић истиче да је пројекат реализован пре недељу дана.

„Тражили су нам из Министарства да пошаљемо извештај, што ћемо и урадити. Просто је невероватна њихова нестрпљивост, с обзиром на то да смо добили 10-12 одсто средстава од онога што смо тражили“, рекао је УНС-у Раичевић.

Поред наведених учесника, прошлогодишње пројекте МКИ-у нису правдали и „Metropoliten media“ д.о.о Цетиње (1.100.000), Центар младих Угљевик (900.000), Омладински савјет Милићи (800.000), Информативно јавно предузеће Прешево (400.000), ТВ јединство медиа тим д.о.о. Нови Пазар (400.000), Клуб Срба истарске жупаније Пула (500.000),  Херц интерационал д.о.о. Штрпце (704.000), Радио Каролина Београд (500.000), агенција „Фокус Прес“ ПР Лазар Лазаревић (648.000) и YU-BI-NET Београд (500.000).

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси